БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА и КАЧВАНЕ ДО ЕТАЖ на всичко за поръчки, направени от 10 до 21 април | Пазарувай СЕГА!

Каква възглавница да изберем за спалнята?

Ако току-що сте сменили матрака с нов, но все още продължавате да се събуждате недоспали, схванати и без настроение, най-вероятно трябва да смените и възглавницата.

Каква възглавница да изберем за спалнята?

Защо ви е нужна добра възглавница за сън?

Обяснението е не е никак сложно. За да спите удобно и пълноценно, гръбнакът и шията ви трябва да са добре подравнени. Казано иначе, благодарение на тези специални продукти, вие не чувствате напрежение във врата и раменете, не се пробуждате нощем и спите дълго, здравословно и спокойно.

 

Как да изберете най-удобната за спане възглавница?

Тук става малко по-сложно, тъй като трябва да вземете под внимание различни фактори, сред които: форма, пълнеж и не на последно място - начин на спане.

 

Според формата

 Две са основните форми на продуктите за спокоен сън - традиционни (обикновени) и ортопедични (анатомични). Традиционният  вид са със съвсем обикновена, стандартна форма.

 

При тях липсват каквито и да е извивки, с различна степен на твърдост са и най-често са пълни пух, вълна, дунапрен или памук. Тъй като са с права форма, обикновените възглавници не са много удобни за спящите по гръб или на една страна, но пък са отличен избор за сменящите позите си често или за хората, които обикновено спят по корем.

 

Ортопедичните видове следват анатомичните извивки на тялото и по-специално формите на шията и главата, осигурявайки им добра опора и правилно позициониране и разпределяне на напрежението. Най-често този вид артикули се изработват от дунапрен, мемори или латекс, което означава, че са и хипоалергични.

01.jpg (64 KB)

Според материала (пълнежа)

 

Пух

Преди да се появят синтетичните материали, най-използваният материал за пълнене на възглавници е бил гъшият пух. И днес този материал продължава да се предпочита от немалко хора, тъй като възглавниците, пълни с него са изключително леки и много меки. Продуктите пълнеж от пух осигуряват прилична опора на шията и главата, дишащи са и попиват влагата добре, но не са хипоалергични и поради това не се препоръчват за хора, страдащи от алергии.

 

Синтетичен пух или полиестерен пълнеж

Продуктите със синтетичен пух или полиестер са евтини, но и с най-ниско качество. Най-често са меки или със средна твърдост, но много бързо се деформират и трябва да бъдат сменяни доста по-често от останалите видове възглавници.

 

Латекс

Латексовите възглавници са малко по-твърди, но това не им пречи да предлагат голямо удобство по време на сън. Те не се деформират, запазват формата си и осигуряват много добра опора на шията и главата. А тъй като материала се извлича от естествените сокове на специално дърво в Южна Африка, латексовите видове са и най-екологичния и устойчив на плесени и акари вид.

 

Мемори

Възглавниците от мемори станаха много популярни през последните години и има защо. Пяната, от която се произвеждат реагира на индивидуалните форми и позата на сън на ползващия ги и разпределят правилно тежестта по повърхността си. Продуктите за сън от мемори не губят формата си, осигуряват отлична опора и са хипоалергенни.

 

Според позата за сън

 

На една страна

Ако това е вашата поза, за да спите удобно и комфортно е добре възглавницата ви да е по-твърда и малко по-висока, за да може да поддържа главата подравнена с гръбнака ви. Подходящият вид за вас е този, който следва естествената извивка на рамото, шията и главата. Ще спите комфортно и непробудно на ортопедична възглавница от мемори пяна, латекс или друг по-твърд синтетичен материал.

 

По гръб

Ако най-често спите по този начин, идеалният вид за вас е със средна твърдост и с не много голяма височина. Тъй като през повечето време сте по гръб, възглавницата трябва да може да ви осигури добра опора на горната част на тялото и да го поддържа в правилна форма. За вашата поза на сън добър избор биха били ортопедичните възглавници от мемори.

 

По корем

Спането по корем е най-стресиращата на гърба и шията поза за сън, която никак не е препоръчителна, но ако сте свикнали да спите по този начин едва ли ще спрете да го правите. За да облекчите напрежението в областта на гърба и шията, точният вид за вас е меката, ниска възглавница с пълнеж от пух, памук или дунапрен.

 

Честа смяна на позите

Ако се въртите много нощем и спите в различни пози е трудно да се каже кой вид възглавница ще е най-подходящ за вас. Все пак експертите препоръчват или да редувате меки с по-високи и твърди възглавници или да се спрете на артикул от мемори с различни нива на височина и твърдост.

03.jpg (74 KB)

Кога трябва да смените възглавницата с нова?

За разлика от матрака, чийто експлоатационен живот е между 7 и 10 години, възглавницата не може да се ползва толкова много. Експертите обикновено препоръчват смяната ѝ да става на всеки 18 месеца (ако продуктът е от пух, дунапрен, памук) и до 3 години, ако е латексова или мемори.

 

Ако не сте сигурни дали е дошло време за смяна на възглавницата, ето как можете да проверите:

 

  • Свалете калъфката и разгледайте възглавницата отблизо. Забелязвате ли петна от пот, сълзи или слюнка? Трябва да я смените. Изглежда ли сплескана или е на бучки? Трябва ви нова.

 

  • Хванете с две ръце възглавницата и я свийте на две. След това отпуснете. Ако продуктът за сън възвърне бързо първоначалната си форма, значи всичко е наред. Но ако не го направи, това означава, че е амортизиран и трябва да го смените.

 

  • Помиришете. Ако мирише неприятно на пот или плесен не се бавете, а веднага я сменете с нова.

 

  • Пробуждате ли се нощем, за да я намествате под главата си или се събуждате сутрин със схванат врат, рамене и гръб, не мислете дълго, а сменете възглавницата с нова.
Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни