15% отстъпка на всички мебели с код EXPEDO15

Какви мебели да изберем за малка баня?

Наличието на малка баня не означава, че трябва да се откажете от стила и функционалността ѝ. Напротив. Знаете ли как да подберете мебелите за баня, цветовете, формите и аксесоарите по правилния начин можете да създадете малка дизайнерска баня, която е не само стилна и модерна, но и функционална.

Какви мебели да изберем за малка баня?

Идеи и практични съвети за обзавеждане на малка баня

Избирайте мебели с проста форма и компактни размери

Тъй като обзавеждате малко пространство е добре да избягвате мебелите със сложна форма, тъй като те са доста обемни. Нашият съвет е да съсредоточите търсенето си в посока комплекти мебели за баня.

Ако не знаете, комплектите за баня обикновено включват мивка за вграждане, долен и горен шкаф с огледало. Казано иначе, това са хомогенни, практични и функционални мебели, които не заемат много място, предлагат прилично място за съхранение и са много подходящи за малки бани.

Внимавайте с размерите и дълбочината на шкафовете

Стандартните размери и дълбочини на мебелите за баня обикновено са 50 см и повече, но ако банята е много малка е  добре да потърсите модели, които са с малко по-малка дълбочина (37 - 40 см).

Наистина, по-малката дълбочина ще намали мястото за съхранение, но можете да компенсирате като използвате вертикалното пространство и поставите висящи рафтове и шкафове, в които да съхранявате всичко, от което имате нужда в банята.

Дайте шанс на ъгловите мебели

Вместо стандартните мебели можете да се насочите към мивки, шкафове и рафтове на ъгъл. Така ще оползотворите максимално пространството и банята ще изглежда малко по-просторна и широка, отколкото е в действителност.

Ъгловите мебели са добър избор и ако искате да имате допълнително място за съхранение. Хубавото на мебелите на ъгъл е, че не заемат допълнително място, не претрупват помещението и в тях се събират много неща.

Монтирайте душ вместо душ кабина или вана

За съжаление душ кабините, толкова модерни през последните години не са много подходящи за малки бани, тъй като са обемни и заемат доста място. Но няма защо да се отчайвате, че не можете да сложите душ кабина.

Вместо нея можете да поставите модерна душ система на ъгъл, която ще придаде изключителен стил и елегантност на помещението.

Що се отнася до ваната, ако въпреки малките размери на банята все пак искате да поставите такава, ще трябва да се задоволите или със седяща, или да комбинирате ваната с душа. Не е най- удобния и практичен вариант, но пък ще си имате свое местенце за СПА релакс.

Окачения санитарен фаянс се вписва отлично в малки бани

Ако банята и тоалетната са едно помещение, трябва да помислите и за тоалетна чиния и биде. За малка баня е добре да се спрете на окачен санитарен фаянс, тъй като не само изглежда много стилно и модерно, но и не заема от подовото пространство и създава усещането за по-голям простор в банята.

Ако помещението позволява е препоръчително да поставите на една стена и тоалетната чиния и бидето, но ако това е невъзможно можете да ги поставите на противоположните стени на банята.

В случай, че нямате никакво място за биде, можете да се откажете от него и да монтирате окачената тоалетна чиния в близост до душа.

Не прекалявайте с аксесоарите

Когато пространството е малко не е добра идея да го претрупвате с много аксесоари. Казано по друг начин, за малка баня е достатъчно да имате удобна поставка за сапун и шампоан, място, на което да поставите кърпата, дозатор за сапун и поставка за четките за зъби.

Всички останали неща като сешоар, изтривалки, соли за вана и други можете да приберете в някой от шкафовете или да поставите в красива плетена кошница на някой от вертикалните рафтове.

malá koupelna.jpg (61 KB)

Подбирайте цветовете и големината на плочките

Предполагаме и сами се досещате, че светлите цветове са най-подходящи за малки пространства. Специално за малката баня е добре да се придържате към светлите цветове както на мебелите за баня, така и на стенните и подовите плочки.

Можете да заложите както на стандартното бяло, което никога не излиза от мода, така и на пастелните нюанси или успокояващи цветове като бежово, светло синьо, светло зелено, които придават нежност и елегантност на банята.

Относно плочките, за предпочитане е да избирате големи, широкоформатни плочки, тъй като те увеличават визуално пространството.

Не се страхувайте от огледалата

Противно на очакванията, големите огледала се вписват отлично в малката баня. От една страна те увеличават оптически пространството, а от друга внасят допълнителен стил и лукс с помещението.

Ако голямото огледало все пак ви притеснява, можете вместо него да поставите няколко малки и в различни размери и форми огледала, които да отразяват светлината.

Решения, които трябва да вземете при избор на мебели за малка баня

Вид материал

Започваме с материала, тъй като ако банята е с малки размери, това означава, че мебелите често ще се мокрят, докато се къпете.

За да могат да устоят на влагата е важно мебелите за баня да са изработени от здрав, качествен и най-вече водоустойчив материал като MDF,  MFC (ПДЧ с облицовка от меламин) или ламинирано ПДЧ.

Самостоятелни или моноблок

Самостоятелните мебели са стилни и много красиви, но заемат много място и поради това не са много подходящи за малки бани. Мебелите моноблок или т. нар. “комплекти” за баня са по-доброто решение, тъй като предлагат достатъчно място за съхранение, без да заемат място.

Свободностоящи или окачени

За малки бани по-подходящи са шкафовете и рафтовете, които се окачват на стената, тъй като не заемат от подовото пространство и създават усещането на по-голям простор в банята. Освен това са практични, елегантни и придават класически, изчистен вид на банята.

Свободностоящите мебели за баня могат да се превърнат във фокусна точка на банята, освен това могат да се местят, но тъй като са по-обемни са подходящи за бани с големи размери.

bath.jpg (81 KB)

Колко на брой мебели могат да се впишат в малката баня, без тя да изглежда претрупана?

Категоричен и еднозначен отговор на този въпрос е трудно да получите, тъй като това зависи както от конкретните размери на банята, така и от личните ви вкусове и предпочитания.

И все пак, съществува санитарен минимум, според който мебелите, които задължително трябва да бъдат поставени в банята са:

  • Умивалник - Той може да е или самостоятелен или в комплект с горен и долен шкаф.
  • Окачен шкаф - Той може да бъде или част от комплекта или закупен самостоятелно.
  • Санитарен фаянс - Тоалетна чиния и биде (ако е възможно да бъде поставено).
  • Душ система - Това може да бъде както самостоятелен душ, така и душ кабина (ако мястото позволява).

Освен тези мебели в малката баня е добре да имате още поне един вертикален или ъглов шкаф или рафтове, за съхранение на кърпи, козметика и други.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни