Избор на огледало за баня - съвети и препоръки

Огледалото е един от основните елементи, без които банята ви просто няма да е изцяло завършена. То е практично, функционално, декоративно и не за последно място допълва съвършено визията на помещението.

Избор на огледало за баня - съвети и препоръки

Защо огледалото е важно за цялостния стил на банята?

На първо място, както току-що споменахме, огледалата за баня са изключително функционални и практични елементи.

Благодарение на тях вие бързо и лесно можете да се погрижите са сутрешния си тоалет, прическа и грим, преди да тръгнете към офиса.

Второ, те създават илюзия за пространство и придават дълбочина на помещението.

Едно добре подбрано огледало може да прави малката баня да изглежда по-голяма, по-светла и по-просторна, което може да подобри цялостната атмосфера на пространството.

Трето, огледалата могат да се използват за създаване на декоративна фокусна точка и да добавят нотка на изтънченост, елегантност и дори аристократичност към пространството в банята.

Какви са различните видове огледала за баня?

Разнообразието от видове огледала, което днес можете да откриете на пазара е толкова голямо, че ще ни е трудно да ги изброим всички.

Но ще се опитаме да разгледаме поне основните видове, които към момента са сред най-предпочитаните при обзавеждането за бани.

Стенни декоративни огледала

Декоративните огледала са с по-малки като размери и обикновено се монтират в банята като комбинация от няколко огледала така, че да образуват мозайка или някаква стилна фигура.

Огледални шкафове за баня

Този вид са едни от най-популярните към момента и това не е без причина. Те са мултифункционални, спестяват пространство и предлагат доста място за съхранение.

А това е важно особено в съвременните бани, в които пространството е силно ограничено.

bathroom 1.jpg (29 KB)

Огледала с отворени рафтове

За разлика от огледалните шкафове, видовете с отворени рафтове не предлагат толкова място за съхранение, но пък дават възможност под огледалото за баня да се наредят основните хигиенни продукти, които са ви нужни за сутрешния тоалет.

Огледала с led осветление

Видовете с вградено led осветление са оборудвани със светодиоди (LED), които могат да бъдат монтирани както по ръбовете на огледалото, така и вградени зад огледалната повърхност.

Предлагат се в различни форми и размери, но това, което ги отличава от останалите видове е, че голяма част от моделите се предлагат с много допълнителни функции.

На пазара могат да се открият LED модели с функция против замъгляване, с вградени Bluetooth високоговорители и сензорни контроли за регулиране на яркостта и цветовата температура на LED светлините и много други.

Подово огледало

Както подсказва и името му, това е голямо огледало, в което можете да огледате в цял ръст.

То не се закрепва за стената, а обикновено е поставено на подова стойка. Някой от моделите са с огледала от двете страни и могат да се въртят.

Подовите огледала са много подходящи за бани с големи размери.

Козметично въртящо се огледало

Този вид огледало за баня не е основно, а по-скоро помощно.

Монтира се на стената, снабдено е с гъвкава стойка, която може както да се върти, така и да се разтяга напред и назад към стената, за да ви осигури най-добрия ъгъл и план, докато нанасяте грима си.

Обикновено този тип огледала имат и увеличителна лупа от едната страна, за извършване на по-деликатни операции в областта на лицето.

Към каква големина на огледалата да се насочите?

Размерите на вашето огледало за баня зависят както от големината на помещението, така и от личните ви предпочитания.

Разбира се, има и няколко общоприети правила, с които можете да се съобразите, ако решите.

Така например, според интериорните дизайнери е препоръчително ширината на огледалото да не надвишава ширината на шкафа или мивката, над която е монтирано.

Добре е също така огледалото да е адаптирано към размерите на стаята.

Тоест, ако имате малка баня едно голямо или няколко малки огледала, разпръснати по стените ще увеличат визуално пространството и ще направят помещението да изглежда по-голямо и по-светло.

Ако имате късмет да разполагате с голяма и просторна баня, тогава в нея идеално ще пасне едно голямо подово огледало, в което да се оглеждате в цял ръст.

Що се отнася до височината на огледалата за баня, тук трябва да се съобразите с ръста на всички членове на семейството си, които ползват банята.

Важно е също така при избор на височина да предвидите разстояние от около 20 см от огледалото и мивката за баня и около 30 - 40 см, ако мивката е с шкаф.

bathroom 2.jpg (67 KB)

Към какви форми трябва да се насочите?

Когато става въпрос за избор на форма за вашето огледало в банята, трябва да имате предвид няколко неща:

Размер на вашата баня: Ако банята ви е с малки размери, едно класическо правоъгълно огледало може да е много по-подходящо, тъй като ще увеличи визуално пространството.

Ако банята ви е с по-големи размери тогава в нея ще паснат идеално огледала както с правоъгълна, така и с кръгла и дори с овална форма.

Стил на банята: Формата на огледалото, към която се насочите преди всичко трябва да допълва цялостния стил на вашата баня.

Така например, едно правоъгълно огледало с чисти, прави линии или модел с вградено led осветление са много подходящи за баня, обзаведена в съвременен, хай - тек и модерен стил.

Докато кръглите или овалните огледала са по-подходящи за бани, обзаведени с класически и винтидж стил.

Ако пък сте се спрели на бохо стил, тогава осмоъгълните огледала, както и моделите с нестандартни форми биха били идеално допълнение към обзавеждането за баня.

Форма на мебелите: Един от добрите ориентири при избора на подходящата форма на огледалото е формата на шкафовете, на които сте се спрели за банята.

В този ред на мисли, ако сте се спрели на шкафове с изчистени линии и правоъгълни форми, правоъгълното огледало би било много подходящ избор. 

Ако мебелите за баня са с по-заоблен или овален дизайн, тогава кръглото или овално огледало за баня е по-добрият избор.

bathroom 3.jpg (29 KB)

Заключение

В крайна сметка на какво огледало за баня ще се спрете зависи от личните ви предпочитания и трябва да отговаря на вашия личен стил.

Казано иначе, огледалото за баня, към което ще се насочите трябва преди всичко да ви е удобно за ползване, да се съчетава с интериора на помещението и да ви носи радост и задоволство от покупката всеки път, щом отворите вратата на банята.

Често задавани въпроси

Мога ли да съчетая модерен стил на огледалото с класически интериор на банята?

Ако държите да сте малко по-нестандартни, няма нищо лошо в това да съчетаете не само огледалото, но и останалите мебели в различни стилове.

Важното е стиловете да се допълват и да придават цялост и завършеност на обзавеждането за баня.

Ако не мога да избера подходящото огледало мога ли да разчитам на помощта ви?

Ние сме на ваше разположение винаги, когато се нуждаете от нашия съвет, препоръки или помощ при избор на какъвто и да е продукт от нашия магазин.

В какви срокове доставяте огледалата за баня?

На страниците на нашия магазин, под всеки артикул, който предлагаме ще намерите както подробно описания за самия продукт, така и информация дали е наличен и в какви срокове можем да ви го доставим.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни