Безумни отстъпки 50% на ВСИЧКО + допълнително ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ ДО ЕТАЖ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 23.4.

Как да изберем детско легло?

Спомняте ли си времето, когато сте били дете и всичко, за което сте си мечтали е да имате красива детска стая и легло с формата на кола, като индианско типи (шатра) или двойно легло? Е, сега вашите деца най-вероятно мечтаят за същото.

Как да изберем детско легло?

Добрата новина е, че днес вие имате изключително голям избор и спокойно можете да сбъднете мечтите на детето си. Просто трябва да знаете какво да вземете под внимание при покупката.

По този начин ще откриете най-красивото, забавно и подходящо детско легло, което не само ще допадне на мъничето или тийнейджъра, но което ще се впише перфектно в стаята му.

Как да изберете подходящото легло за детската стая на детето?

Факт е, че големият избор на легла колкото улеснява, толкова и затруднява избора.

Но вие можете да се справите отлично, ако обърнете внимание на следните няколко критерия:

  • Възраст на детето
  • Вид на леглото
  • Материал и изработка
  • Цветове
  • Тема
  • Безопасност

Възраст на детето

Препоръчваме ви да започнете търсенето, като вземете под внимание първо възрастта на малчугана, за чиято стая избирате леглото. Този критерий е изключително важен, тъй като не всички легла са подходящи за деца от всички възрасти.

Така например, ако детето е много малко, трябва да насочите търсенето си основно към бебешките креватчета, преходните или трансформиращите се легла.

Те са със специфични размери и са предназначени специално за бебета и деца до 2 - 3 годинки. Ако обаче е по-голямо, тогава ви трябва легло със стандартни размери.

Видове легла

За да направите подходящия избор на вид детско легло е добре да се съобразите както с размерите на стаята, така и с нуждите на детето/децата.

 

Стандартни единични

Започваме с единичните легла, тъй като те са доста разпространени и предпочитани, тъй като пълноразмерни и се вписват добре както в по-малки, така и в просторни детски стаи. Подходящи са както за деца над 4 - 5 години, така и за тийнейджъри.

.

На два етажа

Двуетажните легла са много харесвани от малчуганите и има защо. Те са с функционален дизайн, много удобни са и най-важното - не заемат много място.

На пазара ще откриете както класически двойни легла, така и модели с пързалки вместо стълби, с място за библиотека, гардеробче и много други. Този вид легла са много подходящи, ако имате две деца, стаята е с малки размери или ако искате малчовците да имат повече място за игри.

 

С място за съхранение

Един от най-големите проблеми, с които всички родители се сблъскват е винаги разхвърляната детска стая. Искате ли да се справите (поне донякъде с този проблем), детските легла с мястото за съхранение могат да бъдат вашето решение.

Те са със стандартни размери и се предлагат в разнообразен дизайн (единични, двуетажни, повдигнати, свързани помежду си и т. н.) и в богата цветова гама. Но най-хубавото е, че разполагат с удобни и дълбоки чекмеджета, в които има достатъчно място за съхранение на дрехи, вещи и играчки.

2a.jpg (115 KB)

“Мансардни”

Този вид легла за детска стая са повдигнати от пода на височина около метър - метър и нещо, а в свободното пространство под тях обикновено има обособена зона за игри или учене. Много подходящи са за детски стаи с по-малки размери, тъй като са функционални и компактни.

Обикновено се предлагат с допълнителни мебели като - бюро, библиотека, шкафове, рафтове и други, което ви решава до голяма степен проблема с останалото обзавеждане на детската.

Това, което най-много допада на децата обаче е, че голяма част от моделите са оборудвани с - пързалки, тунели или шарени завеси (палатки), които превръщат леглото в истинско пиратско убежище или в замък на принцеса.

 

Легла с разширение или тип “сандвич”

Леглата тип “сандвич” най-общо казано представляват две легла едно под друго, като за да се ползва долното легло, то трябва да се издърпа напред. Те са по-безопасната версия на двуетажните легла, тъй като няма никаква опасност детето, което спи на горното легло да падне и да се нарани.

Този вид детски легла са компактни и са много подходящи, ако имате две деца или искате в стаята на детето да има допълнително легло. Според модела, голяма част от леглата с разширение се предлагат с удобни чекмеджета за съхранение, които ги прави и доста удобни и функционални.

Материал и изработка

Преди да останете напълно запленени от дизайна и цветовете на детските легла ви съветваме да обърнете специално внимание на материалите и конструкцията на леглото. Може би се питате защо ?

Защото колкото и красиво да е детското легло в началото, ако неговата конструкция е зле изработена, то не само няма да издържи дълго време на натоварването, на което малчугана ще го подложи, но няма да е и безопасно за него.

Що се отнася до материала, от който е изработено детското легло, той също оказва влияние върху издръжливостта на продукта. Обикновено материалите, от които се изработват съвременните легла за детски стаи са - дърво, ПДЧ и MDF.

 

Дърво

За производство на легла за деца основно се използва борова дървесина, тъй като е достатъчно плътна и твърда. Освен бор, можете също така да срещнете модели с рамки и табли от - клен, орех, дъб и други видове твърда дървесина.

Ако трябва да сме напълно откровени, дървото е възможно най-здравият и качествен материал и леглата, изработени от него са здрави, стабилни и с много дълъг живот. Проблемът е, че цените на леглата от естествено дърво са доста високи.

Освен това материалът се обработва малко по-трудно и обикновено продуктите, които се произвеждат от него са в по-голямата си част в класически стил.

 

Ламинирано ПДЧ

Ако търсите здравина, качество и достъпни цени, препоръчваме ви да разгледате леглата, изработени от ПДЧ. Този материал е не само достатъчно здрав, за да издържи на скачане върху леглото, но се обработва лесно, което означава, че можете да откриете широка гама от модели легла, които да паснат перфектно на стила на детската стая.

 

MDF

Този материал има почти идентични характеристики с ламинираното ПДЧ, което го прави също толкова добър избор.

 

Цветове и тема

За избора на цвят ви препоръчваме да се консултирате с детето, ако е достатъчно голямо, за да вземе участие в избора. Казваме това, тъй като децата имат свои предпочитания и е добре сами да решат дали искат едноцветно и стандартно легло или предпочитат да спят на продукт, на който има рисунки.

Украсите могат да бъдат под формата на :

  • слънца
  • еднорози
  • цветя
  • дворци
  • любими анимационни и приказни герои

Същото се отнася и за избора на тема. Оставете детето само да избере дали иска леглото му да е като за принцеса или да е във формата на кола, космически или пиратски кораб.

Това, което вие можете да направите е да вземете под внимание желанията на малчугана и да се опитате да направите така, че колкото и странни да са избраните цветове и теми на леглото, те са се впишат в останалия интериор на детската.

3a.jpg (159 KB)

Безопасност

Макар, че в момента поставихме безопасността на последните места в списъка с критерии, всъщност това е едно от първите неща, на които трябва да обърнете внимание при избор на детско легло.

За да сте спокойни, че леглото, в което детето ви ще спи поне няколко години е напълно безопасно преди покупката се уверете, че:

  • Конструкцията му разполага със напълно здрави и стабилни сглобки.
  • По рамката му не присъстват остри ръбове, стърчащи елементи или разместени ламели.
  • За боядисването не са използвани бои и покрития, които съдържат вредни и опасни за здравето на детето химикали.

Не забравяйте и че, за да се погрижите за безопасността на дребосъка, леглото трябва да бъде поставено на дългата си страна и да е опряно до стената.

 

Търговец и производител

Бъдете особено внимателни при избора на търговец, особено когато става дума за покупка на продукт, предназначен за деца. Избягвайте да пазарувате в магазини, в които не ви предоставят гаранция за продукта или ви предлагат легла на изключително ниски цени.

Избирайте търговци, които работят с водещи производители и за които сте сигурни, че предлагат не само красиви, но и качествени продукти.

4a.jpg (108 KB)

Вече сте напълно подготвени да пристъпите към избора на подходящото детско легло. Ако пък не искате да губите време, можете да разгледате моделите, които от Expedo предлагаме и да ни потърсите за покупка или експертен съвет.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни