Как да боядисаме яйцата нетрадиционно?
В същото време, Великденските празници представляват, празника на пролетните дни, пробуждащата се природа и новия живот. Боядисването на великденски яйца е популярна традиция, свързана с този празник. Предлагаме ви няколко съвета как да боядисате яйца по нетрадиционен и забавен начин и рецепта за яйчен пастет, по-здравословен вариант, който също естествено принадлежи към Великден.
Има много начини за украса на яйца - от обикновеното боядисване до по-сложни техники. Най-лесният начин е, да боядисате яйцата с хранителни бои, които можете да получите във всички класически цветове, с мраморни ефекти или с перлен оттенък. Любителите на природата, предпочитат екологичния метод и постигат красиви цветове с помощта на отвара от естествени вещества, например от червено цвекло, червен пипер, спанак, трева, люспи от лук, куркума или червено зеле.
Подгответе си всичко необходимо, преди да боядисате яйцата:
- Вземете пресните яйца и ги измийте на течаща вода.
- Сложете яйцата в купа и сложете една лъжица сол, за да не се спукат.
- Яйцата се варат минимално 10 минути, след което ги оставете да изстинат.
- Боядисвайте яйцата с ръкавици.
- Облечете стари дрехи или престилка, когато творите.
- На трапезната маса използвайте найлон,вестник или подложка.
Нетрадиционно боядисване на яйца
Няколко начина, как да боядисате великденски яйца.
1. Техника със салфетки
За тези, които обичат да изрязват, този метод е създаден за тях. Подгответе салфетки, за предпочитане с пролетна тематика, цветни весели пролетни мотиви, мотиви на цветя или мотиви с животни. С тази техника дори не е необходимо да боядисвате яйцата, просто залепете изрязаните салфетки директно върху сварените яйца.
Какво ще ви е необходимо?
- Ножица
- Салфетки
- Лепило
2. Техника на лепене – конци и самозалепващи се мъниста
На яйцата може да залепите и разноцветни конци. Опитайте се да увиете цялото яйце с тях или ги използвайте само върху произволна част. Яйцата могат да бъдат украсени и с закупени самозалепващи мъниста. Можете да приложите и двете техники за бели или боядисани яйца. За по-малки деца препоръчваме самозалепващи мъниста, които се залепват лесно и изработката е лесна и бърза. За по-големи деца ще бъде подходяща и декорация от низ.
Какво ще ви е необходимо?
- Лепило
- Конци/самозалепващи мъниста
- Ножица
3. Декорация с мастило
Децата днес използват предимно химикалки в училище. Декорирането с мастило ще бъде интересно и изкушаващо особено за деца в училищна възраст, които не са запознати с химикалки и гуми. Обезмаслете старателно яйцето, след това го боядисайте с мастило и го оставете да изсъхне добре. Рисувайте различни шарки и картинки с гумичката.
Какво ще ви е необходимо?
- Синьо мастило
- коректор
4. Декорация с маркер, темперни или акрилни бои
Рисуването върху яйца е особено популярно сред децата. Най-лесният начин е да използвате маркери, които винаги са ви под ръка у дома. Яйцата могат да се боядисат с хранителни или натурални бои, или да се оставят бели преди боядисване с маркери. А след това използвайте коректори и маркери върху яйцата, с които можете да създавате различни картинки, щастливи лица, точки, райета или дори сложни шарки върху яйцата. Можете да изберете маркери с различни дебелини на върха. Имайте предвид обаче, че цветовете няма да са толкова изразени, колкото на хартия.
За украса на яйца най-често се използват темперни и акрилни бои. Благодарение на плътността си те покриват, като дори след изсъхване цветовете остават наситени и свежи. Ако желаете да фиксирате цветовете се препоръчва фиксиране с лак за коса.
Какво ще ви е необходимо?
- Шишчета
- Спрей за коса
- Темперни/акрилни бои/маркери
- Четки
- Палитра
- Шишчета
- Лак за коса
Насладете се като творите заедно!
Какво да направим със счупените и раздробени яйца? Яйченият пастет с пресен лук е най-доброто решение.
Яйченият пастет е типично пролетно ястие, което се приготвя точно за Великден. Идеален е като обилна или лека закуска, може и като студена вечеря. Яйченият пастет може да се приготви по няколко начина. Имаме по-лека и здравословна версия за вас, която можете да приготвите от сирене, пресен лук, кисело мляко или извара.
Време за приготвяне: 20 мин.
Необходими продукти:
- 8 големи яйца
- 3 лъжици нарязан пресен лукс
- 3 лъжици гъсто кисело мляко
- 2 лъжици Дижонска горчица
- 2 лъжици нарязан магданоз
- сол, пипер
Начин на приготвяне:
- Добавете сол и черен пипер на вкус.
- Сварете яйцата да са твърди, оставете ги да изстинат, след което ги обелете.
- В купа смесете лука с киселото мляко, горчицата и магданоза.
- Прибавете нарязаните яйца и разбъркайте внимателно с вилица.
- Добавете сол и черен пипер на вкус.
Пастетът е подходящ за пресен хляб и е отличен, и върху ръжен хляб. Можете да го овкусите с всякакви билки или да украсите със зеленчуци по ваш вкус.
Пожелаваме ви весели Великденски празници и добър апетит!
Все още няма коментари за тази статия.