БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА и КАЧВАНЕ ДО ЕТАЖ на всичко за поръчки, направени от 10 до 21 април | Пазарувай СЕГА!

Как да изберем правилните трапезни столове?

Да обособите мястото за хранене в дома си, обзавеждайки го с перфектните мебели за трапезария е нещо, за което отдавна си мечтаете. И ето, че най-сетне моментът е дошъл и сте се заели с отговорната задача да откриете трапезни столове, които са не само стилни и удобни, но и които си хармонират идеално с масата ви за хранене.

Как да изберем правилните трапезни столове?

Да обособите мястото за хранене в дома си, обзавеждайки го с перфектните мебели за трапезария е нещо, за което отдавна си мечтаете. И ето, че най-сетне моментът е дошъл и сте се заели с отговорната задача да откриете трапезни столове, които са не само стилни и удобни, но и които си хармонират идеално с масата ви за хранене.

Затова от дни разглеждате онлайн магазините и посещавате шоурумовете в търсене на правилните трапезни столове. Но колкото повече информация събирате, толкова повече се затруднявате с избора и се чувствате изгубени сред морето от модели, стилове, размери, материали и дизайн, в които се предлагат.

Спокойно. Знаем пред какво огромно предизвикателство сте изправени и за да ви помогнем, изготвихме кратък списък важните неща, които да  вземете под внимание при избора на столовете за вашата трапезария.

Как да изберете правилните трапезни столове?

Дизайн

Преди години тенденциите са повелявали масата за хранене и столовете да се купуват като комплект. Това от една страна е улеснявало доста нашите родители, но от друга страна всички трапезарии са изглеждали по почти идентичен начин. Да си го кажем направо, били са доста скучни и еднообразни.

Е, днес вие имате възможност да развихрите въображението си и да се спрете на трапезни столове, които контрастират като дизайн, пропорции и дори като материали на масата за хранене.

Например, около една внушителна дървена маса стоят доста добре дискретни столове в скандинавски стил. И обратното: Около семпла маса за хранене се вписват отлично винтидж или класически столове.

А можете да стигнете и по-далеч, като поставите около масата несъответстващи помежду си като дизайн и стил столове. Всъщност, смесването на различни като дизайн столове около масата за хранене в момента е много популярна тенденция, която почти всички интериорни дизайнери налагат.

Възможностите ви са много и можете спокойно да експериментирате. Само не забравяйте, че за да постигнете наистина страхотен ефект, в дизайна на столовете трябва да има някакъв акцент, който да си хармонира с  дизайна на масата.

Това може да е формата на седалката на трапезния стол, извивките на краката или някакъв друг общ детайл, но е важно да го има, за да създадете истинска симбиоза между масата и столовете, с които ще обзаведете вашата трапезария.

Материали

Безспорно изборът на материалите, от които са изработени столовете за хранене оказва огромно влияние върху начина, по който в крайна сметка ще изглежда вашата трапезария. Затова е добре, след като се спрете на дизайн да помислите малко по-задълбочено на какви материали да се спрете.

Така например, тапицираните столове с дървени крака създават усещане за комфорт, топлина и уют и се вписват много добре както в класическата, така и в модерната трапезария. Столовете със седалки от полипропилен и метални или дървени крака са добър избор за трапезария решена в скандинавски, модерен и дори индустриален стил.

Изцяло тапицираните столове пък са много подходящи за помещения обзаведени в класически или винтидж стил. Обикновените, изцяло дървени столове си кореспондират много добре с маси в класически, винтидж или дори индустриална визия и т. н., и т. н.

128205.jpg (98 KB)

Размери

За да изберете правилния размер на столовете обърнете внимание на формата, големината и височината на масата за хранене.

Ако приемем, че се спрете на маса със стандартна височина от 75 см, тогава разстоянието между седалката на трапезния стол и плота на масата трябва да е около 30 см. Или казано иначе, седалката на стола трябва да е с височина от приблизително 45 см.

Що се отнася до широчината, то тя може да варира от 45 до 60 см. Но ако търсите нашето мнение, то ние ви съветваме да се спрете на широчина на седалката от 55 или 60 см, тъй като това е широчината, която гарантира възможно най-голям комфорт на седящия.

Дълбочината на седалката зависи до голяма степен от дизайна на столовете. Така например, тапицираните столове с извити назад дървени крака в класически или винтидж дизайн са с по-голяма дълбочина, докато моделите с прави крака в модерен и традиционен стил са с по-малка дълбочина на седалката.

141221.jpg (165 KB)

Тапицерия

Тапицираните столове за хранене са не само по-удобни, но са една от водещите дизайнерски тенденции през последните години. На пазара можете да откриете столове тапицирани с материи като кожа, текстил, плюш, памук и изкуствени материи като полиестер, след които да избирате.

Съветът, който можем да ви дадем при избора на тапицерия е да се съобразите с това колко често ще използвате столовете и най-вече дали имате малки деца и домашни любимци. Ако имате малки деца, препоръчваме ви да се спрете на столове с тапицерия от полиестер, тъй като този материал се чисти много лесно.

Ако в семейството сте само възрастни, тогава можете да помислите за столове с тапицерия от кожа, велур или други по-луксозни, но и по-трудно почистващи се материали.

Здравина

И сами разбирате, че от здравината на столовете зависи до много голяма степен вашия и на семейството ви комфорт. Затова, преди да направите окончателния избор няма да сгрешите, ако концентрирате вниманието си върху здравината на трапезните столове.

Имате ли възможност, седнете на тях, за да разберете дали са ви удобни и дали издържат на тежестта ви. Облегнете се на облегалката и сложете ръцете си на подлакътниците (ако моделът има такива). Огледайте  дървените или металните им елементи и отделете специално внимание на сглобките. Вижте и как е зашита тапицерията.

Ако избирате трапезни столове онлайн, внимателно прочетете описанието, потърсете информация за производителя и вижте отзивите на колкото се може по-голям брой клиенти. И задължително попитайте дали търговецът предлага опция “Връщане или замяна”.

134000.jpg (141 KB)

Цена

Последен, но не и по значение е и факторът цена. На пазара ще откриете както бюджетни трапезни столове, така и много скъпи дизайнерски предложения.

Нашият съвет е да се придържате към средния ценови клас, тъй като това е златната среда. Столовете от среден клас са с отлично качество и предлагат на достъпни цени.

Допълнителни съвети за избор на трапезен стол

Те включват :

  • Масата и трапезните столове може да са в различни стилове, но за да изглежда перфектно трапезарията ви, формата на столовете трябва да следва формата на масата. Така например на овална или кръгла маса не подхождат столове с квадратни седалки и обратното - на правоъгълна маса не подхождат столове с кръгли седалки.
  • За да постигнете перфектна комбинация между столовете и масата, винаги гледайте между тях да има обща “нишка”, която да ги свързва. Това може да е цвят, форма на краката, декоративен мотив, стил, линия или друго.
  • Когато избирате столове, не забравяйте да пробвате дали могат да се съберат добре под масата. Защото не е много красиво, ако решите да ги приближите плътно до масата седалките им да не влизат изцяло.
  • И още нещо. Когато определяте броя на трапезните столове трябва да се съобразите както с размерите на масата, така и с факта, че за да седнете със семейството си около масата и да ви е удобно, от човек до човек трябва да има разстояние поне около 30 см.

Да не забравяме, че за да можете да ставате и сядате без проблем около масата трябва да можете спокойно да дръпнете стола, без той да се опира до стената или до някоя друга мебел.

134265.jpg (103 KB)

  • Не се страхувайте да смесвате стилове и ако решите да го направите използвайте масата като “котва” или фокусна точка на трапезарията. За да постигнете по-еклектичен ефект, можете поставите чифт съвпадащи като дизайн столове в двата края на масата, които да контрастират на останалите столове около нея.
  • Не бързайте с покупката, преди да сте измерили свободното пространство, което сте предвидили като място за хранене. Знаете ли размерите и формата на трапезарията много по-лесно ще се ориентирате както за размера и формата на масата, така и за размера и броя на трапезните столове.
Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни