Безумни отстъпки 50% на ВСИЧКО + допълнително ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ ДО ЕТАЖ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 23.4.

Как да се избавим от мухъла по стените

Важно е първо да дезинфекцирате засегнатите от мухъл места, чрез боядисване или пръскане, да намокрите или избършете цялата повърхност с вода. Стената трябва да бъде напоена, така че мухълът да не се разпространява във въздуха. След това избършете около 10 cm стената, която не е мухлясала с чиста кърпа.  Изстържете плесента с груба четка. При голям налеп от мухъл, е необходимо да се премахне и засегнатата мазилка, можете да повторите процедурата, ако се налага.  Ако се интересувате от още съвети и трикове, прочетете по-нататък и ние ще ви посочим, и други варианти.

Как да се избавим от мухъла по стените

1. Преди всичко е добре да се спрем на това, какви фактори водят до образуването на мухъл. Могат да ви помогнат запотените прозорци или мокрите петна по стената. В момента на появата на мухъл, е добре да се установи причината за разпространението му, за да се реши този проблем. В противен случай няма да се отървем от мухъла в дългосрочен план.

Причини за възникването на мухъл:

  1. Лош монтаж на прозорци или врати
  2. Липсваща или недостатъчно поставена изолация
  3. Влажен въздух в помещението
  4. Липса на светлина
  5. Лоша вътрешна вентилация
  6. Мебелите са много близко да стената
  7. Строителни дефекти

dominic-spohr-a4RHV8XLK58-unsplash.jpg (2.41 MB)2. За да се предпазим от плесен, можем да използваме дезинфекционни спрейове от дрогерията. При този вариант, винаги трябва да се предпазвате с очила, респиратор и ръкавици.  Химическото отстраняване на мухъл се препоръчва само в случай на малки до средни площи.  За това можете да използвате например тези препарати:

  • Savo против мухъл – е високоефективен дезинфектант, подходящ за почистване и третиране на стени в интериора и екстериора.
  • HG препарат за отстраняване на мухъл

3. В случай, че не сте фенове на химията, имаме още четири съвета за вас:

  • Умна гъба – органичен вариант, който е безвреден за хората и животните, това е микопаразитна ресничеста, която може да унищожи различни гъби и да се справи с мухъла.
  • Сода бикарбонат – с помощта на сода бикарбонат и вода (съотношение 1:1) правим паста, която втриваме върху засегнатите места, оставяме я да изсъхне, след което изтъркваме стената с четка и я избърсваме с влажна кърпа. Содата може да се използва и за профилактика.
  • Грейпфрут – поръсете половин грейпфрут със сода за хляб или обикновена кухненска сол и след това почистете мястото.
  • Оцет – за това ще ни трябва пулверизатор, нанасяме оцета върху местата, където се намира плесента и оставяме да подейства един час. Накрая почистваме зоната със сапунена вода и я оставяме да изсъхне добре.

close-up-grapefruit-slices.jpg (2.37 MB)

Както и при много други проблеми, по-добре е да ги избегнете с подходяща профилактика. Вижте различните трикове за борба с мухъла.

  • Противогъбични покрития и облицовки. Това са материали, които имат специфични топлоизолационни свойства. Тези покрития са подходящи за периметрови стени или антрета, където често се сблъскват различни температури.
  • Интензивно проветряване, не е препоръчително да държите прозорците открехнати за дълго време, в идеалния случай ги отваряйте наведнъж няколко пъти на ден и интензивно проветрявайте поне 5 минути.
  • Измерете влажността на въздуха с интелигентни термовлагометри, ако нивото на влажност надвиши 60%, ще получите известие на телефона си, което ще ви позволи да вземете предварителни предпазни мерки.

adrien-siami-iB3rDL7FNcI-unsplash.jpg (2.09 MB)

Надяваме се, че статията ви е помогнала и ще се отървете от мухъла веднъж завинаги!

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни