БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА и КАЧВАНЕ ДО ЕТАЖ на всичко за поръчки, направени от 10 до 21 април | Пазарувай СЕГА!

Каква холна маса да изберем?

При обзавеждането на хола сте фокусирани в намирането на удобен линеен или ъглов диван, меко кресло и подходяща модулна система. И едва след като подредите всичко осъзнавате, че нещо в дневната ви все още липсва, за да изглежда наистина перфектна.

Каква холна маса да изберем?

И не грешите. Някъде там между търсенето на останалите мебели сте забравили за холната маса. И внезапно осъзнавате, че този избор няма да е никак лесен.

Не се притеснявайте. В следващите няколко стъпки ще ви помогнем да откриете масата, която да пасне идеално на интериора в дневната ви.

Помислете за собствените си нужди

Безспорно, масите за кафе, които се предлагат по магазините са коя от коя по-модерни, стилни и красиви. Но дали всички могат да отговорят на вашите нужди? Не, разбира се. Затова и нашият съвет е, преди да започнете търсенето да се запитате от каква маса всъщност имате нужда.

Искате да имате място, на което бързо да прибирате лаптопа, слушалките или книгите? Тогава една масичка с място за съхранение  би била добър избор.

Или обичате да вдигате краката си върху масата, докато гледате телевизия? Тогава вместо стандартна холна маса можете да помислите за покупка на стилна табуретка.

А може би искате да използвате масата основно по предназначение и да си пиете следобедното кафе на нея? В този случай ви трябва стилна и ниска елегантна холна маса.

Или се нуждаете от маса, която да можете да ползвате както като холна, така и като трапезна, за да посрещате гости за вечеря? Тогава една функционална маса с подвижен механизъм би била много добър избор.

sofa.jpg (45 KB)

Открийте правилния баланс с останалите мебели

Една от функциите на холната маса е да внася баланс в помещението. А това означава, че трябва да може да допълва стилово останалите мебели така, че  да прави пространството пропорционално и балансирано.

Какво означава това?

Например, ако сте се спрели на модерен ъглов диван повдигнат от земята върху тънки дървени крачета, масата, която ще закупите трябва да стои директно на пода. И обратно. Ако диванът и останалите мебели стъпват директно на пода, масичката е добре да е с тънки крачета.

Съобразете се със стила на помещението

Без значение в какъв стил сте решили дневната, важно е масичката за кафе да се вписва в него. Затова огледайте внимателно останалите мебели, които сте подредили в хола, определете стила им и на тази база започнете търсенето.

Определете правилно пропорциите

След като вече знаете за какво ще използвате масата и в какъв стил трябва да я търсите е време да изберете правилната височина и дължина на холната масичка. Тук е добре да се съобразите с няколко правила.

Височина

Въпреки, че на пазара се предлагат маси за хол в различни височини, правилото е височината на масата да не надвишава височината на седалката на дивана.

Най-добре би било малката мебел, която ще закупите да е на височина еднаква  със седалката на дивана или в краен случай с няколко сантиметра по-висока или по-ниска. Това е оптималната височина, за да поставите без проблем чашката с кафе, да вземете книгата или да поставите дистанционното.

Дължина

Тя също се определя според формата и дължината на дивана. Правилото е, че дължината на масата трябва да е приблизително ⅔ от дължината на дивана. Например, ако диванът е с дължина 250 см, подходящата маса за него е с дължина не повече от 160 см.

yellow chair.jpg (75 KB)

Помислете за формата

След като сте изчислили височината и дължината на масата за кафе е време да се спрете и на нейната форма. Тук можете да се спрете както на правоъгълна или квадратна, така и на кръгла или овална форма. Истината обаче е, че обикновено формата се избира най-вече според разстоянието, с което разполагате в стаята.

Какво означава това?

За да ви е удобно и за да не “затваря” масата пространството, между малката мебел и дивана трябва да има разстояние между 30 - 40 см. Отделно от това, между масата и телевизора трябва да има разстояние поне 60 до 90 см.

Знаете ли тези правила, можете лесно да измерите свободното пространство, което ви остава и да изберете формата на масата, която ще пасне в дневната ви най-добре.

А иначе, ако се интересувате от плюсовете на конкретните форми, ето какво можем да ви кажем:

  • Овална - Масите с овална форма са страхотни в балансирането на форма и функция. Поставени в стаята те не затрудняват движението и предлагат достатъчно място за съхранение. Формата им е много практична и тъй като нямат остри ръбове са подходящи за жилища, в които има малки деца.
  • Кръгла - Подобно на овалните маси, и кръглите са много добър избор за по-малки пространства или за жилища, в които живеят малки деца. Този вид маси са стабилни, практични и осигуряват добра циркулация в пространството.
  • Правоъгълна - Към момента масите с тази форма са много популярни, тъй като са практични, модерни и се съчетават както с ъглови дивани, така и с двуместни, триместни, и фотьойли.
  • Квадратна - Масите с квадратна форма осигуряват приятен и симетричен вид на пространството в хола. Те са стилни, елегантни и също много практични.

Доста често се предлагат с място за съхранение или разполагат с други функционалности като с повдигащ механизъм и други. Единственият им минус е, че заемат повече място в помещението и не са много подходящи за малки дневни.

green sofa.jpg (95 KB)

Не подценявайте материала на вашите холни маси

Вече сте на финалната права и ви остава само да се спрете на материала на холната масичка. А той изобщо не е за подценяване, тъй като точно от него зависи дали масата ще се впише перфектно в интериора или не.

На пазара ще откриете както маси от масивно дърво, които са класика в жанра, така и маси от MDF, ламинирано ПДЧ, стъкло, метал или в комбинация от няколко вида материал.

Масите от дърво са масивни, дълготрайни и много качествени, но са и доста тежки, изискват по-голяма поддръжка. А и цената им е доста висока.

Масите от MDF или ПДЧ са много популярни в момента, тъй като се предлагат в разнообразни форми и размери и се вписват във всички интериорни стилове. Голям плюс е и че поддръжката им е лесна, а цената - достъпна.

Стъклените маси също са доста популярни, но изискват по-сериозна поддръжка и не се вписват във всички интериорни стилове.

Масите от метал обикновено са подходящи единствено за помещения, решени в индустриален стил.

Споделете статия на:
Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни