БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА и КАЧВАНЕ ДО ЕТАЖ на всичко за поръчки, направени от 10 до 21 април | Пазарувай СЕГА!

Фън Шуй: Знаете ли какви цветове да изберете за интериора?

Повечето от нас не осъзнават това, цветовете в интериора играят огромна роля. Подсъзнателно те влияят на психическото и физическото здраве. Някои тонове спомагат за хармонията и баланса, други насърчават импулсивността и агресията. Традиционното китайско учение на

Фън Шуй: Знаете ли какви цветове да изберете за интериора?

Фън Шуй

Традиционното китайско учение има дълбоки корени, а историята е на повече от 3500 години. Фън шуй може буквално да се тълкува като вятър и вода. Основната цел е да постигнем баланс около нас. Правилно създадената и функционираща Фън Шуй трябва да повлияе положително на реколтата, щастливия живот и хармонията с природата. Днес се използва като символ на хармония и положителна енергия в жилищните помещения.

В синхрон с природата

Един от основните принципи на Фън Шуй са 5-те природни елемента, които са дърво, огън, земя, метал и вода. С наименованието на елементите са свързани конкретните цветове, които придават космическа енергия и определен заряд. Получените вибрации засягат човешката психика.

  • Огън – руда
  • Дърво – син, зелен
  • Метал – бял
  • Вода –черен
  • Земя – жълт

33.jpg (103 KB)

Цветове за определени места

При избор на цвят на мебели, помислете как ще използвате пространството.

СПАЛНЯ

В спалнята е добре да изберете доста меки и земни тонове, които ще спомогнат за притока на енергия, които по този начин успокояват и насърчават пълноценния сън. Избягвайте прекалено наситените цветове, които предизвикват агресия. Според Фън Шуй за идеален избор за спалня се счита синьо, сиво, но и бежово. Като цяло се препоръчва неутрален цветен тон на стените, който може да бъде допълнен с по-изразени аксесоари.

ВСЕКИДНЕВНА

Най-високата честота е във всекиднавната, центърът на домакинството. Общо помещение, където се срещаме със семейството и приятелите. Перфектният избор са топлите нюанси, вдъхновени от елемента земя, които поддържат баланс в отношенията. Това са земни тонове на основата на жълто. Прекалено богатите или неясни цветове могат да нарушат желания баланс.

КУХНЯ

Цвета на стените в кухнята и трапезарията подпомагат апетита и готвенето. Според китайските учения добре разположеният  готвач с необходимата доза ентусиазъм и положителна енергия може да пренесе настроението върху храната. Вдъхновете се от неутралния метал, белият цвят, които придават  чистота и мекота. Към креативното и забавно готвене можете да изполвате наситения червен цвят, който също поддържа апетита. Тенденцията с щипка хармония са естествените нюанси в комбинацията от водната стихия - черно. Апетитът се подтиска от зеленото или синьото, така че по-добре си спестете  тези цветове.

БАНЯ

Енергията на водата според традиционното китайско изкуство се свързва със здравето и парите. Светлите цветове, за предпочитане бяло, синьо или пастелно зелено, не натоварват циркулацията на водната енергия в банята. И обратно, тъмните и атрактивни цветове могат да забавят или спрат енергията. Аксесоарите за баня е добре да са в меки тонове като самата баня.

5 елемента според традиционната китайска медицина

Елементите, свързани с природата, формират реалността на живота, а тяхната взаимовръзка създава уникална динамика в живота ни. Всеки елемент се отличава със своето качество и здравина. Промяната на един от тях нарушава общия баланс. Това е основният стълб на китайската философия, включително Фън Шуй.

22.jpg (85 KB)

Дърво

свързва се с изгрева, пролетта, утрото и детството. Подпомага растежа, развитието, свежестта, динамичността, както и свободата. Носи успех, щастие, в излишък причинява невнимание.

Огън

свързва се с юга, лятото, обеда и младостта. Поддържа темперамента, страстта, комуникацията или производителността. Той доставя енергия, но в излишък е агресивен и безчувствен.

Земя

свързва се с края на лятото, следобеда и зрялата възраст. Тя насърчава стабилността, мъдростта, справедливостта и доверието. Внася баланс и надеждност, в излишък води до недоверие.

Метал

свързва се с юг, есен, вечер и зрялост. Поддържа стабилност, прецизност, справедливост и премахване на ненужни неща. Носи утеха, изобилие, обратно, в излишък води до тъга и безпощадност.

Вода

свързва се със север, зима, нощ и старост. Тя насърчава чистотата, обновяването, смисъла на живота и вътрешните ценности. Тя носи мир, спокойствие и красота, обратно, в излишък, води до страх и дори летаргия.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни