При покупка над 240 лв имате ТРАНСПОРТ и ДО ЕТАЖ на мебели БЕЗПЛАТНО

Как да обзаведем стаята на подрастващия тийнейджър?

Детето, което доскоро не се е отделяло от вас вече е навлизащ в света на възрастните тийнейджър.

А това е период в неговия живот, който е свързан с много и големи промени.

Това е време, в което настъпват промени в морфологията, във вкусовете и най-вече в потребностите на подрастващия.

Как да обзаведем стаята на подрастващия тийнейджър?

Защо трябва да обновите стаята на подрастващото дете?

Обновяването и трансформирането на стаята на детето ви е важен момент за от неговото развитие и нарастващата му необходимост за самостоятелност и уединение.

Казано иначе, дошло е времето, в което вашият тийнейджър се нуждае от свое лично и неприкосновено пространство, на което да спи, да учи, да слуша музика, да кани приятели.

Тоест, нуждае се от преобзавеждане на детската стая и превръщането ѝ в стая за тийнейджър.

А вие? Вие трябва да се въоръжите с търпение, да се адаптирате към промените и да се заемете с обновяването на стаята.

Как да трансформирате детска стая в стая, подходяща за тийнейджъри?

Няма да ви лъжем. Обзавеждането на момчешка или момичешка тийн стая не е никак лесно занимание.

Казваме го, тъй като трябва да успеете не само да създадете пространство, което да отразява вкусовете и предпочитанията на тийнейджъра, но и да проектирате и обзаведете стая, която няма да се налага да обновявате всяка година.

И все пак, винаги има начин да се справите и превърнете детската стая в стилна тийнейджърска стая, която ще се хареса и на детето ви, и на самите вас.

Включете подрастващия тийн в процеса от самото начало

Първата, и най-важна стъпка в проектирането на идеалната стая на тийнейджър е да включите самия подрастващ в процеса на планиране.

Разберете какви са неговите предпочитания, как вижда стаята си и най-важното - слушайте какво има да ви каже и не подценявайте неговото или нейното мнение.

Спрете се на цвят или цветова комбинация

На тази възраст вкусовете и предпочитанията се променят изключително бързо. Затова и нашият съвет е отново да се допитате до детето, за да разберете в какви цветове си представя стаята.

Бъдете търпеливи, дори и ако ви каже, че иска стаята му да е с черни стени или в супер ярки и крещящи цветове.

Оставете му малко време да помисли, след което му представете вашето виждане и сме сигурни, че чрез диалог ще успеете откриете компромисно решение, което да удовлетворява и двете страни.

Така например, ако детето ви държи на нестандартни цветове или смели цветови комбинации можете да му предложите да боядисате една от стените в цвета, на който държи, а останалите стени да са в неутрални цветове.

А можете да предложите неутрални цветове на стените, които тийнейджъра да персонализира с аксесоари според своите вкусове и в желаната цветова комбинация.

И още нещо много важно. При избора на цвят не забравяйте, че обзавеждате и декорирате стаята на тийнейджър, а не на малко момиче или момче.

Казано по друг начин, когато избирате цветовете не е задължително те са специфични за пола на детето. По-важното е да се харесват на младия господин или госпожица и да ги правят щастливи.

Obrázek2.jpg (62 KB)

Определете подходящия стил на стаята

Както споменахме няколкократно, вкусовете на подрастващите се променят изключително бързо и ако днес харесват скандинавския или индустриалния стил, след няколко месеца могат да си “паднат” по винтиджа, бохо или поп стила.

За да успеете да се спрете на дизайн и стил на стаята можете да предложите на детето си отново компромисно решение: да съчетаете няколко стила.

Например, можете да заложите на мебели и обзавеждане в модерен или съвременен стил, които да комбинирате със скрин, лампа или рафт в стил винтидж, бохо или арт деко.

Или да се спрете на легло, бюро и гардероб в скандинавски стил, които да съчетаете с еклектични мебели и декорация в нео арт деко или поп стил.

Определете зоните и изберете основните мебели

Смяната на мебелите трябва да бъде задължителна част от планирането при обновяване на стая за тийнейджър.

Казваме го, тъй като един тийнейджър вече не се нуждае от детски мебели, а от функционални мебели, които да му осигуряват необходимия комфорт по време на учене и почивка.

В този ред на мисли, ако сте избрали цветовите комбинации и стила на обзавеждане в стаята на тийнейджъра, е време да зонирате пространството и обмислите покупката на основните мебели.

Започнете със зоната за спане

Удобното легло е първата мебел, която трябва да закупите. При избора е добре да вземете под внимание както стила и дизайна на леглото, така и  размерите му и не на последно място на матрака, върху който ще спи тийнейджъра.

Препоръчително е да се съобразите и с мястото, с което разполагате. Ако стаята е сравнително малка, можете да се спрете на стандартно единично легло или на комбинирано, многофункционално легло.

Ако пък имате достатъчно място, можете да обмислите покупката на по-голямо легло, а защо не и двойно легло (спалня).

Съвет: Тъй като подрастващите прекарват много време в леглото, няма да сгрешите, ако се спрете на тийн легло с тапицирана табла.

Така детето ви ще се чувства по-удобно, докато лежи в леглото и гледа телевизия или сърфира из интернет през лаптопа или смартфона си.

Obrázek3.jpg (44 KB)

 

Проектирайте функционално работно пространство

Тийнейджърите прекарват много време в учене, поради което е добре да се погрижите да оформите функционална зона за учене.

При избора на мебели за тази зона първо трябва да се съсредоточите върху избора на удобно бюро с достатъчно голям плот, за да може тийнейджъра да постави лаптопа си и да разположи всички останали вещи и предмети, които ще са необходими за подготовката на уроците.

След това помислете за допълнителни рафтове за книги, удобни чекмеджета и подходяща настолна лампа. И накрая не забравяйте удобния регулируем стол, в който детето ще стои с часове, докато учи.

Създайте зона за релакс

Тази зона ще се използва от детето и неговите приятели, за да слушат музика, да обсъждат неща, които не са предназначени за вашите уши и да си споделят тайни.

Поради това е хубаво тази част от стаята на тийнейджъра да е обзаведена в стилни и най-вече удобни мебели.

Например, на пода можете да поставите мек, пухкав килим, в ъгъла да закачите висящ стол или да разположите няколко меки пуфа по земята.

Ако пък проектирате стая за момиче, няма да сгрешите, ако освен меките и удобни кресла и пуфове поставите кокетна тоалетка с огромно огледало.

Помислете за съхранението на дрехите

Ако смятате да се придържате към скринове и малки гардероби, каквито детето ви е използвало в детската си стая, откажете се.

Тийнейджърите, особено момичетата (а и немалко момчета) разполагат с толкова много дрехи, че скрин с няколко чекмеджета изобщо няма да им стигне.

Освен това, когато един подрастващ започне да си търси дрехи, с които да излезе на среща с приятели, трябва да сте готови, че всичко ще бъде извадено, премерено и захвърлено на леглото, по столовете и дори по земята.

Затова и нашият съвет е, имате ли възможност, за стая на тийнейджър избирайте поне двукрилен гардероб или комплект гардероб и легло с допълнително място за съхранение.

А ако стаята е с по-големи размери, най-добре е да обмислите вариант за гардеробна или за поставяне на гардероб без врати.

Персонализирайте пространството

Всъщност, по-добре е да оставите тийнейджъра да се погрижи за аксесоарите и декорацията в стаята си. Нека той или тя сам да изберете декорацията според вкусовете и предпочитанията си.

Това може да са възглавници, разпръснати по леглото, може да е светещ надпис над леглото или на стената в зоната за релакс, могат да са постери, снимки или картини, а може да е нещо, свързано с хобито на детето.

По-важното е тийнейджърът сам да реши как да декорира стаята си така, че на него да му харесва.

Obrázek4.jpg (43 KB)

Заключение

В живота на всеки родител идва момент, в който трябва да приеме, че неговото мъничко съкровище вече е пораснало и се е превърнало в тийнейджър.

Щом настъпи този момент е важно просто да подкрепяте детето си, да се постараете да му предоставите пространството, от което се нуждае и да се погрижите да обзаведете стаята му с удобни и комфортни мебели.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни