БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА и КАЧВАНЕ ДО ЕТАЖ на всичко за поръчки, направени от 10 до 21 април | Пазарувай СЕГА!

Как да изберем килим за хола?

Независимо дали имате малък или просторен хол, килимът е един от най-важните декоративни аксесоари, които е добре да присъстват в него.

Как да изберем килим за хола?

Защо да го добавите към обзавеждането на хола си?

Причините, поради които няма да сгрешите, ако добавите килим за хола си не са никак малко, но сега ще споменем само някой от тях:

Създават комфорт

Килимите са меки, приятни на допир и ходенето по тях създава усещане за комфорт. Освен това са добри изолатори и правят стаята по-топла и уютна.

Намаляват шума

Никак не е приятно, особено в тъмната част на денонощието да чуете шум от стъпки, нали?

Е, килимите освен, че са меки и приятни на допир имат и невероятно полезното качествено да абсорбират шумовете.

А това е особено полезно, ако спите леко или ако имате малки деца, които се нуждаят от тишина по време за следобедната си дрямка.

Повишават безопасността

Почти всички модели килими, които се предлагат на пазара са с неплъзгащи подложки, което е изключително полезно, особено ако в жилището ви живеят възрастни хора или малки деца.

Допълват изящно интериора

Избрани в подходящите размери и цветове, килимите са прекрасно допълнение към всеки един стил на обзавеждане.

Освен това поставени на точното място в хола, те лесно могат да се превърнат във фокусна точка и с лекота да преобразят един неутрален и дори леко скучен хол в невероятно стилно и уютно помещение.

Защо да пропуснете поставянето на килим в хола?

Както всяко друго нещо на този свят, и килимите имат както предимства (които споменахме по по-горе), така и минуси:

Замърсяват се бързо

Тъй като са изработени от текстил и по тях се върви, килимите бързо събират боклуци и се замърсяват. За да ги поддържате се налага редовно да се почистват с прахосмукачка и да се перат поне няколко пъти годишно.

Податливи са на петна

За разлика от паркета, ламината и теракота, които се почистват с мокра кърпа и по тях не остават петна, ако разлеете нещо по килима за хол почистването му е доста по-трудно, тъй като течността попива веднага в текстурата.

По-малка издръжливост

С течение на времето наситеността на цветовете им намалява и се износват особено в зоните с най-голям трафик.

Какви видове килими се предлагат на пазара?

Богатството от килими, което се предлага е наистина огромно и времето няма да ни стигне, за да ви запознаем с всички видове, затова ще споменем набързо само някой от най-популярните от тях:

Според материала

Според материала, от който са произведени килимите не само за хола, но и за всяка стая в дома, включително и за детската стая се делят основно на: вълнени, памучни, синтетични и килими от естествени влакна.

Вълнени: Този вид са сред най-търсените, тъй като предлагат топлина и много голям комфорт. Освен това са екологични, с устойчиви цветове и с доста голяма издръжливост. Подходящи са за всекидневни с голям трафик.

Памучни: Този тип килими могат да се нарекат универсални. Те се предлагат в много голямо разнообразие от цветове, форми и размери, цената им е приемлива и са подходящи за всички стаи.

Едно от големите предимства на памучните килими е ниската им поддръжка и лесното почистване (могат да се перат в пералня).

Синтетични: Както е видно от наименованието им, този вид се изработват от синтетични материали (полипропилен, найлон, вискоза, полиестер и други).

Те са малко по-тънки от вълнените, почти винаги са с подложки против подхлъзване и се почистват много лесно. Освен това са бюджетни като цена и са достатъчно меки и издръжливи, за да си служат дълги години.

От естествени влакна: Обикновено влакната, които се използват при изработката на този вид килими са юта или бамбук. Повечето модели са “ниски”, но с много интересен дизайн, поради което са подходящи за всекидневни в небрежен стил.

Carpet.jpg (59 KB)

Според начина на изработка

Машинно тъкани: Както е ясно от името им, този вид се изработват изцяло машинно.

Килимите, изработени машинно се предлагат на по-ниска цена в сравнение с ръчно тъканите, поради което са предпочитаният избор от голяма част от потребителите.

Тафтинг: Този тип се изработват чрез техника, която се нарича тафтинг. Това е ръчна техника, при която се използва специален пистолет, чрез който влакната се вмъкват в плетената основа.

Килимите изработени с тази техника имитират ръчната изработка, но са по-евтини като цена.

Ръчно тъкани: Ръчно тъканите килими се изработват на механичен стан и това прави изработката им доста бавен процес.

За сметка на това моделите изработени по този начин са с индивидуални шарки, цветовете им са дълготрайни, а качеството е много високо. Минусът им е, че цената им е доста по-висока от машинно тъканите килими.

Според нишките и стила

Рязани нишки: Това е най-често срещаният тип килими. При тях влакната са изрязани по краищата. Предлагат се в различни дължини, форми и дебелини и осигуряват меко, плюшено усещане.

Шаги: Този тип килим са плътни, дебели и осигуряват мекота и топлина. Много подходящи са за хол, детски стаи и спални в ретро стил.

Плюшени: Както е видно от името им този вид са с гладка, плюшена повърхност. Изработват се плътни, нарязани прежди. Заради луксозния си вид често се използват в правителствени сгради.

Текстурирани: При този тип килими се смесват нарязани прежди с прежди с примки, което придава на моделите много стилен и лесно небрежен стил.

Съвети за избор на подходящ модел

Изборът на килим за хола да бъде трудна задача, но ето няколко съвета, които могат да ви помогнат да вземете по-лесно решение:

Определете размера

На пазара се предлагат килими във всякакви размери и разнообразни форми.

За да сте сигурни, че моделът, на който сте се спрели ще пасне идеално на размерите на всекидневната ви първото, което трябва да направите е да измерите помещението.

Обикновено килимът трябва да е достатъчно голям, за да се побере под всички мебели в зоната за сядане или поне предните крака на фотьойлите, дивана и скриновете да са върху килима.

Carpet 1.jpg (54 KB)

Вземете решение за материала

Както вече стана ясно, килимите се предлагат от много различни материали, от вълна до синтетични влакна.

Затова е важно преди покупката да решите от какъв материал да изберете вашия килим.

Така например, ако имате малки деца, добър избор биха били килимите от синтетика, тъй като се почистват бързо и лесно.

Ако пък обзавеждането на хола ви е в класически или ретро стил, можете да се спрете на модел изработен от вълна, коприна или естествени материали.

Помислете за стила

При избора на модел килим е добре да обърнете специално внимание на неговия стил. Казваме го, тъй като стилът на килима трябва да допълва и подчертава стила на вашия хол.

Например, ако дневната ви е традиционно обзаведена, килим с класически или ориенталски дизайн може да е отличен избор.

Ако пък всекидневната си е обзаведена в модерен стил, тогава един обикновен, едноцветен килим може да е по-подходящ.

Не забравяйте за цвета

Цветът на вашия килим също трябва да е съобразен с цветовата схема на вашия хол.

Ако примерно във всекидневната ви присъстват по-неутрални цветове, да поставите килим в по-ярки цветове ще придаде завършеност и индивидуалност на помещението.

А ако в цветовата схема на хола ви присъстват по-ярки или повече цветове, тогава един едноцветен килим в приглушени цветове ще пасне идеално.

Определете мястото на килима

В допълнение към размерите, при избор на килим трябва да знаете как и къде да го поставите в хола.

Правилото е в големи дневни килимът да е толкова голям, че на него да могат да стъпят предните крака на дивана, фотьойлите или бюфета.

И обратното. В малки дневни е добре подът да бъде открит на места, за да изглеждат по-големи, отколкото всъщност са.

Как да се грижите за килима в хола?

Почиствайте го редовно с прахосмукачка

За да поддържате килима в хола си в безупречен вид е добре поне веднъж или два пъти седмично да го почиствате добре с прахосмукачка.

Отстранявайте веднага замърсяванията и петната

Ако разлеете нещо върху килима, важно е да го почистите възможно най-скоро, за да предотвратите появата на петна.

Попийте разлятата течност с кърпа и след това използвайте почистващ препарат за отстраняване на петна.

Избягвайте да ходите по килима с обувки

При ходенето по килима с обувки може да внесете мръсотия отвън, което не само да замърси килима, но и да повреди влакната и основата му. Затова е добре, преди да влезете в хола да си сваляте обувките.

Перете килима поне два пъти годишно

В момента има много фирми, които предлагат професионално почистване и пране на килими, така че няма да е проблем да се доверите на някоя от тях, която да изпере килима.

Carpet 2.jpg (70 KB)

Заключение

Изборът на подходящ килим за хола, както и сами видяхте не е толкова сложен, колкото може би изглежда на пръв поглед.

Просто трябва да следвате стъпките, които ви показахме и ще успеете да откриете най-подходящия модел за вашия хол.

Често задавани въпроси

Мога ли да поискам помощ, ако не мога да избера килим?

От онлайн магазин Експедо сме на линия, ако се нуждаете от нашите съвети и препоръки при избора на килими за вашето жилище.

Ако всекидневната ми е с ламинат мога ли да поставя килим върху него?

Килимите си пасват много добре с всякакви видове подови настилки. Затова не е проблем, ако поставите килим върху ламината.

Как да направя поръчка от вашия магазин?

Влизате на нашите страници, избирате артикула, който искате да закупите, го поставяте в количката си за пазаруване и натискате бутона “Купи”.

Ние ще се свържем с вас за потвърждение и ако всичко е наред покупката ще потегли към вас.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни