15% отстъпка на всички мебели с код EXPEDO15

5 начина при избор на нов матрак.

Когато избираме нов матрак, трябва да имаме предвид, че почти една трета от живота си прекарваме в сън. Затова избирайте много внимателно, важни фактори са теглото на тялото, позицията на съня или възрастта. Качеството на съня се влияе не само от самия матрак, но и от подматрачната решетката. Знаете ли върху какво да се съсредоточите при избора?

5 начина при избор на нов матрак.

1. Използвани материали

Пазарът предлага широка гама от материали, използвани за направата на матраци и техните комбинации в различни размери. Основата на матраците са от пяна, най-често PUR пяна, HR и мемори пяна. Те могат да бъдат допълнени с естествени влакна като кокосови дъски. Друг вариант са матраците от пружини. Погледнете ги по-отблизо.

PUR пяна

Матраците от PUR или полиуретанова пяна, са сред най-популярните на пазара. Полиуретановата пяна всъщност е пяна, която при производствот лесно се комбинира с други пяни. Този вид  матраци се отличава със стабилност на формата, здравина и проветривост.

Препоръчваме да комбинирате с ламелна решетка. Предимството на матраците от PUR пяна е възможността да се разпределя на зони, което повишава цялостното качество.

HR пяна

Много издръжлива и гъвкава HR пяна, понякога се нарича студена. Състои се от дебелостенни клетки, които осигуряват въздух и оптимално разсейване на топлината. По време на сън ще оцените тяхната сила и способност да се адаптират към човешкото тяло, осигурявайки правилна опора на гръбначния стълб във всяка позиция за сън.  

Идеалната комбинация е подматрачна ламелна рамка, която поддържа нейните свойства. Често се използва като носеща част под мемори пяната.

Мемори пяна

Специален вид полиуретанова пяна е мемори или вискоеластична пяна. Отворените клетки на структурата влияе на твърдостта в зависимост от телесната температура и тежестта на тялото. При контакт с тялото матракът се омекотява, като по този начин се адаптира към теглото на тялото. За перфектен сън матраците са разделени на няколко анатомични зони.

Използвайте матрак заедно с решетка или ламелна рамка, което е най-добрия вариант. Като мемори пяната е един от най-удобните видове.

Пружини

Пружините са със специфична форма и сила на отделните пружини. Използват се различни видове пружини, които се различават по размер, якост или товароносимост. Много популярни са мултипокет пружините, които са опаковани в отделни джобчета, които влияят на комфорта и качеството на съня.

Не е нужно да се притеснявате за голямата твърдост на матраците от пружини. Като цяло те са малко по-твърди от пяната, но осигуряват перфектен комфорт. Матраците, използвани днес, се различават от тези, които познаваме от нашите баби в миналото.

100807.jpg (343 KB)

2. Правилната твърдост

Друг важен аспект преди закупуването на нов матрак е неговата твърдост. Правилно избраната твърдост, зависи от теглото на тялото. Колкото по-голямо е телесното тегло, толкова по-твърд матрак се препоръчва.

Твърдостта трябвя да се разделя на:

  • H1 - Много меки матраци, подходящи предимно за почивка.
  • H2 - Меки матраци, подходящи за деца или хора с ниско тегло.
  • H3 - Най-популярният матрак със средна твърдост, подходящ за повечето категории тегло.
  • H4 - Твърди матраци, популярни са сред по-тежките хора и тези, които предпочитат да спят на по-твърда повърхност.
  • H5 - Изключително твърд матрак, идеален за хора с по-голямо тегло. По-малко подходящ за хора с ниско тегло.
  • Двойна твърдост - Ако не изберете нито един от предлаганите варианти, тогава можете да изберете матрак с двойна твърдост. Обикновено Т3 твърдост от едната страна и Т2 от другата. Преди да легнете, можете да изберете всеки вариант, просто обръщате матрака.

 

3. Тегло и възраст на потребителя

Да, възрастта и теглото имат значение, поне при избора на матрак. Поставянето и формата на матрака се влияе от телесното тегло. Най-често срещаните матраци са подходящи за хора до 90 кг. Ако тежите малко повече, определено препоръчваме да се съсредоточите върху по-висока твърдост. Затова изберете матрак с твърдост H3 или по-висока.

Възрастта играе роля особено при децата и възрастните хора. За деца под 15 години изберете по-твърд матрак, който ще осигури опора за развиващия се гръбначен стълб. Най-добрият е H4 до H5, и е предназначен за деца.

И обратно, възрастните трябва да изберат медицински матрак със средна твърдост. Почивката е важна за цялата мускулно-скелетна система, без болка от твърдата повърхност.

4. Позиция при сън

От решаващо значение е да се вземе предвид позицията на съня. Ако спите през повечето време по гръб или корем, тогава изберете матрак с по-висока твърдост, той ще осигури естествена опора и тялото няма да е в неестествено положение.

И обратно, изберете по-мек матрак, когато спите често настрани. Подходящи са мултипокет матраци, които се адаптират към теглото на тялото и ставите.

117969.jpg (114 KB)

5. Аксесоари

Калъфът е идеален аксесоар за топлите месеци и за хора с по-силно изпотяване. Лесно свалящият се калъф с цип се използва за лесна грижа и поддръжка. Подходящи са калъфи с примес от растения като алое вера или бамбук.

Решетката и матракът са неделима част. Дори най-висококачественият матрак не може да ви гарантира правилната функция, освен ако не е допълнен с подходяща решетка. Препоръчваме да изберете най-добрите ламелни решетки и подматрачни рамки, които също са подходящ вариант. Избягвайте ламелните решетки, които предотвратяват проникването на въздух и вентилация на матрака.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни