БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА и КАЧВАНЕ ДО ЕТАЖ на всичко за поръчки, направени от 10 до 21 април | Пазарувай СЕГА!

Как да се грижим за градинските мебели от ратан?

Мебелите от ратан за градината все още са много популярни. И нищо чудно. Издръжливостта и здравината символизират, както естествения, така и изкуствения ратан. Знаете ли как да се грижите за вашата градинска мебел от ратан, така че да издържи като нова? Предлагаме ви лесни съвети как да се грижите за мебели от изкуствен и естествен ратан.

Как да се грижим за градинските мебели от ратан?

Естествен ратан

Мебелите от ратан се произвеждат от векове. Производствените техники с естествен ратан или ракита са били използвани още в древен Египет. Въпреки че на пръв поглед не изглежда така, естественият ратан е един от най-здравите естествени материали. Здравият, твърд и издръжлив естествен ратан, всъщност е лиана, растяща в Югоизточна Азия. Дървесината от ратанова тръстика е лека, но и здрава. След специална обработка се получава добре познатия ни ратан.

Комплекти за градината и балкона, кошници, абажури и различни декорации. Всички споменати продукти също са изработени от ратан. Често ще срещнете ратанови подложки или кошници за пикник.

225655.jpg (54 KB)

Грижа за естествения ратан

Мебелите от ратан на открито изискват минимална поддръжка. Достатъчно е редовно да почиствате мръсотията с помощта на кърпи за прах или прахосмукачка със специална четка. Избършете полепналата мръсотия с влажна кърпа и подсушете. Ратанът не обича много вода.

 Повърхността на ратановите мебели е износена и матова? Можете да нанесете прозрачен лак, който ще му придаде блясък през следващите няколко години. Веднъж годишно, преди началото на сезона, смажете свръзките с вазелин. Това ще предотврати скърцане, което може да бъде причинено от изсъхването на ратана. Не оставяйте мебелите от ратан близо до радиатори или източници на топлина. Високите температури ще му причинят изсъхване и напукване.

Изкуствен ратан

Продуктите от изкуствен ратан са визуално много подобни на продуктите от естествен ратан. Индивидуални лиани или изкуствени ратанови влакна са изработени от полиетилен. Мебелите от изкуствен ратан се създават чрез преплитане. Полиетиленът се обозначава със съкращението PE и е вид термопласт, който се произвежда чрез полимеризация на етилен.

В градинското обзавеждане най-често се използва изкуствен ратан. Основно дивани или фотьойли. Външните трапезни комплекти или малките холни маси не са изключение. Висящите столове също са популярни.

syntetic rattan.jpg (194 KB)

Грижа за изкуствения ратан

Най-голямото предимство на изкуствения ратан е неговата изработка т.е. без поддръжка. Външните мебели от изкуствен ратан не изискват специални грижи. Винаги го поддържайте чист, за да удължите живота му. Можете да избършете с кърпа с хладка вода или да почистите праха, или полените с прахосмукачка. Изкуственият ратан може да се измие с  маркуч или мек сапун.

Отличава се със своята устойчивост на температурни промени и слънце. Цветовете на изкуствения ратан са устойчиви на UV радиация, не губят цвета и неизбледняват при продължително излагане на високи температури. Несъмнено ще оцените малкото им тегло и гъвкавостта.

225902.jpg (82 KB)

 

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни