БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА и КАЧВАНЕ ДО ЕТАЖ на всичко за поръчки, направени от 10 до 21 април | Пазарувай СЕГА!

Как да отстраним котления камък? Гарантирани съвети, които наистина са ефикасни.

Всеки има опит с него, но би предпочел да не го познава. Отлага се навсякъде и никога не се предава без бой. Най-често може да го срещнете върху плочките в банята, по крановете и смесителите за вода или пък в пералнята. Не подминава и кухнята, където най-често се появява по уредите от неръждаема стомана и дори и по съдовете. Естествено, става дума за котления камък. Той не просто изглежда изключително неестетично. В пералнята, съдомиялната машина или електрическата кана може да причини пакости и да повреди уредите или дори напълно да ги извади от строя.

Как да отстраним котления камък? Гарантирани съвети, които наистина са ефикасни.

Може ли да се борим по някакъв начин с котления камък? Добрата новина е, че можем. Има няколко доказани начина как да се преборим с котления камък. Много ефективни са специалните химически почистващи препарати, които изцяло го разтварят. Друг начин, на който винаги са разчитали и нашите баби, е комбинацията от оцет и лимонена киселина. Достатъчно е да измиете или изварите с тях плочките,съдовете или уредите и те ще бъдат пак като нови. С този силен тандем и котленият камък не може да се пребори. Именно затова днес ще се запознаем по-подробно с него. Отървете се веднъж завинаги от котления камък в домакинството си!

Оцетът и лимонената киселина – тайното оръжие на нашите баби

Както вече споменахме няколко реда по-горе, това домашно средство за почистване са използвали за премахване на котления камък още нашите баби. Въпреки че в днешно време имаме на разположение безброй специални химически препарати за почистване, съществуват няколко причини да посегнем към оцета и лимонената киселина.

За разлика от химическото почистване става дума за значително по-екологичен и същевременно по-икономичен вариант. Огромно предимство обаче е преди всичко тяхната универсалност. С оцет и лимонена киселина, евентуално и със сок от лимон, може да премахнете варовичните отлагания от всякакъв вид материали или повърхности. Без да се опасявате от каквито и да било увреждания.

Оцетът и лимонът може да се използват както заедно, така и поотделно. Комбинацията от двете средства е толкова силна, че няма да даде и най-малък шанс на котления камък. Премахването на котления камък с оцет обаче не е особено ароматно. За разлика от него лимоненият сок оставя във въздуха приятна свежест.

Как да отстраним котления камък от различни повърхности?

Универсалността на оцета и лимона ги превръща в незаменими помощници в борбата с котления камък за всяко домакинство. Как обаче да използваме това домашно средство за почистване на различни повърхности и отстраняване на котления камък в банята или кухнята?

1. Електрическата кана

Най-ефикасно ще прокудите котления камък от електрическата си кана с помощта на оцет. Пригответе силен разтвор от оцет и вода в съотношение 1:1. Налейте го в каната и го оставете да действа поне 30 минути. През това време оцетът ще започне да разтваря котления камък. Колкото по-дълго трае този етап, толкова по-добре. След това включете каната и оставете разтвора в нея да заври. Накрая излейте оцетната вода.

Внимание! Не забравяйте след това поне два пъти да сварите в каната чиста вода. Благодарение на това ще се отървете от миризмата на оцет и вашата електрическа кана отново ще блести от чистота.

kettle 2.jpeg (220 KB)

2. Тоалетната

Въпреки че котленият камък в повечето случаи образува бяло покритие, при тоалетната чиния не е така. Наслагванията от котлен камък по тоалетната чиния създават впечатление за занемареност, тъй като върху фаянса оставят отблъскващо сиво-кафяво покритие. Причина за това са предимно струпванията от огромно количество бактерии.

Пръв помощник отново е оцетът. Този път обаче използвайте чист оцет – спокойно и цяла бутилка. Налейте половината в казанчето и половината директно в тоалетната чиния. За най-добър резултат оставете оцета да действа цяла нощ. На следващия ден отстранете остатъците от котлен камък с помощта на четка за тоалетна. Достатъчно е накрая да изплакнете няколко пъти тоалетната чиния.

3. Пералнята или съдомиялната машина

Както пералнята, така и съдомиялната машина са усилено експлоатирани във всяко домакинство. Ежедневното използване е причина за бързото образуване на котлен камък по всички части. От наслагванията най-много страдат нагревателите, които постепенно губят своята ефективност. Редовните грижи могат да удължат живота на тези уреди с цели няколко години.

Затова поне веднъж месечно намерете време и почистете старателно своята пералня и съдомиялна машина. В този случай е за предпочитане да посегнете към лимонената киселина. След почистването пералнята и съдомиялната машина ще миришат приятно.

Изсипете лимонената киселина директно в празния барабан на пералнята и я пуснете. Идеално би било да изберете програма Изваряване. Котленият камък ще се разтвори перфектно. При миялната машина приложете подобен процес. Изсипете киселината или в празна съдомиялна машина или в дозатора за таблетки и пуснете най-дългата програма. Това е всичко. Уредите ще свършат цялата останала работа вместо вас.

136460.jpg (168 KB)

4. Стъкло и неръждаема стомана

Тези два материала изискват малко повече грижи и най-вече по-внимателно отношение. Стъклото и неръждаемата стомана са податливи на надраскване, затова котленият камък трябва да се отстранява внимателно. Оцетът може да бъде твърде агресивен за тези повърхности. Затова лимонената киселина ще бъде по-подходяща.

Приблизително три чаени лъжички разтворете в четвърт литър вода. Накиснете кухненска гъба или кърпа в получения разтвор и внимателно излъскайте чашите. Ако стъклото е силно зацапано, спокойно приложете метода и неколкократно. Не търкайте обаче чашите прекалено силно, за да не ги повредите.

Ако съществува място, което наистина привлича котления камък, това несъмнено са крановете от неръждаема стомана. Камъкът образува върху тях бяло покритие, което с течение на времето може да разяде неръждаемата стомана. Отново ще ви помогне лимонената киселина, която ще приготвите по същия начин, както при чистенето на стъкло. Разтворът не само ще отстрани котления камък, но и частично ще предпази крана от по-нататъшни отлагания на варовик.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни