БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА и КАЧВАНЕ ДО ЕТАЖ на всичко за поръчки, направени от 10 до 21 април | Пазарувай СЕГА!

Как да изберем правилната трапезна маса?

Без значение дали имате официална трапезария или жилището ви е с отворена концепция, имате нужда от идеалната трапезна маса, която да обедини пространството.

Но как да я откриете сред изобилието от форми и размери? Как да изберете сред морето от стилове и материали?

Как да изберем правилната трапезна маса?

6 критерия при избор на маса за кухня или трапезария

За да откриете най-добрата маса за хранене има няколко неща, с които е препоръчително да се съобразите, преди да направите покупката.

Помислете за честотата на ползване

Преценете добре колко често ще ползвате кухненската или трапезна маса. Ако ще се храните на нея ежедневно, тогава ви трябва модел, който да е стабилен, практичен и да се почиства лесно. Няма да сгрешите и ако потърсите разтегателен модел.

Ако търсите маса за трапезария, която ще ползвате от време на време и основно за по-официални и големи събирания, тогава можете да се спрете на елегантна, стилна и с по-големи размери маса, край която можете да настаните по-голям брой гости.

Изберете правилния материал

Изборът на материала е от съществено значение, затова си отделете време, за да проучите възможностите. Нашият съвет е да подберете материала на масата за хранене според това дали ще я ползвате ежедневно или не.

Ако ще се храните със семейството си на нея всеки ден, материалите, които са подходящи за това натоварване са:

  • ламинирано ПДЧ
  • МДФ
  • масив.

Ламинатът и MDF са много здрави и издръжливи материали, а масите, произведени от тях не се нуждаят голяма поддръжка и се почистват безпроблемно и лесно. Що се отнася до дървото, и то е отличен избор, но трябва да внимавате да не поставяте горещи съдове, тъй като топлината може да деформира плота.

Ако няма да подлагате трапезната маса на ежедневно и интензивно натоварване, можете да се спрете на по-деликатни или скъпи материали като:

  • Стъкло
  • Мрамор
  • Екзотична дървесина и други.

Определете размера на масата

За да сте напълно уверени, че размерът на трапезната мебел ще пасне на свободното пространство, с което разполагате трябва да направите някой измервания. 

Най-точно можете да определите какъв размер маса ще пасне на зоната за хранене по следния начин:

Щом определите мястото, на което искате да позиционирате бъдещата си трапезна маса, вземете рулетка и от стените към вътрешността на стаята измерете 1 - 1,20 метра. Толкова пространство от масата до стените е препоръчително да имате, за да сте сигурни, че сте оставили достатъчно място за спокойно придвижване.

Ако в стаята имате и други мебели, измерете разстоянието не от стените, а от края на мебелите.

2c.jpg (105 KB)

Внимавайте за дължината и височината

Тези два параметъра са важни, тъй като тях зависи удобството и комфорта по време на хранене. Добре е да знаете, че стандартната височина на масата, за да бъде тя удобна е около 70 - 75 см (измерено от пода до плота на трапезната мебел). А тъй като върху нея ще се поставят чинии, чаши и прибори, минималната ѝ ширина трябва да е поне 80 см. Що се отнася до удобството на хората, които ще седят края нея, то разстоянието от стол до стол трябва да е около 60 см.

 Или: Ако ви трябва трапезна маса за 6 души, тя трябва да е с поне 150 см дължина и 80 см ширина.

Спрете се на формата

Изборът на форма е пряко зависим от формата на помещението, в което ще бъде поставена.

Правоъгълна форма = дълга и тясна стая

Масите в правоъгълна форма са най-добрият избор за тесни и дълги помещения.  Няма да излъжем, ако кажем, че трапезните мебели с тази форма са и едни от най-популярните и най-удобните.

Около тях могат спокойно да се наредят повече хора, а тъй като ширината им е по-малка, движението в помещението е свободно. Единственият им минус е, че ако стаята е малко по-тясна, след като поставите и столовете, разстоянието между масата и стените ще се стесни още повече. Но вие можете да преодолеете този проблем, като вместо трапезни столове поставите удобни и елегантни пейки, които да прибирате под масата, когато не се ползват.

Квадратна форма = квадратна стая

Ако помещението е квадратно, единствената форма на трапезна маса, която ще му пасне е квадратната. Едно от големите предимства на кухненската мебел с тази форма е, че създава интимност между хората, които стоят край нея. Минусът ѝ е, че самата форма не позволява на масата да седнат повече от четири души.

Ако държите да имате вариант за по-голям брой хора, съветваме ви да се спрете на модел с функция за разтягане. Така, когато ползвате масата за хранене само със семейството, ще се наслаждавате на приятна и интимна обстановка, а когато ви дойдат гости ще  използвате функцията ѝ за разтягане и ще имате перфектната маса за големи събирания.

 3c.jpg (102 KB)

Кръгла форма = квадратна +правоъгълна стая

Подобно на квадратните, кръглите маси за кухня или трапезария са страхотни за семейни вечери или събирания на няколко човека за по питие. За разлика от първите обаче, моделите с кръгла форма стоят добре както в малки, така и в големи помещения, без значение дали са правоъгълни или квадратни.

Големият плюс на кръглите маси е, че създават интимна обстановка, намалявайки разстоянието между вечерящите и подтиквайки ги към приятни разговори. Край нея не могат да седнат удобно много хора, но и тук решението е маса с разширение.

Овална форма = правоъгълна стая

Масите с овална форма са перфектният избор, ако трапезарията ви е правоъгълна, но не искате да поставяте маса в такава форма. Овалните трапезни мебели са стилни, елегантни и са прекрасно съчетание между правоъгълните и кръглите кухненски мебели. Подобно на кръглите модели създават интимност, но около тях могат да седнат повече хора (като при правоъгълните модели).

Изберете стил

Тук възможностите ви са изключително много:

  • Модерен
  • Индустриален
  • Класически
  • Арт Нуво
  • Рустик и т. н, и т. н.

За да се спрете на стил, просто трябва да се съобразите с останалите мебели в помещението.

На какво още да обърнете внимание при избор на маса за трапезария?

Конструкция

От начина, по който е изработена конструкцията на трапезната мебел зависи колко ще е стабилна и издръжлива. Затова е добре преди покупката да обърнете внимание на сглобките и да погледнете под плота.

Уверете се, че краката са прикрепени здраво и стабилно към плота и никъде не се виждат остатъци от лепила, няма неравности или изскачащи болтове или нитове. Докато сте още в магазина натиснете здраво върху масата. Ако усетите колебание, това означава, че конструкцията ѝ не е стабилна.

4c.jpg (122 KB)

Краката на масата

Една немалка част от хората, увлечени да търсят подходящата форма и размер, забравят да обърнат внимание на разположението на краката на трапезната маса. А тъкмо от тях зависи както колко хора могат да седнат около нея, така и дали ще се чувстват удобно, когато са седнали. Нашият съвет е, преди покупката да се настаните на масата, за да сте сигурни, че краката ви са в удобна позиция и краката на масата не пречат.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни