15% отстъпка на всички мебели с код EXPEDO15

Как да монтираме декоративни стенни панели?

Популярно решение за празните стени в интериора са облицовачните панели. Летви или ламел, тапицирани или кожени. Декоративните облицовачни панели за стена, можете да намерите в различни цветове, размери и материал. Панелите намират приложение в коридорите, дневните и спалните. Украсяват и създават уют в офисите, антретата и стилните магазини.

Как да монтираме декоративни стенни панели?

Какво представляват декоративните облицовачни панели?

Стенните панели можем да разделим на 2 категории  – т.нар. летви и тапицирани панели.

Летви или ламелни стенни панели

Така се обозначават панелите, които са летви или ламел. Те могат да бъдат изработени от масивно дърво, ламинат или други материали като ПДЧ или HDF. Панелите изпълняват предимно декоративна функция, но отчасти и акустична. Те могат да абсорбират звуковите вълни като по този начин предотвратят прекомерния шум в помещението. Най-често се продават на бройки с размери около 30 см ширина и 270 см височина.

233999.jpg (151 KB)

Стенни ламелни панели SPRINTY 2 на бял фон.

Тапицирани стенни панели

Тапицираните плоскости най-често са покрити с мека дамаска или еко кожа. Можете да създадете различни форми от квадрати до правоъгълници и множество ъгли. Тапицираните панели създават 3D ефект. Дъските от дърво или MDF най-често са запълнени с пяна и са  тапицерани.  Изпълняват декоративна функция, но и шумоизолират помещението.

235274.jpg (129 KB)

Стенни тапицирани панели RUN7 във формата на правоъгълник с размери 70 x 40 в тъмно зелен цвят.

Монтаж на стенни ламелни панели

С помощта на високоякостно лепило за стена

Панелите могат да се монтират по няколко начина. Единият се монтира директно на стената. Тя обаче трябва да е чиста и права. Отделните части на ламелите се закрепват най-добре към стената с високоякостно лепило, което е отличен заместител на пирони и винтове.

detail.jpg (99 KB)

Детайл от стенен ламелен панел SPRINTY в цвят дъб върху черна основа.

На стената с помощта на винтове

Друга възможност е стенният монтаж с винтове. Дълги винтове с малка глава могат да се  пробият директно в панелите или между отделните панели в основният плот. В този случай помислете за достатъчен брой винтове. В идеалния случай завинтете горната, средната и долната част на панела, на няколко места.

На скара от летви с помощта на лепило или винтове

Последният вариант е монтаж върху скара от летви. Ако стената е крива, можете да монтирате изравнителни летви върху нея. След това пробивате или залепвате стенните ламелни панели към тези летви. Прикрепете ламелите към стената. В идеалния случай летвите трябва да са на разстояние около 50 см една от друга, ще имате решетка, подходяща за сглобяване. Ламелните части пасват идеално една към друга, така че сглобяването е много лесно.

Монтаж на стенни тапицирани панели

При тапицираните стенни панели можете да избирате от 2 опции за монтаж. В първия случай тапицираните панели се закрепват към стената без възможност за премахване. Във втория вариант можете да премахнете панелите от стената.

235279.jpg (41 KB)

Детайл от тапициран панел RUN 4 с размери 42 х 42 см.  в розов цвят

На стената с помощта на високоякостно лепило

Тапицираните стенни панели могат да се закрепят директно към стената с помощта на високоякостно лепило. Нанесете достатъчно количество лепило върху отделните части, като внимавате около краищата, за да не попадне лепилото върху тапицираната част. Това би причинило необратимо увреждане на тъканта.

На стената с помощта на велкро

Декоративните панели могат да се закрепят към стената с велкро. Едната част от велкрото се залепва за стената, а другата за панела. Това ви позволява да премахнете и почистите тапицираните части. Това е практичен метод за сглобяване.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни