БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА и КАЧВАНЕ ДО ЕТАЖ на всичко за поръчки, направени от 10 до 21 април | Пазарувай СЕГА!

Каква е разликата между стола и креслото?

Предстои ви избор и покупка на мебели за сядане, но не сте напълно сигурни каква е разликата между стол и кресло и се страхувате да не сгрешите.

Всъщност, може да се изненадате колко хора са като вас и трудно правят разлика между двата вида мебели за сядане. А такава има и тя не е малка.

Каква е разликата между стола и креслото?

Какви са основните разлики между стол и кресло?

Височина

Една от най-големите разлики между стола и креслото е височината и вие можете да я забележите още щом доближите двата вида мебели за сядане един до друг.

Столовете са с по-голяма височина на седалката, тъй като са предназначени да се съчетават основно с маси и трябва да могат да ви осигурят удобство и комфорт по време на хранене.

Височината на седалката на столовете е проектирана да отговаря на височината на масата, така че когато седнете на стола да можете спокойно да поставите краката си под масата, а когато се храните да не се налага нито да държите ръцете си във въздуха, нито да ги сгъвате неудобно.

140096.jpg (153 KB)

Креслата от своя страна са с доста по-ниски седалки, тъй като предназначението им е да осигуряват удобство по време на релакс. Те трябва да могат да ви осигурят комфорта, от който се нуждаете, докато гледате филм, четете книга или просто отмаряте след тежкия работен ден.

blue chair.jpg (262 KB)

Пропорции

Ако обърнете малко повече внимание, ще ви направи впечатление, че столът и креслото се различават доста и в пропорциите.

Столовете обикновено имат по-плитка и тясна седалка и по-висока облегалка, докато креслата са с по-широки и дълбоки седалки, с меки възглавници и с облегалки, които сякаш ви обгръщат целите.

Конструкция

Напълно логично двата вида мебели за сядане имат и разлики в конструкцията.

Столът има солидна, отворена рамка, която може да бъде изработена от дърво, метал и друг висококачествен материал. В зависимост от модела седалката и облегалката могат да са тапицирани с кожа или плат, но могат и да не са.

Освен това столът може да има подлакътници, но е възможно и да няма такива (всичко зависи от конкретния модел).

kitchen table with chairs.jpg (126 KB)

Основната конструкция (рамката) на креслото също може да бъде изработена от дърво, метал или ламинирано ПДЧ, но приликите приключват дотук.

За разлика от столовете, при креслата почти всички елементи са тапицирани (седалка, гръб, подлакътници и други). Плюс това, всички модели са с удобни възглавници с пълнеж, който осигурява изключителен комфорт и уют при седене върху креслото/фотьойла.

Snímek obrazovky 2022-06-28 152051.jpg (146 KB)

Предназначение

Въпреки, че момента мога да се открият и трапезни столове тип “кресла”, основното предназначение на креслото е да осигурява максимално добри условия за релакс.

В този ред на мисли, този вид мебел за сядане е много подходяща както за допълнение към дивана, табуретките или холната мебел, така и ако искате да си направите зона за релакс и уединение. Креслата “стоят” много добре и в спални, всекидневни и са отлично попълнение за домашния кабинет.

В същото време столовете се използват основно като столове за хранене (трапезни столове). Поради тази причина обикновено се предлагат в комплекти по два, четири, шест или повече стола и се избират в зависимост от височината и размера на масата, за която се купуват.

Разбира се, на пазара могат да се открият и единични столове (т.нар. странични столове), които се използват или като допълнително място за сядане, или като фокусна точка и акцент в помещенията.

chair.jpg (145 KB)

Съчетание с други мебелни компоненти

Докато столовете обикновено са в съчетание с маса, без значение дали тя ще е трапезна, градинска или за кафе, креслата могат да се комбинират много успешно с немалко мебелни компоненти.

Така например, можете много лесно да си направите свое кътче за релакс, като поставите в единия ъгъл на дневната или спалнята едно стилно и удобно кресло, което да комбинирате с табуретка за отмора на краката и с някоя малка, семпла масичка за кафе.

leather chair.jpg (55 KB)

Ако пък искате да превърнете креслото във фокусна точка на дневната просто трябва да го поставите близо до някоя от стените и да го съчетаете с висока настолна лампа или конзолна маса.

Този вид мебели се съчетават изключително добре и с дивани, канапета и табуретки и осигуряват не само допълнително място за сядане, но и внасят още по-голям стил и лукс в интериора на дневната.

А може би си мечтаете за само ваше специално кътче за четене? Поставете един стилен, масивен кожен фотйьол (кресло) в близост до домашната библиотека, допълнете с малка масичка или табуретка с по-твърда горна част и вече имате вашето кътче за четене и отмора.

(Липсват ви само стилния халат с монограм, чехлите и питието в ръка, за да се почувствате като истински английски джентълмен).

chair and sofa.jpg (90 KB)

Кога е добра идея да закупите кресло и кога стол?

От всичко казано дотук най-вероятно и сами се досещате, но нека го кажем и ние.

Ако имате нужда от мебели, които да използвате основно за сядане, докато се храните, тогава столовете са правилният избор. В този случай съветът, който можем да ви дадем е преди покупката да седнете върху стола, за да сте напълно сигурни, че е подходящият за вас.

Уверете се, че седалката е удобна, краката на стола - стабилни, а облегалката може да ви осигури добра опора на гърба.

Няма да сгрешите и ако комбинирате покупката столовете с масата, за да сте спокойни, че столовете не само са удобни, но са и подходящи за височината и размера маса. И още нещо. Добре е столовете и масата, дори и да не ги купувате като трапезен комплект, а поотделно да се съчетават стилово.

Креслото е отличен избор, ако искате да внесете малко повече стил и да придадете индивидуалност на дома си. Както при столовете, и при избора кресло можем да ви посъветваме да не купувате преди да сте тествали фотьойла.

Отидете на място в магазина, седнете на креслото, за да сте сигурни, че дълбочината на седалката и височината на гърба ви допадат. Уверете се, че възглавницата е с необходимата мекота, а подлакътниците са ви удобни.

Имате ли възможност, избирайте модели с допълнителни екстри като поставка за краката, опции за накланяне в различни позиции и други. Ако нямате такава възможност, можете да допълните покупката на креслото с удобна табуретка за краката.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни