15% отстъпка на всички мебели с код EXPEDO15

Как да разположим кухненските шкафове?

Кухнята е онова помещение в къщата, в което вие и семейството ви обичате да прекарвате най-много време. Това е помещението, в което не само приготвяте и поднасяте вкусна домашна храна, но и в което всяка вечер се събирате с най-близките си хора около масата за хранене и докато си хапвате споделяте как е минал денят ви.

Как да разположим кухненските шкафове?

А понякога кухнята е и единственото място, на което можете да останете насаме със себе си, за да подредите мислите си, когато всички в дома ви заспят.

Затова, ако ви предстои ремонт или обзавеждане на нова кухня е добре да обмислите внимателно как да разположите кухненските шкафове така, че след като приключите с обзавеждането да имате една хармонична, удобна и най-вече добре и комфортно организирана кухня.

kitchen 2.jpg (72 KB)

Как да разположите кухненските шкафове в пространството, с което разполагате?

Започнете с план на пространството

Сигурни сме, че много пъти сте чували, че при обзавеждането на жилището винаги се започва с изготвянето на предварителен план на разположението на мебелите.

Въпреки това ще го кажем и ние, тъй като предварителния план е от изключително голямо значение особено що се отнася до организирането на кухнята.

Затова вземете молив и химикал, запретнете ръкави и започвайте да чертаете. Обърнете внимание първо на формата на стаята, тъй като от нея до много голяма степен зависи как ще разположите кухненските шкафове.

След това измерете свободното пространство, с което разполагате и накрая вземете под внимание къде се намират контактите, тръбите за водата и прозорците.

kitchen with glass.jpg (31 KB)

Вземете решение за оформлението на вашата кухня

Спомняте си, че формата на стаята е един от най-важните критерии, с който трябва се съобразите при разположението на кухненските шкафове, нали?

А ние го казахме, тъй като ако искате да организирате възможно най-добре пространството в кухнята си е добре да изберете шкафове и обзавеждане според големината и формата на помещението.

Например, ако стаята ви е тясна и дълга можете да изберете паралелно разположение на шкафовете. Така не само ще оползотворите максимално пространството на две от стените, но можете да разположите повече кухненски шкафове и да имате на разположение много място за съхранение на уредите за готвене, посудата, приборите, чашите и чиниите.

А ако имате повече място, в центъра на кухнята можете да поставите или маса за хранене или “остров” и да ги превърнете във фокусна точка на помещението.

Ако кухнята ви е с по-малки размери, тогава можете да се спрете на кухненски шкафове в права линия (т. н. едноредна или линейна кухня) или да ги ситуирате на една от дългите и на една от тесните стени (Г- образен модел кухня).

129488.jpg (93 KB)

Да разположите горните, долните шкафове и плота само на едната стена на стаята е много удачен вариант за малки кухни или за кухни с отворен план.  Единственият минус на този вариант е, че няма как да оформите т. нар. “работен триъгълник”, тъй като всички шкафове са разположени само на едната стена. 

“Работен триъгълник” се нарича разстоянието между печката, мивката и хладилника. То трябва да е възможно най-кратко, за да не правите излишни движения, когато готвите.

Г- образно разположените кухненски шкафове, както вече споменахме също са много подходящо решение за по-малки като размер кухни, тъй като оползотворяват максимално пространството. Освен това, самото разположение позволява да се оформи практичен и удобен “работен триъгълник” и да се използва ъгловото пространството на стаята, което иначе би останало празно и неизползвано.

В случай, че пространството не е проблем или пък обичате да готвите много, тогава разпределението на шкафовете на три от страните на помещението е много добро решение.

П - образно разположените кухненски шкафове (П - образните кухни) позволяват не само лесно да бъде постигнат функционален работен триъгълник, но и предлагат изключително много допълнително място за съхранение.

129433.jpg (66 KB)

Определете правилно височината и дълбочината на шкафовете

Има някой правила, които е добре да спазвате, когато избирате размерите (височина и дълбочина) на кухненските шкафове.

Казваме го, тъй като ако размерите не са правилно подбрани колкото и стилна и добре изглеждаща да е кухнята, тя може да се окаже доста неудобна, а това напълно логично ще съсипе радостта от новата ви придобивка.

За да не се стига до там, едно от първите неща, които е добре да направите и да се спрете на височина на долния ред шкафове. Обикновено стандартната височина за долни шкафове е около 85 см, като в тези сантиметри влизат плота и крачетата.

Ако случайно сте по-ниски или по-високи, можете да намалите или увеличите малко височината така, че когато застанете на плота, да можете удобно да работите.

Що се отнася до дълбочината на долния ред шкафове, то е добре те са малко по-дълбоки, за да можете да съхранявате в тях по-обемни домакински уреди, големи тави, тенджери, тигани или домакинска посуда, която не ползвате много често.

Горните шкафове винаги са малко по-тесни в сравнение с долните, като стандарта обикновено е около 30 - 35 см.

Не правете грешката да се спирате на горни шкафове с по-голяма дълбочина, тъй като, когато застанете на плота и започнете да приготвяте храната ще ви пречат и най-вероятно често ще се удряте в тях. Плюс това ще ви е трудно да достигате до нещата, които сте наредили в дъното на шкафовете.

129879.jpg (91 KB)

Планирайте внимателно разположението на шкафовете

Ако помещението ви е с по-висок таван, помислете дали да не поставите втори горен ред кухненски шкафове. Така ще използвате свободното пространство, което обикновено остава неизползвано,  няма да ви се налага да почиствате от прах горната част на шкафовете и най-важното - във втория ред шкафове можете да подредите всички неща, които ползвате много рядко в кухнята.

Не правете грешката да поставяте котлоните и фурната в непосредствена близост нито до мивката, нито до хладилника. Опитайте се да създадете “работен триъгълник”, а ако това не е опция, тъй като сте се спрели на кухненски шкафове на едната стена, тогава разположете мивката, хладилника и котлоните поне на 50 - 60 см разстояние едни от други.

Не е много добра идея и да прекъсвате линията на плота с хладилник, тъй като не само няма да ви е удобно, но и ще нарушите линията и хармонията на помещението.

Най-подходящото място,  на което можете да поставите хладилника, ако не е вграден и не сте се спрели на някое нестандартно или поръчково обзавеждане за кухня е или в ъгъла, или в края на кухненското обзавеждане.

white kitchen.jpg (45 KB)

За да сте сигурни, че докато готвите миризмите няма да се носят из цялата къща, монтирайте абсорбатора точно под котлоните на разстояние 65 - 70 см над тях.

Ако нямате мокро помещение и се налага да поставите пералнята в кухнята, то трябва да ѝ намерите място в близост до мивката, за да можете да я “включите” във ВиК инсталацията. Същото се отнася и съдомиялната.

Ако сте се спрели на шкафове разположени успоредно, за да ви бъде удобно да работите в кухнята и да се разминавате без проблем с другите членове на семейството си, разстоянието между двата успоредни реда шкафове трябва да бъде по-голямо от 240 см.

Ако то е по-малко, нашият съвет е да се спрете на друга конфигурация на кухнята.

 kitchen 5.jpg (270 KB)

Оставете достатъчно свободно пространство от плота, за да ви е удобно да подготвяте продуктите за готвене. Добре би било, ако зоната за подготовка е в близост до мивката, тъй като няма да правите излишни движения, когато се налага да миете продуктите, от които ще направите вкусен обяд или вечеря.

Разбира се, ако стаята е много малка или плотът не ви е достатъчен, винаги можете да използвате като допълнителен плот някоя малка стенна или сгъваема масичка или да предвидите изтеглящ се плот, който да прибирате, след като приключите работа.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни