Как да изберем килим за хола?

Вариантите за избор на подова настилка за хола са няколко и всеки от тях има своите безспорни предимства. Предлагаме ви да научите малко повече за килимите, за да се убедите защо мнозина ги предпочитат.

Как да изберем килим за хола?

Защо да добавим килим към хола?

Дори на пръв поглед той да изглежда като обикновена част от декорацията, всъщност е детайл, който стои в основата на всяка стая, в хола - също.

Ако сравните инвестицията за избор на килим и на паркет, за да придадете повече уют например, вложените средства за килима ще са далеч по-малко. Но това е само едно от предимствата да поставите такъв в хола си.

Вижте останалите обективни характеристики, присъщи на продуктите от тази категория.

Предимства и недостатъци

С поставянето на килим в най-използвано пространство като хола ще получите следните плюсове и минуси:

  • Предимства: мекота при ходене и сядане, добра звукоизолация, топъл под, естетична визия, възможност за по-лесно и често цялостно преобразяване на помещението.
  • Недостатъци: по-ниска устойчивост на износване, изискват по-специална поддръжка.

Какви видове килими има?

Богатството от видове килими ще заплени както хората, които ценят класическото, така и онези, притежаващи по-новаторско мислене.

Някои от най-популярните опции при избора на килим за хола следните видове:

  • изработените от естествени материали – вълна и памук, вискоза, юта, кокосови влакна и др.;
  • от синтетични материали - полипропилен, полиамид, полиестер и др.;
  • от различен тип косъм като бримки, отрязан косъм, комбинация от двата типа или без косъм (плоскотъкани);
  • с различна височина на косъма – до 10 мм, от 10 до 25 мм и над 25 мм;
  • според изработката – ръчно или машинно тъкани и др.

Що се отнася до цвета, дизайна и формата, разнообразието е толкова голямо, че наистина може да ви е трудно да изберете сред моделите на цветя, на геометрични фигури, едноцветни, правоъгълни, квадратни и много други, но без съмнение ще бъдете запленени от изящество, стилове и багри.

Търсенето на точния размер, разцветка, материал и форма е приятно, но и отговорно занимание, ако искате килим за хола, който да изглежда невероятно и в същото време да се вписва (или изпъква) в стила на интериора, допълвайки го с комфорт и уют.

Съвети за избор на подходящ килим

Вашият килим за всекидневна трябва да е избран така, че макар и дългосрочна инвестиция, да не гони на всяка цена тенденциите, а да бъде в хармония с вашето собствено виждане за оформлението на пространството.

1.png (765 KB)

Ако например заложите на ярък принт, трябва да сте убедени, че подхожда на цялостната цветова палитра на хола - добавете завеси, вази или други детайли, сходни по цвят.

Щом предпочитате едноцветен килим, нека той да бъде в контрастен нюанс, за да привлича вниманието.

Ето още няколко съвета, които ще ви бъдат от полза в търсенето на килим за хола.

Правилен размер

Избирайки размери на килима, мислете за неговото предназначение. Може да искате с него да подчертаете зоната с мека мебел или само да украсите хола. Ако е твърде голям, а холът ви е по-малък, ще създадете визуален ефект за още по-тясно пространство.

При по-малък хол се ориентирайте според размера на масичката за хол - добре е крачетата ѝ да стъпват върху килима.

По-просторният хол ще изглежда идеално с голям килим, върху който да поставите всички мебели. Оставете пода непокрит на разстояние 45 см между килима и стените.

Значение на формата

Правилото гласи, че килимът трябва да бъде с такъв размер, позволяващ поне предните крачета на мебелите да са стъпили върху него, но тъй като има мебели с неправилна форма, сте свободни да експериментирате.

За помещение с прави ъгли е подходящ килим с правоъгълна форма, тъй като допринася за хармония между линиите. И тъй като точно холът е мястото, където прекарваме повече време с близките си, най-подходящо е да разположим килима на централно място в помещението.

Кръглите или елипсовидните постелки внасят с формата си повече спокойствие и е добре да присъстват в спалнята или детската стая. Но ако мебелите ви са овални, е добре да вземете кръгъл килим за визуално подчертаване на цялостния стил.

Цвят според изложението

Освен с основния цвят на пода и целия интериор, може да съобразите цвета на килима и с изложението на хола си. При източно или южно изложение ще постигнете по-добър баланс, използвайки син, зелен, лилав тон и други хладни нюанси, производни на тях.

2.png (813 KB)

Цветове като червен, жълт, оранжев, бежов са подходящи за северно и западно изложение, създавайки усещане за ведрост и топлина.

Естествени или изкуствени влакна

Най-предпочитаният вариант обикновено е килимът от вълна, тъй като тя се отличава с естествена еластичност и е устойчива на натиск от стъпки и мебели, притежава мекота и изолира от студената подова настилка. Ако пък имате домашен любимец, естествените влакна няма да абсорбират себума от кожата му, както биха направили синтетичните нишки.

Килимите от синтетични влакна също имат предимства. Материи като полиестер и полипропилен не задържат петна и се поддържат изключително лесно. Такъв вариант е много подходящ при малки деца у дома.

Как и къде да го поставим в хола?

Малък или голям - килимът създава уют в хола, обособява пространството и добавя важен акцент в интериора.

Центърът на стаята е най-доброто му местоположение, а за да бъде привлекателно оформлението, откритите части подова настилка около килима трябва да бъдат в равни пропорции. Препоръчително е те да да са по 30 - 45 см, ако краищата му са в близост до стените.

При по-просторен хол изберете килим с големи размери и поставете върху него всички крака на мебелите в желаната зона. В средно голям хол върху килима трябва да са стъпили само предните крака, а в малък - разположете мебелите около него.

Като алтернатива могат да бъдат два по-малки килима: един поставете пред дивана, фотьойла и холната масичка, а вторият - другаде за постигане на динамичност в помещението и обособяване на няколко кътчета, особено при помещение с разчупена симетрия.

Как да се грижим за килима?

За да запазите вида и качеството на килима си възможно най-дълго, трябва да се грижите внимателно за него.

Плоскотъканите се поддържат по-лесно, а памучната или синтетична материя позволява да се пере машинно, ако е с по-малки размери. Но в случай че се страхувате да не повредите скъпия си килим при неправилна грижа, потърсете професионална помощ.

За да се радвате по-дълго на красотата и функциите на добре избрания килим, приложете следните похвати в грижата за него.

Редовно почистване с прахосмукачка

Почистването с прахосмукачка ще предотврати проникването на замърсяванията по-надълбоко. Все пак се съобразете с вида на косъма. Твърде честото или дългото използване на прахосмукачка може да повреди дългите и фини нишки.

3.png (964 KB)

Премахване на петна

Появата на петна е почти неизбежна, а отстраняването им трябва да стане възможно най-бързо. Важно е да не търкате прекалено силно замърсеното място, тъй като петното ще се разпространи върху други зони.

Почистете първо с хартиена или мека чиста кърпа. Когато петното е сухо, продължете да чистите със специален препарат и с чиста кърпа, като го правите от външния ръб на петното навътре. Подсушете с хартиена кърпа и оставете мястото да изсъхне.

Мокро или химическо чистене

Ако килимът ви е поставен на чувствителен към влага под, избягвайте мокро почистване. Освен това то е по-подходящо за големи площи. Не забравяйте също, че не трябва да се ходи по мокрия килим.

Химическото чистене е подходящо, в случай че мокрото би повредило тъканите или пода. Методът се използва основно за продукти от естествени влакна.

Грижи за цвета

И най-качественият килим може да избледнее с времето. Освежете цветовете, разтривайки внимателно килима с разтворен в хладка вода оцет.

Без следи от мебели

Краката на тежките мебели правят отпечатъци по килима. Съществува начин да го предотвратите, поставяйки защитни средства под краката. Добре е също от време на време да размествате мебелите и да третирате следите, като покриете зоната с влажна кърпа, изгладите внимателно и изчеткате.

Често задавани въпроси

Задължително ли е цветът на килима да съвпада с този на подовата настилка?

Според интериорните дизайнери е добре основната цветова схема на килима да бъде в тон с цвета на ламината, паркета или друга подова настилка. Смелите решения за контрастни, ярки цветове следва да са съчетани с други малки детайли в интериора за баланс между акцента и вписването му в хармонията на помещението.

Каква дължина на косъма е най-подходяща за килим?

Ако търсите практичност и лесна поддръжка, късият косъм е оптималният избор за вас, защото е издръжлив и устойчив на абразия. В случай че за вас основен приоритет е постигането на по-изискан и уютен ефект, заложете на т.нар. пухкави килими.

Какъв килим да изберем, ако сме алергични?

Най-подходящи са килими от синтетични материали или хипоалергенна тъкан като памук. Обезателно търсете модел с по-къси нишки, защото те не задържат толкова прахови частици и се почистват значително по-лесно.

 

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни