15% отстъпка на всички мебели с код EXPEDO15

Изисквания за дизайн на кухня с трапезария

Интересът към здравословното хранене през последните години нарасна неимоверно много и все повече хора започнаха да прекарват доста време в кухнята, отдавайки се на новото си хоби.

За да се “вихриш” максимално в кухнята обаче е необходимо доста място, което при съвременните жилища почти винаги липсва.

Изисквания за дизайн на кухня с трапезария

Поради това през последните години при проектирането на жилищата започна да се налага тенденцията кухнята и трапезарията да бъдат организирани в обща единна среда.

Целта е да се осигури както достатъчно свободно пространство за приготвяне на храна, така и място, на което могат да се извършват куп други дейности.

Отвореното пространство не само улеснява преминаването, но кухнята с трапезария все повече се превръща в едно от любимите социални помещения, в което семейство и приятели се забавляват заедно.

С други думи, ако кухнята и трапезарията ви са обединени в една среда, можете докато готвите да си говорите и да се забавлявате с приятелите си, да гледате заедно филми, да играете на игри и да вършите куп други неща.

retro kitchen.jpg (65 KB)

Поговорихме си за тенденциите в проектирането на съвременните жилища, обсъдихме набързо предимствата от обединяването на кухнята с трапезарията  и най-вероятно вече нямате търпение да разберете как да създадете елегантно и функционално отворено пространство и във вашия дом.

 

Изисквания за дизайн на кухня с трапезария. Общи организационни моменти представени в шест основни стъпки

Преценете внимателно пространствата

Повечето хора смятат, че за да се организира едно общо пространство няма нищо сложно. Просто трябва да се избере и монтира една стилна и красива кухня, да се обмисли покупката на масата и столовете за трапезарията и всичко е готово.

Истината е, че ако искате да създадете едно наистина елегантно, модерно и функционално пространство ще трябва да се постараете малко повече.

И първото, с което трябва да започнете е да оцените наличната свободна квадратура, в която можете да разположите вашата кухня с трапезария.

След като сте наясно с какво свободно място разполагате трябва да решите къде в стаята да монтирате кухненските модули и къде да позиционирате трапезарията.

Ако ни позволите да ви дадем съвет, ние ви препоръчваме да монтирате кухнята на най-отдалечената от входа стена. Така тя ще е позиционирана на най-уединеното и удобно за работа място и ще е възможно най-далеч от входната врата, където обикновено цари най-големия хаос.

Що се отнася до трапезарията, то  можете да я ситуирате както успоредно на кухнята, така и перпендикулярно като това, което най-вече оказва влияние как ще я разположите е с каква квадратура разполагате и най-вече каква е формата на стаята.

white kitchen.jpg (47 KB)

Спрете се на подходящите покрития

Тъй като пространството е отворено, всяко дори и най-малкото несъответствие ще прави впечатление. Затова е силно препоръчително внимателно да проучите избора на покрития както за работната зона, гърба и вратите на шкафовете на кухнята, така и за пода на трапезарията. 

Покритията трябва да могат да създават стилистична хармония в двете среди, да се вписват в останалото обзавеждане и най-вече да са изработени от качествени, здрави и устойчиви на надрасквания материали.

big dining room.jpg (63 KB)

Ограничете се до максимум три цветови нюанса

Комбинацията от подходящите цветове играе основна роля при обзавеждането и оформлението на кухнята с трапезария. За да не изглежда пространството хаотично е добре да сведете избора си до максимум три цветови нюанса, с които да експериментирате.

Препоръчваме ви да се спрете на неутрални цветове, които да съчетавате и комбинирате както ви допада.

А ако все пак искате да има и по-ярък цвят, просто добавете някакъв щрих като цветен аксесоар, ярка ваза и пъстра картина на стената. Така ще внесете достатъчно весело настроение, без да разваляте хармонията и без да нарушавате баланса, който създават водещите цветове.

big kitchen.jpg (48 KB)

Помислете за най-практичното и подходящо решение за “разделяне” на кухнята и трапезарията

Озадачихме ли ви? Всъщност, макар че говорим за общ дизайн и общо пространство на кухня и трапезария, все по-често архитекти и дизайнери добавят т. нар. “филтърни елементи”, които позволяват по-добро дефиниране и разграничаване на отделните зони.

В този ред на мисли, ако решите, че искате да добавите и вие подобни разделителни филтри, можете да “разделите” кухнята от трапезарията или от всекидневната чрез стъклена стена или стъклена плъзгаща се врата.

Други много ефектни средства за визуално разделяне на двете среди от отвореното пространство е да се поставят стилни етажерки или дървени ламели, които разкриват връзката между кухнята и трапезарията и едновременно с това показват ясно къде са границите между двете помещения.

Няма как не споменем и някой от най-популярните и предпочитани начини за “разделяне” или зониране на общото отворено пространство като поставянето на трапезната маса, дивана или кухненския остров като разделители.

Голяма част от хората също така използват за разделители различен тип осветление, различни видове подова настилка и дори различни нива на пода или тавана.

Изберете функционално обзавеждане

Един от въпросите, които най-често си задават хората, които искат да създадат кухня с трапезария с отворен план и на какъв тип кухня да се спрат.

Нашият съвет е да се ориентирате към линейния тип кухня, която да разположите на един ред, по възможност от стена до стена. Така ще имате достатъчно място за всичките си домакински уреди и можете да си организирате идеалната работна зона, в която да се отдадете на любимото си хоби.

Ако пространството ви го позволява, можете към линейната кухня да добавите и един красив остров, който ще ви осигури допълнително място и ще играе ролята на “разделител” на кухнята и трапезарията. Но това е само в случай, че наистина имате повечко място, което искате да запълните.

Декорирайте с много мисъл и усет към детайла

И без да ви казваме си знаете, че декорацията, макар и на пръв поглед да изглежда нещо не толкова важно, всъщност играе водеща роля за цялостния вид на помещенията.

Затова е добре да обмислите много внимателно как ще декорирате отвореното помещение така, че кухнята и трапезарията да изглеждат стилно, модерно, изискано и не на последно място - да се усеща симбиозата между двете среди.

small kitchen.jpg (58 KB)

Използвайте въображението си и експериментирайте. А ако се страхувате да рискувате, винаги може да се доверите на изпитаната практика, според която няма да сгрешите, ако декорирате с някоя дизайнерска ваза, скъп поднос или елегантна купа за плодове, които да поставите на трапезната маса.

Върху кухненския плот можете да оставите на видно място някой от любимите си кухненски аксесоари или домакински уреди.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни