15% отстъпка на всички мебели с код EXPEDO15

Избавете се от предразсъдъците: Ламинат

Markéta Etrychová
1.9.2022

Избирате ли нови мебели и срещали ли сте термина ламинат? Притеснявате ли се от използвания материал, колебаете се,  дали да купите мечтания модел или не? Представяме ви преглед на това, какво е ламинат. Запознайте се с неговите предимства и недостатъци. Не е нужно да се притеснявате за мебелите от ламинат. Освен това можете да получите ламинат в различни декори и цветове на много изгодни цени.

Избавете се от предразсъдъците: Ламинат

Какво е ламинат?

Ламинат е ПДЧ, облепен с декоративна ламинираща хартия. Неговото огромно предимство е достъпността. При завършването на ламинатните плоскости се използват ABS кантове, които го предпазват от механични повреди и проникване на влага в материала. ABS се отнася за специални пластмасови ръбове, специално проектирани за ламинат. Влагата може да причини подуване и повреда на цялата мебел. Сърцевината на ламината се състои от DTD плоскост, която е обработена с ламиниращ слой от всички страни.

Историята на ламинираното ПДЧ се използва през 50-те години на 20-ти  век, на територията, на  бивша Чехословакия. В следвоенния период е имало огромно търсене на мебели. Разкъсваната от война Европа е трябвало бързо да реши проблема с липсата на дървени мебели. Първите плоскости започнал да изработва Томаш Бата от Злин. За изобретател обаче се смята германецът Макс Химлерхебер, който започнал производството им през 1930 г.

laminate.jpg chipboard.jpg (115 KB)

За какво се използва?

Ламинатът има широк спектър от приложения, ще го срещнете в много индустрии и сектори. Не прави изключение и мебелната промишленост. Благодарение на широката гама от цветове и декори, той е популярен не само сред  дизайнерите, но и на  широката аудитория. Ламинираните плоскости могат да бъдат намерени в повечето чешки и чуждестранни интериори.

Най-много от ламинат се изработват гардероби, скринове, холни гарнитури, също така и легла, мебели за баня или цели кухненски модули. Мебелите от ламинат често се комбинират с други материали като стъкло, метал или масивно дърво. Заедно те създават уникален дизайн.

Предимства и недостатъци на ламината

plus.jpg (5 KB)

Най-голямото предимство на ламината, несъмнено е ниската му цена. Студентите, младите семейства и различните  групи клиенти ще оценят достъпността му.  Другото предимство е голямото  разнообразие  на цветове и декори. По този начин можете да изберете правилния цвят за вашия дом. Разбира се лесно се поддържа. Всичко, от което се нуждаете за правилната  грижа, е кърпа и малко топла вода. Можете да използвате специален продукт, предназначен за мебели от ламинат.

minus.jpg (5 KB)

По принцип  при мебелите от ламинат не се препоръчва да се сглобяват и разглобяват няколко пъти. Честото монтиране на винтове причинява напукване. Ламинатът не обича много водата. Водата причинява така нареченото подуване. В сравнение с масивната дървесина,  не може да бъде поправен. При масива обикновено е достатъчно да шлайфате, боядисате или пребоядисате. В случай на счупен ъгъл на трапезна маса от ламинат, вече нямате шанс да я поправите в оригиналната й форма.

 

Въпреки своите недостатъци, ламинатът е един от най-използваните материали в производството на всички мебели. Не е нужно да се притеснявате за ламината.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни