Безумни отстъпки 50% на ВСИЧКО + допълнително ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ ДО ЕТАЖ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 23.4.

Как да почистим килима?

Вашият килим изглежда „захабен” и избледнял? Не унивайте и не избързвайте да купувате нов. За да възвърнете сияните му цветове е достатъчно просто да положите малко специални грижи. Ще видите, че пак ще бъде като нов. Как обаче да почистим такъв килим? Ако се колебаете кой метод за чистене е идеалният, тази статия е предназначена именно за вас.

Как да почистим килима?

Подготвили сме за вас 5 основни съвета, които ще ви помогнат с лекота да се „отървете“ от захабения килим. Ще ви обясним, каква е разликата между сухия и мокрия метод за чистене на килими. Ще научите как ефективно да се избавите също от миризми или много упорити петна, навлезли дълбоко в тъканта на килима. Освен това ще ви разкрием и няколко полезни съвета от нашите баби, които винаги могат да потрябват. Хайде да започваме, за да можете сами веднага да изпробвате нашите съвети...

1. Мокро чистене на килими – класика, която няма да ви разочарова

Мокрото чистене e може би най-разпространеният начин за почистване на килими. И нищо чудно. Мокрото чистене е лесно и подходящо за всички видове материали. Освен това в сравнение с другите начини за почистване на килими е най-ефективен. С помощта на мокрото чистене ще премахнете не само мръсотията, събрана дълбоко във влакната на материала.

Да почистите килима по мокрия метод е по-трудоемко, резултатът обаче си заслужава. Ще ви трябват качествен препарат за почистване, кофа с хладка вода и четка. За предпочитане е да избирате перилни препарати, подходящи за вълна. Те са много ефикасни, при това достатъчно щадящи. Направете разтвор от хладка вода и почистващо средство в съотношение 15:1. Постепенно го нанесете върху цялата повърхност на килима и с кръгови движения на четката го втрийте във влакната на килима. Оставете разтвора да действа поне 20 минути. Ако килимът е прекалено мокър, можете да отстраните излишната вода и мръсотиите с прахосмукачка за мокро почистване.

Внимавайте! Преди да започнете отново да използвате килима, той трябва най-напред добре да изсъхне. Малките килими обикновено съхнат бързо. При повечето килими трябва обаче да проявите търпение, тъй като този процес може да отнеме и повече от 24 часа. Това зависи от плътността на килима, интензивността на проветряването и другифактори.

woman-cleaning-vacuuming-the-carpet-at-home-free-photo-2210x3315.jpg (1.02 MB)

2. Сухо почистване на килими? Същинско чудо!

Ако ви притесняват избледнелите цветове на килима и утъпкания косъм, сухото почистване е идеалното решение. Този метод е изключително ефективен. Идеално съживява цветовете на килима и отново повдига косъма. При това сухото почистване на килима не е кой знае колко сложно.

Ще ви трябват прахосмукачка и специално абсорбиращо прахообразно вещество, предназначено за сухо почистване на килими. Този препарат обикновено може да бъде закупен във всеки магазин с дрогерийни стоки. Разсипете равномерно съдържанието на пакетчето по цялата площ на килима, оставете го да действа препоръчаното време и накрая изсмучете с прахосмукачката. Ще бъдете изненадани, как килимът отново ще грейне. Приятен бонус ще бъде и свежият аромат, който пудрата за почистване придава на килима.

Не забравяйте, че сухото почистване е подходящо по-скоро за килими с към косъм. Обърнете също внимание на материала. За памучните килими и килимчета сухото почистване не е много подходящо. За тях по-добре изберете друг метод.

135602.jpg (62 KB)

3. Да премахнем бързо петната

Стават злополуки и във всяко домакинство понякога се появяватпетна на килимите . В основата на успешното им ликвидиране е преди всичко бързата реакция. Не отлагайте твърде много отстраняването на неестетичните петна и никога не ги оставяйте да засъхнат. Мазните петна на килима в кухнята трябва да бъдат премахнати възможно най-бързо със специален препарат за почистване и топла вода.

Килимът в спалнята от своя страна лесно може да стане жертва на гримовете. Петната от червило обикновено са много устойчиви и тяхното премахване изисква и многократно почистване на килима. Освен ефективните почистващи средства може да помогне и сода бикарбонат, към която ще се върнем по-късно.

А килимът в детската стая? Това е специфична категория, особено ако имате малки деца. Като правило тук се намера разнообразна гама от всевъзможни, често и дълбоко проникнали във влакната петна. Нямате представа как най-добре да почистите детския килим от урина? Купете си прахосмукачка с водосмукачка и към това ензимен препарат за почистване и специален препарат за отстраняване на урина. Този тандем ще ви помогне да съхраните килима винаги свеж и хигиенично чист.

4. Заложете на съветите на нашите баби

Нашите баби далеч не са имали такива възможности, каквито имаме ние днес. Въпреки това винаги с лекота са се справяли с подобни предизвикателства и техните домакинства са блестели от чистота. Достатъчни са им били няколко основни суровини от килера.

Содата бикарбонат и оцетът ще се справят перфектно с мазните петна и избледнелия цвят на килима. Нанесете паста от сода бикарбонат и оцет в съотношение 1:1 върху целия килим и я оставете да действа по възможност цяла нощ. На следващия ден почистете килима с прахосмукачка или го изтупайте много внимателно . Цветовете ще възвърнат пефектното си сияние.

Проблема с неприятната миризма от килима с лекота ще разрешите c най-обикновен лимон. Добавете сока от един или два цели лимона към пастата от сода бикарбонат и оцет. Сместа ще бъде още по-ефективна и килимът ще ухае.

5. Химията като последна възможност

До химическо чистене на килимите прибягвайте наистина само в краен случай. Въпреки че методът е много ефективен, препаратите могат да повредят качеството на килима. Затова го използвайте по-скоро за третиране на мокети. Преди всичко при многократно химическо чистене килимите може да загубят сиянието си и цветовете често избледняват. От друга страна пък така са гарантрани съвършената чистота и свежест, които ще оценят предимно страдащите от алергии.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни