БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА и КАЧВАНЕ ДО ЕТАЖ на всичко за поръчки, направени от 10 до 21 април | Пазарувай СЕГА!

Как да обзаведем дневна с кухненски бокс с малка площ?

Markéta Etrychová
13.7.2021

Нанасяте се в ново жилище и се притеснявате, че трябва да измислите как да обзаведете малката си дневна с кухненски бокс така, че помещението да е удобно и стилно, но не и твърде претрупано с мебели.

Спокойно. В следващите няколко минутки ще ви дадем няколко практични съвета, които надяваме се ще са ви от полза.

Как да обзаведем дневна с кухненски бокс с малка площ?

12 съвета за обзавеждане на малка дневна с кухненски бокс

Заложете на светли цветове за по-голямо визуално въздействие

Не спорим, че тъмните цветове придават класа и стил на помещенията, но в случая е по-добре да заложите на светлите цветове. Това разбира се, не означава, че трябва да решите дневната изцяло в бяло, не.

Нашият съвет е внимателно на съчетаете два светли и ярки нюанса, които да придадат повече въздушност, простор и ефирност на всекидневната. Колкото повече светлина имате в дневната, толкова по-голяма и просторна ще изглежда тя.

Открийте мястото на кухненския бокс в пространството

От правилното разпределение на пространството зависи не само как ще изглежда дневната ви, но и дали ще се чувствате удобно и комфортно в нея. За да се справите, без да се налага да търсите услугите на дизайнер трябва да вложите цялото си въображение.

Започнете като решите къде ще поставите кухненския бокс. Със сигурност ще трябва да се лишите от покупката на голяма двуредна кухня или огромен “остров”, но пък няма да сгрешите, ако заложите на кухненски бокс на ъгъл или на малка линейна кухня с полуостров.

Г - образните кухни са малки, практични и оползотворяват оптимално пространството. Кухните с полуостров пък ви предоставят още една допълнителна повърхност, която можете да използвате както за приготвяне на храна или за допълнителен плот, така и вместо трапезна маса.

Разпределете останалите мебели в дневната

Ако площта, с която разполагате е много малка огромния П - образен диван не е много подходяща опция, тъй като ще заеме много пространство и стаята ще изглежда претрупана. Но вие не бива да се отчайвате.

Вместо обемната мека мебел можете да заложите на стандартен триместен линеен диван, който да поставите на по-дългата стена. На отсрещната стена можете да обособите развлекателна зона, а в центъра на стаята да поставите стилна масичка за кафе. Интериорът можете да завършите с елегантна конзолна маса в контрастен с останалите мебели стил.

А можете да се откажете от дивана и да заложите на два удобни и меки фотьойла и двуместно канапе. Опрете гърба на канапето до допълнителния плод на кухненския бокс, за да зонирате пространството. Добавете като фокусна точка елегантна масичка или тапицирана табуретка и ще имате перфектното място за събирания и приятни разговори пред телевизора.

Използвайте осветлението във ваша полза

За да увеличите визуално пространството се възползвайте максимално както от естествената, така и от изкуствената светлина. Ако сте сред късметлиите с апартаменти, в които влиза много естествена светлина не поставяйте пред нея никакви препятствия.

Изкуственото осветление разположете на различни нива в помещението, но така, че да осветява дискретно стаята, без да ви дразни или пречи по някакъв начин.

pexels-photo-6527034.jpeg (182 KB)

Сменете завесите с щори

Този трик се използва от голяма част от интериорните дизайнери, когато трябва да декорират и обзавеждат помещения с малка площ. Щорите създават усещане за по-голяма височина на стаята, а свободното пространство, което остава от двете страни на прозорците създава впечатлението, че помещението е по-голямо и по-просторно колкото е в действителност.

Отвлечете вниманието с нестандартна вещ или предмет

Изберете си един или два предмета, които не пасват съвсем на стила, в който сте решили дневната.

Това може да е някоя нестандартна настолна лампа, полилей в стил рустик, класически кожен фотьойл или някое произведение на изкуството, които да привличат погледа на всеки, който влезе във всекидневната. Така ще отвлечете вниманието от малките размери на стаята.

Използвайте максимално архитектурните несъвършенства

Ако помещението е с нестандартни размери, има ниши, скосен таван или еркери, използвайте ги смело, без да се притеснявате.

Нишата например е идеалното място, което да превърнете в малък вграден гардероб или кухненски склад. А можете да запълните пространството и като поставите някоя стилна етажерка, върху която да наредите книги, плочи, семейни снимки или друга декорация.

Под скосения таван можете да сложите фотьойл, малко канапе или конзолна маса и да си обособите мъничък работен кът или място за разпускане.

Изберете голям килим

Това е още един дизайнерски трик, с който стаята с малка площ изглежда много по-голяма. И този трик работи! Просто трябва да изберете голям килим в смели цветове и шарки и той ще се превърне във фокусна точка, около която можете да подредите много по-добре мебелите.

Заиграйте се с текстурите и шарките

Да, малко по-горе казахме, че е добре да се придържате към светлите цветове, но това не означава, че не можете да добавите малко повече яркост и игривост в обзавеждането, нали?

Изобщо няма да сгрешите, ако използвате повече цветни възглавници, които да разхвърлите по дивана или фотьойлите. А можете да боядисате една от стените в някой мек и топъл цвят или да я облепите с пъстри тапети, които да внесат повече настроение.

Играта с шарки и текстури придава на пространството унифицирано усещане и допълнителен чар. Затова не се страхувайте да експериментирате.

Използвайте нестандартни, но функционални мебели

Вместо стандартна модулна секция можете да си осигурите достатъчно място за съхранение като използвате висящи, отворени рафтове, които да поставите по стените.

Ще внесете много стил и индивидуалност и ако вместо холна масичка поставите отстрани или зад дивана елегантна конзолна маса или вместо допълнителни табуретки и столове използвайте тапицирана пейка.

Не се отказвайте от огледалата

Това е може би най-старият дизайнерски трик, но уверяваме ви, че той продължава все така успешно да работи, особено що се отнася до увеличаване оптически на пространството.

За да накарате малката дневна да изглежда по-голяма няма да сгрешите, ако използвате поне няколко огледала, които да разположите на различни места в помещението. А най-добре ще е ако една от стените е изцяло огледална. Светлината ще се отразява в огледалната стена и помещението ще изглежда двойно по-голямо.

pexels-photo-7019018.jpeg (264 KB)

Поддържайте дневната подредена

Нищо не прави малката дневна с кухненски бокс да изглежда по-приятна и голяма от начина, по който я поддържате. Затова се старайте помещението да е винаги в безупречен вид, без разпръснати навсякъде вещи и дрехи.

Почиствайте, подреждайте и създайте домашен уют било с вази с цветя, било с ароматни свещи, било с аромата на прясно изпечен хляб или сладкиш.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни