БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА и КАЧВАНЕ ДО ЕТАЖ на всичко за поръчки, направени от 10 до 21 април | Пазарувай СЕГА!

Как се монтира спалня?

Избрали сте модерна и красива спалня, подбрали сте към нея подходящия матрак и нямате търпение да я видите сглобена в дома си. Но не сте напълно убедени, че ще успеете да се справите без чужда помощ.

Как се монтира спалня?

Добрата новина е, че всички мебели, включително и леглата се доставят както с подробни инструкции за монтаж, така и с всички необходими крепежни елементи. Така че, стига да искате да опитате с монтажа, можете да го направите без  големи затруднения и без да имате някакъв опит.

 

Как да монтирате спалнята със собствените си ръце?

Както току-що споменахме, сглобяването на легло не е особено трудна задача и четете ли внимателно инструкциите ще се справите за няколко часа. Но за ваше успокоение сме ви подготвили съвсем базово описание на етапите на монтаж, към които можете да хвърляте по един поглед, докато се трудите да сглобите отделните елементи на новата си красива спалня.

Описание на етапите на сглобяване според вида легло

 

Подготовка

 

Преди да се заемете с монтажа трябва да се подготвите предварително, като си осигурите достатъчно пространство в помещението, за да работите удобно. Не забравяйте, че леглата са тежки мебели след сглобяване, затова ги монтирайте в стаята, където ще бъдат поставени.

 

Подгответе и инструментите, които ще ви трябват. Не се притеснявайте, ако не разполагате с домашна работилница, тъй като за сглобяването ще е ви нужен само базов инструментариум, който включва:

 

  • Отвертка с различни приставки или комплект отвертки
  • Чук
  • Молив за маркиране
  • Ролетка за измерване
  • Инструмент за пробиване на дупки (ако се налага)

 

Имате ли всичко необходимо под ръка, разопаковайте всички кашони и наредете всички елементи от спалнята на земята. Не изхвърляйте веднага кашоните, защото може да се наложи да сравнявате дали елементите, които са описани на опаковката са наистина налични.

 

Открийте инструкцията за монтаж на модела спалня и я прочетете много внимателно. Проверете дали всички крепежни елементи присъстват в комплекта и дали са точния брой. И запретнете ръкави.

Монтаж на класическо двойно легло

 

  • Започнете с рамката. Монтажът на всеки вид спалня започва със сглобяване на рамката, която се състои от три панела и табла. С помощта на винтове и планки най-напред прикрепете двата по-дълги странични панела към таблата, след което поставете срещуположния на таблата панел.

 

  • След като сглобите рамката и сте напълно сигурни, че е стабилна, трябва да поставите задължителната за двойните легла средна греда. Тя се поставя за по-голяма стабилност на спалнята и за по-добро поддържане на матрака. Щом сте готови и с това, поставете и крачетата на леглото (ако моделът има такива).

 

  • Закрепете кошаците. Така се наричат немного големи дървени гредички, върху които се поставя подматрачната рамка. Гредичките се закрепват от вътрешната страна на рамката с помощта на винтове.

 

  • Следвайте инструкциите, за да сглобите подматрачната рамка, след което я монтирайте върху основата на спалнята.

 

  • Вече сте на последната права. Остава ви само да поставите матрака, да почистите работното място и да се отпуснете на новата си спалня, която сте монтирали напълно сами.

bb.jpg (107 KB)

Сглобяване на спалня с повдигащ механизъм

Ако леглото е с повдигащ механизъм, може да срещнете известни трудности с монтажа. Затова, ако не сте напълно сигурни, че ще успеете е препоръчително да се обърнете към специалисти.

 

Но ако смятате, че поставянето на един механизъм няма да ви спре, ето какво трябва да направите:

 

  • Сглобете рамката по начина, по който малко по-горе ви посочихме.

 

  • Монтирайте повдигащия механизъм първо към рамката на посочените в инструкциите места (те със сигурност ще бъдат отбелязани на елементите).

 

  • Щом сте готови свържете механизма и с подматрачната рамка.

 

  • Уверете се, че сте монтирали механизма правилно и стабилно, след което поставете пружините или газовия асансьор за повдигане. В случай, че моделът спалня е с пружинен механизъм леко опънете пружините и пробвайте да повдигнете горната част на леглото. Справили сте се добре, ако можете без усилия да вдигате и спуснете леглото.

 

  • Ако моделът е с газов механизъм, след като го монтирате изпробвайте повдигането и спускането и го настройте, ако се налага. Успелите сте да направите правилен монтаж, ако леглото се вдига и спуска плавно без излишно напрежение.

 

  • Поставете “дъното” на спалнята. Обикновено то представлява две парчета фазер, които трябва да закрепите най-долу на рамката с помощта на малки пирончета.

cc.jpg (70 KB)

Монтаж на стандартно двойно легло с чекмеджета

 

Този вид спалня се различава от класическите модели единствено по това, че разполага с две (или повече) чекмеджета, които трябва да сглобите и монтирате към леглото.

 

Етапите по сглобяването на моделите легла с чекмеджета са следните:

 

  • Сглобете рамката по познатия ви вече начин и поставете средната греда. Тъй като моделът е с чекмеджета, единия страничен панел е малко по-тесен.

 

  • Монтирайте към рамката “разделителя” на чекмеджетата. Той обикновено е просто дъска, която трябва да монтирате напречно и да свържете към средната греда.

 

  • От двата края на панелите на рамката (там, където ще монтирате чекмеджетата) поставете по едно по-тясно парче дъска и ги монтирайте стабилно.

 

  • Сглобете рамката на чекмеджетата, сложете дъното, а на лицевата им част поставете дръжките. Ако моделът е с чекмеджета на колелца, монтирайте и тях.

 

  • Сложете чекмеджетата по местата им, уверете се, че се движат свободно. Поставете подматрачната рамка и матрака и сте готови.

 

Често срещани проблеми и грешки, които да избягвате

 

Не се четат инструкциите

 Една от най-честите грешки, които правят над 75% от хората при монтажа на мебели е, че не четат достатъчно внимателно инструкциите. Не правете и вие тази грешка.

 

Производителите не слагат подробни инструкции без причина. В тях са описани както всички етапи на сглобяване, така и кой елемент за какво служи, с какви крепежни елементи се поставя и от коя страна трябва да се сглобят елементите.

 

Не се проверява наличността на крепежните елементи

Да започнат да сглобяват, без преди това да са сигурни, че всички компоненти, необходими им за монтажа на спалнята са на лице е грешка, която правят поне половината домашни майстори. Така в един момент може да се окаже, че битовете, болтчетата и другите елементи или не са достатъчни, или просто липсват в кутиите.

 

Затова ние ви съветваме, преди да започнете работа да се уверите, че всичко е налично. Дори ви препоръчваме, имате ли възможност да закупите допълнително крепежни елементи. Просто, за да сте сигурни, че няма да ви се наложи по средата на монтажа да тичате до магазина.

dd.jpg (98 KB)

При сглобяването се пропуска етап

За да бъде извършен правилно монтажът е задължително всички етапи да се следват точно според указанията. Само така можете да бъдете сигурни, че след като приключите всички елементи на леглото ще са по местата си и няма да има компонент, който незнайно как е станал “излишен”.

Не се използват правилните крепежни елементи

Голяма част от крепежните елементи са със сходен вид, но предназначението им е различно. Затова трябва да бъдете много внимателни и да четете инструкциите, за да не сложите неподходящ болт, винт или гайка, тъй като това може да окаже влияние върху стабилността на конструкцията.

 

Кога да се обърнете към специалист?

Ако се чувствате неподготвени да монтирате стабилно спалнята си, трудно се справяте със следване на инструкции или просто нямате време, което да отделите за сглобяване на новото си легло, ваше право е да потърсите специалисти. Те ще дойдат на място и ще се справят с монтажа бързо, качествено и след час - два ще можете да се радвате на новата си красива и удобна спалня.

 

Експерти по сглобяването на мебели можете да наемете още в магазина, при покупката на леглото. Почти всички магазини за мебели предлагат както доставяне на стоката до адрес, така и специализиран монтаж.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни