Безумни отстъпки 50% на ВСИЧКО + допълнително ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ ДО ЕТАЖ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 23.4.

Как да изберем легло за спалнята ни?

Имате нужда от ново легло за спалнята, но отдавна не сте купували подобна мебел и се чувствате мъничко изгубени сред широката гама от видове, размери, цветове и цени.

Ние разбираме притесненията ви и затова ще се опитаме да ви улесним, като ви запознаем с някой от основните неща, които е препоръчително да вземете предвид при избора на тази изключително важна мебел.

Как да изберем легло за спалнята ни?

Как да изберете правилното легло за спалнята?

Определете размера на леглото

Предполагаме сега си мислите, че първото нещо, което ще ви посъветваме да направите е да се спрете на вида легло. Той (видът) наистина е много важен, но ние препоръчваме преди това да опознаете пространството в спалнята си. Защото това е единственият начин да не изберете нещо, което няма да отговаря на размерите на стаята.

За да сте добре подготвени и да сте наясно какъв размер легло трябва да търсите ви съветваме да изготвите предварителен план на помещението. Отбележете местата на останалите мебели, след това измерете и запишете размерите на свободното пространство, което ви остава. (Не пропускайте да отбележите както възможната дължина и ширина, така и височината, в които може да се вмести без проблем новата ви покупка).

 

Запознайте се с основните видове конфигурации на леглата

В търговската мрежа  се предлагат богата и разнообразна гама от видове легла, сред които да избирате. За да направите подходящия и правилния за вас избор е добре да сте запознати предварително поне бегло с характеристиките на основните видове легла.

 

Легла на платформа

Този вид мебели за сън са много стилни, модерни и се вписват добре в спални, решени в минималистичен, скандинавски или японски стил. Те нямат рамки и се състоят единствено от една повдигната дървена или от ламинирано ПДЧ платформа, върху която матрака се поставя директно.

Трябва да знаете обаче, че този вид легла са доста ниски, което може да представлява проблем, ако не сте свикнали да спите близо до пода. Освен това при тях липсват както подматрачни рамки, така и всякакъв друг вид опорни ленти или пружини, а това не предполага много добра опора. Така че ако сте свикнали да имате стабилна опора по време на сън е добре внимателно да си помислите дали това е вашият вид легло.

1b.jpg (110 KB)

 

С табли на главата и краката

Този вид мебели за спалня са доста популярни, тъй като са и удобни, и се вписват лесно във всякакви интериори. Обикновено са със стандартна височина и размери, а таблите им могат да бъдат изработени както от дърво или метал, така и “облечени” в стилна и елегантна тапицерия. Според модела, класическите легла могат да бъдат както с традиционен дизайн (с крачета), така и снабдени с едно или няколко чекмеджета с място за съхранение.

Ако сте с нормален ръст, този тип легла със сигурност ще ви предоставят комфорта и удобството, които търсите. Но ако се въртите много по време на сън или сте с по-висок ръст, таблата на краката може да ви пречи.

 

Високо регулируемо легло с дистанционно управление

Високите легла предоставят доста голям комфорт не само при спане, но и ако обичате да четете преди заспиване или искате просто да отморите през някой лежерен следобед.

Големият плюс на високите видове мебели за сън е, че са снабдени с удобно дистанционно управление, чрез което можете да променяте позицията им по начин, който ви е най-удобен. По-голямата им височина, както и възможността за регулиране ги прави идеални за хора с проблеми с опорно - двигателния апарат. Осигуряват и много голям комфорт на  хората от третата възраст, които изпитват затруднения при ставане и лягане в леглото.

 

Боксспринг

Може да се каже, че това е един от най-функционалните, практични и удобни видове легла, които се предлагат на пазара. Представляват цялостна система за спане, която се състои от твърда основа (кутия), в която са вградени пружини. Върху рамката или кутията се поставя матрак, а върху него топер, за по-голям комфорт и удобство. Боксспринг леглата са модерни, функционални и почти всички модели се предлагат с допълнително място за съхранение.

 

Тапицирани

Тапицираните видове се предлагат в много голямо разнообразие от размери, видове и цветове на дамаските. Те са стилни, елегантни и се вписват във всеки един интериор - от класически, до модерен и винтидж. Колко до удобството, тапицираните мебели за спалня са  едни от най-комфортните легла за спане. Ако търсите удобство, стил, цветово разнообразие и допълнително място за съхранение, тапицираните легла могат да отговорят на всичките ви изисквания.

1c.jpg (76 KB)

Изберете материала на леглото

Съвременните мебели за сън се изработват от широка гама от материали, но най-популярните сред тях са:

  • Дърво
  • Ламинирано ПДЧ или МДФ
  • Месинг или неръждаема стомана

За да направите подходящия избор ви препоръчваме да се съобразите с вида на материалите, от които са изработени останалите мебелите в спалнята. Така например, ако стилът на мебелите е класически, най-подходящите материали за спалня са естествената дървесина или ламинираното ПДЧ. Ако сте се спрели на ретро стил, тогава подходящите легла са с метални рамки или с конструкция от ПДЧ или МДФ, “облечени” в стилна и красива тапицерия.

 

Спрете се на легло, което се съчетава с темата на спалнята

Вашето ново легло ще бъде фокусната точка в помещението, затова трябва да се уверите, че не само ще е точно на мястото си, но че ще отговаря на стила, в който сте подбрали останалите мебели. Така например, ако останалите мебели са в скандинавски стил, тогава и леглото трябва да е в този стил.

Ако пък темата на спалнята е класическа, тогава едно стилно тапицирано легло или модел с табли на главата и краката, подбрано в подходящите цветове и материали ще пасне на класическото обзавеждане. За спални във винтидж стил много подходящи за ретро моделите с метални рамки или леглата с тапицерии от плюш, кадифе, както и моделите с балдахин.

Обърнете внимание и водещите цветове на спалнята и съобразете цвета на леглото с тях.

 

Инвестирайте в качество

Не избирайте легло само защото дизайна и цвета му ви допадат. Преди покупката се уверете, че купувате преди всичко качествен модел, който не само ще се съчетае с останалото обзавеждане в спалнята, но ще ви е удобен и ще го ползвате дълги години занапред.

Преди да направите инвестицията потърсете информация за производителя, погледнете каква гаранция предлага и най-вече дали продуктите му се ползват с доверието на потребителите. Имате ли възможност, отидете на място в магазина и изпробвайте избрания модел, за да сте сигурни, че точно този вид легло е подходящ за вашата спалня и може да отговори на всичките ви изисквания.

 1d.jpg (96 KB)

Помислете къде да поставите леглото

Позиционирането на тази мебел зависи от няколко фактора, най-важните от които са: с какви мебели разполагате в спалнята и къде са разположени вратата и прозорците.

За да откриете най-подходящото място за тази мебел, преценете дали ще можете спокойно да преминавате и да достигате както до него, така и до останалите мебели. Между спалнята и гардероба например е добре да има разстояние поне от 1,50 - 2  метра, за да можете спокойно да отваряте вратите на гардероба.

Що се отнася до вратите, експертите съветват леглата да не се поставят на една стена с вратата, а с “лице” към нея. Нашият съвет обаче е да не следвате стриктно това правило, тъй като, когато леглото е срещу вратата, при отваряне на вратата, особено през нощта, светлината от коридора ще ви събужда.

Не е много добра идея и да поставите леглото в близост или под прозорците на стаята, тъй като светлината отвън ще ви пречи да заспивате или ще ви събужда в ранни зори. Ако нямате друго място и се налага да поставите леглото близо до прозорците се погрижете да им поставите щори и плътни завеси, които да не пропуснат външната светлина в стаята.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни