3 важни стъпки при избор на холна гарнитура

Холните гарнитури са  доминираща характеристика за всеки хол. Това е мебел, която ще краси къщата ви през по-голямата част от живота ви.

3 важни стъпки при избор на холна гарнитура

Холните гарнитури са доминираща  характеристика за всеки хол. Това е мебел, която ще краси къщата ви през по-голямата част от живота ви. Ще бъдете домакин на вашите приятели, роднини, ще се наслаждавате на моменти, които  ще запомните в една уютна обстановка.  Така че определено не подценявайте този избор. Прочетете нашите съвети, които ще отговорят на всички важни въпроси, свързани с избора.

Какво ще научите в тази статия?

  • На какво да се съсредоточите преди да купите
  • Избор на форма и размер на дивана
  • Избор на материал
  • Обобщение

3 важни точки за избор на диван или върху какво да се съсредоточите преди да купите

Отговорете на следните въпроси, преди да посочите избрания диван. Вземете молив и хартия и запишете внимателно отговорите. Трябва да отговорите на тези 3 основни въпроса:

  • Колко място имате на разположение
  • Колко души ще използват седалката
  • Какви функции очаквате от седалката

Колко място имате на разположение?

Запълването на последното свободно място в хола с голям диван не е оптималното решение. Така че, преди да купите, разберете колко място имате за новия диван. Помислете за пътека, която трябва да бъде най-малко 80 сантиметра широка. Ако имате много място, можете да изберете ъглов диван в Г-образна форма или П-образна.  Няма да съжалявате, като изберете комплект 3 + 2 + 1. Негова доминираща черта е голям диван, допълнен от по-малък диван и фотьойл. Този комплект предлага много места за сядане и  възможност за променливост.

Колко души ще използват седалката?

Ключов критерий при избора на правилния диван. Помислете колко хора ще го използват редовно. За  четиричленни семейства препоръчваме  холни гарнитури с по-големи размери. За любителите на партита, срещите с приятели и семейства разтегателните холни гарнитури ще ви помогнат, защото осигуряват допълнително място за спане, ако е необходимо. В по-малки апартаменти много добре можете да използвате и по-малки дивани и фотьойли.

Каква функция ще изпълнява седалката?

Друг важен въпрос, който трябва да се разгледа, е основната функция на дивана. Ако го използвате само за седене пред телевизора, не е нужно да  търсите с допълнителни функции. Ако искате да го използвате за  спане, тогава разтегателният диван е правилният избор. При  необходимост, можете да увеличите размера му и да спите удобно на него. Разтегателният диван с място за съхранение е винаги практичен.

Какво е важно да се обмисли

Ще използват ли седалката деца или домашни любимци?

Децата и домашните любимци са бунтари. Те непрекъснато се опитват да проверят вашето търпение и правят неща, които изрично сте им забранили. Ако имате деца или домашни любимци у дома, коригирайте съответно избора на материал. Потърсете тапицерия с покритие, която лесно се почиства.

Колко пари можете да инвестирате за диван?

С размера  се увеличава и цената на дивана. Така че колкото по-голям диван искате, толкова повече пари ще ви трябват, но дори и за по-малко пари ще можете да се справите. Това зависи само от вашите предпочитания, дизайн и желани опции.

Избор на форма и размер на дивана

Надяваме се, че вече сте отговорили на въпросите по-горе. Сега стигнахме до частта, в която говорим за средната позиция. Трябва да изберем диван, който да отговаря точно на вашите изисквания и възможности. Нека да преминем през различните категории.

Дивани и фотьойли

 Можете да избирате в тази категория, независимо от размера. Ще намерите както малки, така и големи дивани. Препоръчваме го на всеки, който иска да заложи на класическа визия и първокласен комфорт. Можете също да използвате и разтегателни дивани, които лесно да направите на легло.

1.jpg (53 KB)

Ъглови дивани

Ъгловите дивани са подходящи както за по-големи, така и за по-малки дневни. Дизайнът и формата им са адаптирани така, че да можете да ги поставите до стената. Но няма да развалите нищо, ако ги поставите в средата на стаята и им позволите да подчертаят килим, поставен на пода или маса, която стои наблизо. Те могат да служат и като разделящ елемент на отделни жилищни зони.

2.jpg (67 KB)

П-образни дивани

Докато от предишната категория дивани спестяват място, то П-образните дивани заемат място. Поради това са особено подходящи за просторни стаи.

3.jpg (75 KB)

Комплекти за сядане 3 + 2 + 1 и 3 + 1 + 1

Чудили ли сте се защо много хора предпочитат да изберат по-малък диван и към него добавят фотьойли? Не става въпрос за спестяване на пространство или пари. Диванът в едно с фотьойлите просто изглежда добре. Може дори да се каже, че 3 + 1 + 1 е традиция за оформяне на хол от преди 30 години с други думи, друга конфигурация на пазара практически не е съществувала. От друга страна, 3 + 2 + 1 е модерно решение за диван, подходящ особено там, където ъгълът е с лесен достъп.  И двата варианта ще ви възнаградят със своята гъвкавост и ще осигурят на седналите много пространство, удобство и комфорт. Накратко, няма по-добър начин да използвате големия хол.

4.jpg (73 KB)

Разтегателни дивани

Винаги, при необходимост с едно просто движение, можете лесно да увеличите полезната си площ. Звучи почти като детски пъзел, но става дума за разтегателен диван. Това е практично не само по време на партита, но и при нужда, да превърнете дивана в легло. Така че определено няма да сгрешите при покупката.

5.jpg (22 KB)

Дивани с място за съхранение

2 в 1 (две в едно) това са диваните с място за съхранение. Ще ви помогне, ако се борите с липсата на пространство. Това не е специална категория, а по-скоро характеристика, която е при всички видове дивани. Можете да скриете  завивките и други неща в тях. Диваните с място за съхранение също предлагат удобни места за сядане. Какво друго бихте могли да си пожелаете?

6.jpg (30 KB)

Избор на материал

Избрали сте каква форма на холната гарнитура искате. Сега стигнахме до частта, в която говорим за средната позиция. Материалът е решаващ освен крайната цена, но също така издръжливостта и начинът на поддръжка.

Видове дамаски

Дамаската е важна, когато имате допир с нея. Именно  материалът играе важна роля за това, дали разлятата напитка, разлятата храна или честата употреба ще са смъртоносни за тази мебел. Особено ако имате малки деца и домашни любимци вкъщи, трябва да сте сигурни, че е лесна за почистване и е  достатъчно издръжлива. При тези опасения е най-добър и има 50% успех калъфът. Него можете лесно да го свалите и почистите. Останалите 50% са плътно изтъканите тапицерии.

Като цяло материалът трябва да е здрав, удобен и приятен на допир. Ако не използвате дивана твърде често, кадифето или коприната изпълняват перфектно тези свойства.

Очаквайте обаче от тези платове по-взискателна и по-честа поддръжка, но и по-бързо износване.

Водещи  материали

  • Памук –  с по-ниска цена, но се използва само спорадично. Причината е краткостта и нестабилността на цветовете.
  • Микрофибър - луксозен за гледане и докосване. Лесен за поддръжка. Изработен е от тънки микрофибри, които гарантират дълъг живот.
  • Плюш - солидна основа и траен горен слой. Предлага висока устойчивост на замърсявания и относително лесна поддръжка. Най-често се използва за тапициране на комплекти.
  • Кожа - естествен материал. Това е гаранция за лукс, изглежда модерна и много лесна за за поддръжка. Тя се адаптира добре към климатичните условия в интериора. Колкото по-стара, толкова по-добри характеристики предлага.
  • Изкуствена кожа - на пръв поглед неразличима от естествена кожа, но през последните години се използва рядко. Лесна за поддръжка, но краткотрайна. Материалът не може да издържи на солта, съдържаща се в човешката пот и ще започне да се напуква с времето.
  • Синтетична кожа - идеален избор за страдащите от алергии. Лесно се почиства. Тя също така предлага дълготрайна употреба, благодарение на двуслоен материал, изработен от 100% полиуретан и 100% памук.
  • Шанел - склонен към замърсяване. По-трудно се почиства. Приятен на допир и на вид. Модерен плат.

 

Пълнеж

За да можете да седите удобно, трябва да обърнете внимание и на качеството на пълнежа на седалката. За по-евтини модели очаквайте пълнеж от пяна, понякога в комбинация с пружини. Въпреки че осигуряват относително висококачествени места за сядане на ниска цена, не очаквайте перфектно анатомично оформяне и дълъг живот. За по-скъпите дивани, обикновено са тези с латекс и мемори пяна, които в сравнение с гореспоменатите материали се съчетават перфектно с формата на тялото ви. Пълнежът им най-често е PUR пяна, понякога допълнена с патешки или гъши пера. Основното предимство е разумна цена, съчетана с комфорт.

 

Конструкция

Искате ли конструкция с дълъг експлоатационен живот? Тогава металната конструкция е направена точно за вас. Тя е с по-висока цена. Следователно по-евтин вариант е дървена конструкция, която също трае дълго, но е необходимо по-внимателно боравене. Най-евтината алтернатива е ПДЧ и пластмаса, но това не е застъпено изцяло на пазара.

 

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни