БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА и КАЧВАНЕ ДО ЕТАЖ на всичко за поръчки, направени от 10 до 21 април | Пазарувай СЕГА!

Къде мога да засадя дърво?

Markéta Etrychová
1.3.2022

Дърветата са от съществено значение за нашия пейзаж, осигуряват кислород, дървесина, сянка и много други. Засадете дърво с нас, станете част от проекта за устойчиво развитие. Чудите се къде да поставите дървото? Ще ви дадем няколко съвета и ще обясним възможните варианти. Има определени правила за засаждане на дървета в градовете и селата, дори и в собствената ви градина. Ще преминем през няколко възможни варианта.

Къде мога да засадя дърво?

Собствена градина или гора

Дори за засаждане на дървета в собствената си градина важат определени правила. Важно е да се предотвратят евентуални съседски спорове. Обикновено се посочва, че ако височината на дървото не надвишава 3 м., тогава дървото може да бъде засадено на 1,5 метра от границата на парцела. Ако височината на дървото е над 3 м., границата се измества на 3 м. от границата на земята. Това не се отнася за дърветата, които образуват така наречената граница на съседната земя. Оградата може да бъде плет, стена или просто дървета, бразда или поток.

DSC06995.jpg (6.34 MB)

Частна собственост

Ако ще засаждате дърво на чужда земя, тогава трябва да имате разрешение от неговия собственик. Независимо дали е градина, овощна градина или гора. Можете да се договорите с лицето или фирмата, която е собственик на земята, и да определи къде може да бъде засадено дървото. Дори и в този случай важи правилото за 1,5 м. или 3 м. от границата на съседната земя.

bg expedo.jpg (35 KB)

Земя в града или на село

Всяка община е задължена по закон да води списък на земята, предназначена за засаждане. Този документ обикновено е публично достъпен, можете да го разгледате в общинския устройствен план. Дървото не може да бъде засадено например там, където минават водопроводи или газови тръби, канализация или други комунални услуги.

Връзката с общината не е никак сложна. Контактът можете да намерите на сайта на общината или да посетите офиса лично. В някои градове местата за засаждане се координират от организации, но в повечето градове това е отделът по околна среда. Големите преговори се отнасят основно за засаждането на голям брой дървета или залесяването на градски гори.

 

 Засаждането на дървета си заслужава!

DSC06970.jpg (5.48 MB)

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни