БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА и КАЧВАНЕ ДО ЕТАЖ на всичко за поръчки, направени от 10 до 21 април | Пазарувай СЕГА!

Как да изберем спален комплект?

Почти винаги, когато стане дума за качеството на съня се изтъква важността на матрака и възглавницата. Те наистина са важни, но не по-маловажни са и спалните комплекти, върху които спите.

Как да изберем спален комплект?

Те са първото нещо, до което се докосвате, когато си легнете и остават дълго време в контакт с кожата ви, като поддържат подходящата температура на телата ви, за да можете да се наслаждавате нощ след нощ на здравословен, непробуден и качествен сън.

Затова и изборът на спално бельо за спалнята е решение, което трябва да вземете много внимателно и след прецизно обмисляне. За да ви помогнем, създадохме това кратко ръководство, в което, надяваме се ще откриете нещо полезно, от което да се възползвате при избор на спално бельо.

Какво е спален комплект и какво включва?

Най-общо казано, това е набор от текстилни продукти, които се поставят върху матрака и върху възглавницата, за да ви осигурят необходимия комфорт по време на сън. Основният комплект спално бельо се състои най-често от - калъфки и най-вече долен и горен чаршаф.

Долен и горен чаршаф

Тези два елемента от бельото за спалня са изключително важни, тъй като защитават тялото ви и се грижат за вашия комфорт и удобство.

Долният чаршаф едновременно предпазва матрака от замърсяване и се грижи за комфорта ви. А горния служи или като самостоятелна завивка или като “калъф”, с който да облечете олекотената завивка или одеялата.

Калъфки

Поставят се върху възглавницата и изпълняват същите функции, като чаршафите.

Освен основни елементи, комплекта може да включва още:

  • Лека завивка
  • Зимна завивка
  • Покривало за легло и други

Как да изберете спален комплект?

Няколко са основните фактори, които трябва да вземете под внимание при избора на подходящо спално бельо.

Те от своя страна включват :

  • Размер
  • Материя
  • Брой нишки
  • Тъкане

Размер

За да ви е удобно спалното бельо, то трябва да е в подходящите за леглото и матрака размери. Затова първото, което силно ви препоръчваме да сторите е да измерите матрака, върху който спите. След това можете много по-лесно да разберете към какъв размер спален комплект да се ориентирате.

Материя

Материите, от които се изработва спалното бельо са изключително много и няма да ни стигне времето, за да ги изброим всички. Все пак, ето кои са най-популярните материи, на които и вие можете да обърнете внимание при избор на комплект.

 

Памук

Памукът е една от най-използваните тъкани в спалното бельо. Той има характеристиката да е лек, дишащ и “топъл”. Комплектите от памук са подходящи за всеки сезон, тъй като са меки и много приятни при допир с кожата. Единственият им минус е, че лесно се мачкат и трудно се гладят.

На пазара се предлагат комплекти спално бельо както от 100% естествен памук (т. н.”египетски памук”), така и чаршафи и възглавници от памучен сатен, памук и полиестер, ранфорс, Пима памук, Супима памук и други.

 

Бамбук

Този материал набира все по-голяма популярност и у нас, тъй като е хипоалергичен. Спалните комплекти от бамбук са леки, много меки и са подходящи за всички сезони.

Минусът им, че трябва да се перат на кратък цикъл на пералнята и да се сушат на открито, тъй като самата материя не е много устойчива и се свива при пране.

 

Лен

Комплектите от лен са много подходящи за лятото, тъй като държат прохладно и попиват влагата. Освен това материята се замърсява по-трудно и съхне много бързо. Минусът на спалното бельо от лен е, че материята е малко по-твърда и се мачка доста. Освен това при пране е възможно леко да се свие.

 

Сатен

Сатенът е материя, която се получава при определен начин на тъкане. Чаршафите и калъфките от сатен са много подходящи за лятото, тъй като материята държи хладно и осигурява много добър комфорт по време на сън. Минусът на сатенените комплекти е малко по-високата им цена.

 

Коприна

Коприненото спално бельо е хипоалергенно, дишащо, меко и достатъчно гъвкаво, за да осигури достатъчна топлина през зимата и хладина през лятото. Коприната е по-деликатна тъкан от памука, което прави копринените спални комплекти отличен избор, ако сте с чувствителна кожа или страдате от акне. Недостатъците им са по-високата цена и по-голямата поддръжка, която изискват.

 

Полиестер

Спалното бельо от полиестер е най-евтино като цена, но и качеството му е най-ниско. Тази материя е грапава, леко твърда и не е дишаща. Съветваме ви, имате ли възможност да се въздържате от покупка на спални комплекти от полиестер.

b.jpg (113 KB)

Брой нишки

По броя нишки можете да разберете какво е качеството на спалния комплект, който смятате да закупите. Или казано иначе, колкото по-голям е броят на нишките, толкова по-високо е и качеството на материята, от която е произведен комплекта.

Само за ваша информация: Според стандартите на ЕС, нишките се мерят на квадрат със страни от 2,5 см като броят им може да варира от 50 до 350 см2.

Тъкане

“Начин на тъкане” най-общо казано означава начин, по който са усукани и събрани нишките, от които е изработена материята на спалния комплект.

Основните начини на тъкане, които се използват са:

  • Перкал - Това е висок клас спално бельо, при което нишките отгоре и отдолу са еднакъв брой.
  • Ранфорс - При него нишките отгоре и отдолу също са еднакъв брой, но при тъкането се използват по-малко на брой нишки. Качеството също добро, но е по-нисък клас от Перкал.
  • Сатен - При този начин на тъкане нишките отгоре са повече, отколкото отдолу.c.jpg (73 KB)

Вече сте напълно готови да изберете подходящия спален комплект за вашата спалня. Остава ви само да се спрете на цветовете и шарките, които ви допадат и да го закупите.

Само не забравяйте, че без значение от вида на комплекта, който ще закупите, ако не се грижите с внимание за него той няма да издържи много дълго. Това важи с пълна сила и при всички останали спални аксесоари.

При пране ви съветваме да внимавате с омекотителите, тъй като могат да повредят материите и вместо да направят чаршафите и калъфките по-меки да ги направят по-твърди и неудобни.

Не е добра идея и да перете спалното бельо на много високи температури, тъй като прекалено горещата вода може да изтъни нишките и да ги “пречупи”.

Внимавайте и при сушенето. Въздържайте се да използвате сушилня или да сушите спалното бельо в близост до печки, радиатори и други отоплителни уреди. Винаги, когато имате възможност простирайте чаршафите навън, за да съхнат на въздух и под слънчевите лъчи.

Ако се спрете на комплекти от по-деликатни тъкани, следвайте препоръките за поддръжка, които производителите дават. А ако не сте сигурни на какъв вид спално бельо да се спрете, по-добре се консултирайте със служителите в магазина, които ще ви помогнат да направите правилния избор.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни