При покупка над 240 лв имате ТРАНСПОРТ и ДО ЕТАЖ на мебели БЕЗПЛАТНО

Грижа за мебелите преди летния сезон: Как да защитим мебелите от слънцето

Magdaléna Chmelíková
6.6.2024

Мебелите са основата на всяко домакинство. Въпреки това, те са податливи на увреждане от различни влияния, включително слънцето. Когато са изложени на прекомерно UV лъчение, те променят цвета си и се развалят. Затова грижата за тях е важна през цялата година, особено през лятото. За да останат мебелите красиви възможно най-дълго е необходимо да се грижите за тях и да ги почиствате редовно.

Грижа за мебелите преди летния сезон: Как да защитим мебелите от слънцето

Имаме няколко съвета за Вас как да го направите.

1.   Не позволявайте на слънцето да грее директно върху мебелите

Директната слънчева светлина, особено силните лъчи през пролетта и лятото, изсушават повърхността на мебелите. Това може да доведе до по-светли или по-тъмни петна. Как да се защитим от това? Просто. Дръжте завесите и щорите спуснати през деня. Можете да защитите мебелите, например в хола, с покривка или хартия. Ако е възможно, поставете мебелите на сенчесто място в стаята.

Okno v místnosti s oknem.png (848 KB)

2.   Почистване поне веднъж седмично

Прахът е вреден не само за мебелите, но и за нашата дихателна система. Избършете и почиствайте с прахосмукачка поне веднъж седмично. И от мебелите, и от пода. Идеално е първо да почистите с прахосмукачка и след това да избършете праха, така че останалият прах да има време да се утаи. Не забравяйте също, от време на време, повърхностите на високите гардероби или по-високите рафтове.

Използвайте микрофибърна кърпа или влажна кърпа за почистване на прах.

Cleaning.png (750 kB)

3.     Специални препарати

Непосредствено преди летния сезон трябва да използвате специфични продукти от специализирани магазини или дрогерии, които ще осигурят необходимото подхранване и блясък на Вашите мебели преди идващия сезон. Когато купувате препарати, изберете според Вашия тип мебели.

Независимо дали Вашият апартамент е декориран с мебели от масивно дърво, определено трябва да използвате масла и восъци. Тази грижа е добра за дървени мебели. Ще я защити и ще й придаде красив блясък.

  • При восъчни мебели се уверете, че няма вода или концентрирани продукти. Памучна кърпа е достатъчна.
  • Ако имате омаслени мебели, можете да използвате влажна кърпа или сапунена вода за почистване. Не използвайте специални препарати.
  • Независимо дали Вашият апартамент е декориран с мебели от масивно дърво, определено трябва да използвате масла и восъци. Тази грижа е добра за дървени мебели. Ще я защити и ще й придаде красив блясък.

Днес екологичните продукти, които съдържат естествени вещества като борови екстракти или пчелен восък, са много популярни. 

Не на последно място чудесни са и мокрите кърпички, които са практично средство за много домакини. Навлажнените кърпички съдържат нежни емулсии и се справят надеждно не само с алергените от прах, но и с цветния прашец. 

Úklidové potřeby.png (655 KB)

 4. Последен съвет: винаги с подложка

 Използвайте този съвет през цялата година, не само през летния сезон.

Ако сте от тези, които обичат да пият горещо кафе или студена напитка на масата за хранене, не поставяйте въпросния предмет върху повърхността на мебелите. Съществува риск от по-сериозни щети. Използвайте коркова или друга подложка за поставяне на топли или студени напитки, чинии и др. Става въпрос не само за практичност, но може да бъде и чудесно допълнение към интериора.

Coffee time.png (749 KB)

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни