15% отстъпка на всички мебели с код EXPEDO15

Какъв гардероб да поръчам?

След леглото, гардеробът е втората по важност мебел в спалнята. Вие го знаете, затова сега, когато ви предстои да закупите подобна мебел сте амбицирани да откриете перфектния вид и модел.

 

Какъв гардероб да поръчам?

Иска ви се гардеробът, който поръчате да е не само стилен и функционален, но и да отговаря на размерите на стаята и да се съчетава с всички останали мебели. Задачата ви наистина не е никак лека, но вие можете да се справите, ако следвате няколко основни стъпки.

8 съвета при избор на гардероб или Как да направите перфектния избор

Започнете с избора на вид

Едно от важните решения, които трябва да вземете е на какъв вид гардероб да се спрете - на свободностоящ или вграден.

 

Каква е разликата?

Свободностоящите видове са мобилни и можете да ги премествате и пренасяте когато и където решите. Предлагат се в богата гама от размери, стилове, цветове, материали и дизайн, сред които да избирате. Доставката им е бърза, монтажът - лесен, а цените им няма да предизвикат сърцебиене и изтръпване на крайниците ви.

Вградените гардероби не могат да бъдат премествани, но за сметка на това ви дават свободата да персонализирате размерите, разпределението, материалите и покритието според предпочитанията си. Тъй като се правят единствено по поръчка цените им са по-високи и се изисква да чакате известен период от време, за да ви бъдат произведени и доставени.

 

Внимавайте с размера

Трябва да сте напълно сигурни, че размерът на гардероба, който ще поръчате е подходящ за размерите и формата на стаята, в която смятате да го поставите. Защото съгласете се, че ако тя е голяма, а вие се спрете на двукрилен гардероб, помещението ще изглежда доста празно и голо.

И обратното. Ако е малка или дълга и тясна и поставите огромен гардероб с няколко крила, стаята ще изглежда не само претъпкана и мрачна, но няма да можете да се придвижвате из нея свободно.

 

За да откриете точния размер следвайте посочените стъпки : 

  1. Определете мястото, на което искате да го поставите и измерете, наличното пространство и височината на тавана. Запишете получените данни.
  2. Уверете се, че след като го поръчате и поставите ще можете спокойно да отваряте вратите му и че обемната мебел няма да пречи на естествената светлина да влиза в стаята.
  3. Няма да сгрешите и ако решите с каква дълбочина искате да е гардеробът и да запишете и тези мерки.

Носете размерите с вас, за да можете по-бързо и лесно да откриете големината на гардероба, който да пасне на помещението, за което сте го предвидили.

 

Помислете за организацията и разпределението

Запитайте се какво точно ще съхранявате в тази мебел. Така например, ако по-голямата част от дрехите ви са официални, ще имате нужда от повече пространство за закачалки и по-малко място за рафтове.

Но ако стилът ви на обличане е по-спортен, тогава ще ви трябват повече рафтове и чекмеджета, в които да сгънете и наредите всичките си тениски и блузи.  Помислете също така дали в гардероба ще съхранявате основно дрехи или искате да имате място за - обувки, чанти, бельо или аксесоари.

Ако това е така, тогава е добра идея да разгледате модели, които разполагат с вградени стелажи за обувки, чекмеджета за съхранение на аксесоари и регулируеми рафтове, които подобряват възможностите за организация на гардероба.

 

Изберете вида материал

Материалът на гардероба допринася изключително много както за неговия стил, така и за дълготрайността му. Положителното тук е, че материалите, от които се произвеждат съвременните обемни мебели за съхранение на дрехи са основно три - ПДЧ, MDF и масив. А това означава, че изборът ви ще е по-лесен.

 

Ламинирано ПДЧ или MDF

Над 90% от гардеробите, които се предлагат днес в търговската мрежа са изработени от един от тези два материала. Производители и клиенти ги предпочитат, тъй като и ПДЧ и MDF са леки, лесни за обработка и достатъчно здрави и устойчиви.

 

Дървесина

Обемните мебели от дърво са много здрави и издръжливи, но тъй като самият материал е доста скъп и цените на мебелите от естествено дърво не са ниски.  Добре е да знаете и че дървото е масивно, което на практика увеличава тежестта на мебелите, които се изработват от него.

5b.jpg (118 KB)

Помислете внимателно за подходящата форма

Формата зависи както от личните ви вкусове, така и от пространството, с което разполагате и какво искате да съхранявате в гардероба.

 

Ъглови

Ако нямате много пространство, добър избор биха били стилните и много практични ъглови гардероби. Те са удобни, функционални, не заемат пространство, а мястото за съхранение, което предлагат никак не е малко.

 

Класически линейни

Ако пространството не е проблем или имате много дрехи, тогава класическите трикрилни или гардеробите с четири крила ще ви свършат отлична работа. Можете да добавите към тях и надстройка, която ще събере всички дрехи, които не носите постоянно, но са ви необходими.

 

Нестандартни

Ако пък искате нещо по-иновативно и модерно, тогава можете да се спрете на станалите много модерни през последните няколко години отворени гардероби, модели със стъклени врати или на технологични модели, които разполагат с допълнителни екстри като устройство за гладене с пара и ароматизиране и други.

 

Не забравяйте за вратите

Макар на пръв поглед да изглежда маловажно с какви врати ще е гардеробът, истината е, че това един от най-важните избори, които трябва да направите. Защо?

Отговорът е доста елементарен. Защото от начина, по който се отварят зависи дали и доколко ще можете да използвате пространството пред гардероба.

 

Шарнирни врати

Класическите модели обемни мебели обикновено са с врати на панти. Отварят се също както се отваря обикновена врата. Предимството на моделите с този тип отваряне е, че можете бързо и лесно да откриете дрехата, която ви е нужна.

Можете и да отворите едновременно всички крила, ако трябва да подреждате или да търсите нещо конкретно. Минусите им са, че при отваряне на вратата тя заема от пространството под гардероба, което може да е проблем, ако стаята е тясна.

 

Плъзгащи

Гардеробите с плъзгащи врати през последните години станаха много популярни, тъй като при отваряне вратите не заемат от пространството, а се плъзгат на релси. Минусите  им са, че не можете да отворите едновременно всички врати на гардероба.

5c.jpg (91 KB)

 

Спрете се на подходящия стил, цвят и покритие

Вече сте на финалната права. Съчетайте стила на гардероба с темата на интериора и с останалото обзавеждане на спалнята. Ако например стаята е с богат, класически или винтидж интериор, добра идея е да се спрете на модел обемна мебел от дървесина, в неутрален цвят и с богата декорация на вратите.

Ако стилът е скандинавски или минималистичен, тогава гардероб от ламинирано ПДЧ в светли цветове с огледални плъзгащи врати или отворен модел биха били отличен избор.

Същото се отнася и до избора на покритие и цвят на гардероба. Просто трябва да откриете цвят и покритие, които да се съчетават успешно със съществуващата цветова палитра в спалнята.

Обърнете специално внимание на качеството

Впечатлени от огромното разнообразие от размери, стилове, цветове и модели гардероби, голяма част от хората често пропускат да обърнат внимание на най-важното - на качеството на продукта, който поръчват.

Не правете и вие тази грешка. Защото колкото и стилен, функционален и вписващ се добре в спалнята ви да е гардеробът, ако не е изпълнен със здрави материали и не е изработен качествено, няма да му се радвате много дълго.

Затова нашият съвет е, преди покупката да огледате избрания модел много внимателно. Погледнете как са направени сглобките, как се закрепват рафтовете и пръчките, вида на дръжките (ако моделът е със стандартни врати). Потърсете повече информация за материалите, които са вложени в гардероба и попитайте за гаранция на продукта.

5d.jpg (140 KB)

И накрая

Не решавайте импулсивно, а потърсете всяка допълнителна информация, която може да ви бъде от полза. Защото гардероб не купувате всяка година, а и инвестицията не е много малка.

Преди да поръчате обемната мебел прочетете клиентските отзиви както за търговеца, така и за производителя, за да сте спокойни, че пазарувате от коректен магазин и от производител, който предлага качествени мебели.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни