При покупка над 240 лв имате ТРАНСПОРТ и ДО ЕТАЖ на мебели БЕЗПЛАТНО

В какви цветове да обзаведем стаята на детето?

Изборът на цветовете на мебелите в детската стая е решаващ, тъй като те имат не само способността да трансформират обкръжението, но и да влияят на настроението и поведението на малките.

В какви цветове да обзаведем стаята на детето?

Затова, ако ви предстои обзавеждане е добре внимателно да обмислите на какви цветове и цветови комбинации да заложите, за да създадете хармонична среда, в която детето ви ще се чувства спокойно и щастливо.

Цветовете и влиянието им върху поведението на децата

Червено

Този цвят има способността да енергизира тялото, да възбужда има и дори да учестява дишането. Ако трябва да бъдем напълно откровени, това не е най-удачният цвят за детска стая, тъй като насърчава агресивното поведение на малките, разконцентрира ги и ги прави неспокойни.

Затова експертите съветват, ако държите този цвят да присъства в детската стая да го ползвате основно като акцент.

Оранжево

Оранжевото е доста подценяван цвят за детската стая, а не бива. Той е слънчев, топъл и много приятен. Освен това, според редица изследвания се оказва, че е чудесен за малките деца, тъй като насърчава увереността, екстровертността и независимостта. Подходящ е за стаята на деца, които са срамежливи и трудно завързват приятелства.

Разбира се и тук трябва да внимавате, тъй като стаята е прекалено наситено оранжева, това може да направи малките тревожни и неспокойни.

Синьо

Този цвят е противоположност на червения. Той понижава безпокойството, агресивното поведение и успокоява сърдечната честота. Във всичките си нюанси синьото е подходящо като цвят за стаята на деца, които имат проблеми с поведението.

Внимавайте обаче да не прекалите, тъй като прекомерното използване на този цвят може да повлияе и негативно и доведе до депресия или тъжни мисли.

Розово

Въпреки, че обикновено се свързва с типично момичешките стаи, розовото има успокояващ ефект и няма да сгрешите, ако добавите малко от този цвят и в момчешката стая.

Това може да е само някакъв малък акцент като картина, завивка или нещо друго дребно в розово, но самият факт, че този цвят присъства в стаята на момченцето ще балансира поведението му и ще внесе хармония в стаята.

Зелено

Проведена наскоро анкета сред деца от различни възрастови групи показва, че 95% от двата пола предпочитат зеленото като любим цвят. И това е напълно логично, тъй като този цвят е успокояващ, зареждащ с настроение и засилва самочувствието.

Зеленият цвят е наистина много подходящ за детската стая както на момчетата, така и на момичетата, но когато го избирате трябва да внимавате и с него. Избирайте мебели с по-нежни зелени тонове или в комбинация с неутрални цветове.

22.jpg (113 KB)

Бяло

Този цвят е символ на чистота и свежест, освен това увеличава визуално пространството. Но според дизайнерите не е добра идея да го ползвате като основен за мебелите и за стените на детската стая, тъй като той може да повлияе на вземането на решения.

Затова, ако се спрете на бели стени, балансирайте  с цветни мебели или обратното.

Лилаво

Често асоциирано с “кралски цвят” лилавото е амбициозно и самоуверено. Този цвят също така повишава самочувствието, увереността, креативността и духовността. Това е дълбоко емоционален цвят, който е много подходящ за момичешка стая.

Момчетата не го харесват особено, но ако го съчетаете със сиво или го вмъкнете като акцент, няма да недоволстват и ще му се радват.

Жълто

Свързваме този цвят с щастие, веселие и усмивки. Изследванията също показват, че жълтото е мотивиращ и зареждащ с хубави емоции цвят. Не толкова наситените жълти тонове в детската стая балансират поведението на малките и ги карат да се чувстват по-радостни, бодри и щастливи. По-наситените и ярки нюанси пък подобряват концентрацията и паметта.

Цветът е подходящ както за стаята на момичетата, така и за момчешките стаи, тъй като създава настроение. Ако обаче прекалите с ярко  жълтото, то има способността да предизвиква и нервност и дори гняв у децата. Затова внимавайте с наситеността или го съчетайте с неутрален цвят, за да балансирате.

Най-популярните цветови комбинации на мебели за детската стая

Бяло, гълъбово сиво, лешниково и бежово

Това са едни от най-модерните цветови съчетания на мебелите за детска стая през последните година - две. Предпочитани са, тъй като се комбинират идеално както помежду си, така и с цветовете на стените. Освен това е доказано, че неутралните цветове успокояват, създават хармония и подпомагат концентрацията на децата.

Мебелите в бяло, бежово, лешниково или гълъбово сиво са подходящи както за детските стаи на момичетата, така и на момчетата.

Зелено и неутрално

Зеленото е сред най-подходящите цветове  за детска стая, тъй като е цвят, който всички свързваме със спокойствието на природата. Този цвят е естествен, успокояващ и според данни от редица изследвания стимулира четенето и разбирането на детето.

Зелените тонове си хармонират перфектно с неутралните бяло и сиво и това е една от причините, поради които много производителите предлагат мебели за детска стая точно в тази комбинация.

Мебелите в това цветово съчетание допадат на децата от всички възрасти и пол, тъй като внасят много ведро настроение, баланс и хармония в детските души.

Синьо и бяло

Със своя релаксиращ ефект, синьото във всичките му нюанси е отличен избор не само за стаите на момчетата, но и на момичетата. По-тъмните нюанси са по-подходящи за по-големите деца или тийнейджъри, докато по-светлите тонове са по-добрият избор за обзавеждането на стаите на по-малките деца.

Комбинацията бяло - синьо е класическа, създава настроение и разширява визуално пространството. Освен това е съчетание, което успокоява,  подобрява съня на малките и да им помага да се концентрират върху уроците по-добре.

Жълто, сиво и бяло

Въпреки, че жълтото е символ на жизненост и весело настроение, ако се спрете на изцяло жълти мебели за детската стая, това може да има обратен ефект върху малките и те да се чувстват нервни и напрегнати.

Затова дизайнерите препоръчват да се спирате на мебели, в които жълтото е само акцент или е в комбинация от неутралните бяло или сиво. Ако пък държите на жълтото, тогава избирате мебели в по-малко наситен цвят като горчица.

Тези цветови съчетания са по-подходящи за детски стаи на тийнейджъри.

33.jpg (97 KB)

Оранжево и бяло

Както вече споменахме, оранжевото е цвят, който веднага генерира положителни емоции и “осветява” цялата стая. Но прекаленото насищане на стаята в този цвят може да повлияе и негативно на децата. За да балансирате средата, избирайте мебели, които съчетават този цвят с цвета на естествена дървесина, със сиво или с бяло.

Червено и бяло

Това със сигурност е много силен цвят, който е добре  да бъде използван с много внимание. Ако решите да го използвате в детската стая, нека да е просто акцент към основния бял цвят на мебелите.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни