Безумни отстъпки 50% на ВСИЧКО + допълнително ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ ДО ЕТАЖ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 23.4.

Икебана: Изкуството на тишината и хармонията

Eliška Kašperanová
11.4.2024

В забързания свят, пълен с хаос и бързина, съществува тихо убежище, където красотата на природата се среща с духовното проникновение.. Това убежище носи името Икебана, японското изкуство за аранжиране на цветя. В тази статия ще Ви запознаем с историята на тази традиция, сегашната й форма и съвети, как да се научите и опитате този стил на аранжиране.

Икебана: Изкуството на тишината и хармонията

Какво е Икебана

Икебана е японското изкуство за аранжиране на цветя. За разлика от декоративното подреждане на цветя в западните страни, японската Икебана се стреми да създаде хармония между линейната конструкция, ритъм и цвят. Цялата структура на японското аранжиране на цветя се основава на линии, символизиращи хармонията между небето, земята и човека.

Икебана е пътят към себепознанието и възприемането на красотата в малките неща. Учи ни да забавяме темпото, да възприемаме света с отворен ум, сърце и да намираме спокойствие в хармония с природата.

ikebana flowers.jpg (65 KB)

История и традиция

Произходът на Икебана датира от 7 век, когато цветята са били използвани за ритуални дарове в будистките храмове. Постепенно тя се развива в изтънчена форма на изкуство със собствена философия и стил.

Традиционната Икебана следва утвърдени правила, които определят броя на стъблата, тяхната дължина и ъгъл, разположението на листата и цветята във вазите или плитките съдове. Всеки елемент има свое символично значение, а аранжировката като цяло изразява мислите, емоциите и духовните послания.

Съвременна форма

В съвременната Икебана все повече се насърчава по-свободния подход, който набляга на индивидуалното възприемане на красотата и творческото изразяване. Въпреки това, принципите все пак се спазват за хармония, баланс и уважение към природата на цветята. 

Какъв стил Икебана познаваме

Икебана има много стилове, които се различават по формалност, използвани материали и техники. Сред най-известните са: 

  • Рикка: Акцент върху линиите и формите. Използват се девет основни клона за символизиране на небето, земята и човека.
  • Шока: Официален стил с фиксирани правила за дължината и ъгъла на клоните. Използва се в будистките храмове и при официални церемонии.
  • Сейка: Умерено официален стил с акцент върху симетрията и баланса. Използва се в школи по икебана и изложби.
  • Морибана: По-свободен стил с акцент върху усещането за красота в несъвършенството.
  • Согетсу: Модерен стил, базиран на абстрактни композиции и иновативни техники.

Какво ще Ви е необходимо

Цветя: Най-често се използват гербери, лилии, гладиоли, рози и орхидеи.

  • Листа: Добавете към аранжировката обем и структура. Можете да използвате листа от растения, които сте използвали за цветята, или от други които пасват на цялостната визия.
  • Клони: Добавете към аранжировката динамика и височина.
  • Съдове: Изберете според стила на икебаната. Можете да използвате керамични, стъклени, метални или пластмасови.
  • Кензан: Това е японска поставка за аранжиране, използва се за аранжиране на цветя и растения. Изработена е от метал и има множество малки метални шипове, които закрепят цветята по време на аранжирането.

Икебана е нетрадиционна украса от цветя, която можете да поставите на скрина, холната масичка или рафта.

kenzan.jpg (120 KB)

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни