Холна грантитура от естествена кожа или плат?

Всяка мека мебел, която предлага комфорт и е с хубав дизайн,  несъмнено е едно от нещата, които правят всеки дом желано място за почивка и релакс след дългия ден. Мебел като диванът например винаги придава на едно помещение завършен вид, като му носи нотка уют и красив стил на интериора.

Холът е една от стаите, където прекарваме най-много време. Следователнo и има добра причина да вложим повече усилия в неговото обзавеждане, за да ни предлага необходимото ниво на комфорт, функционалност и стилен вид.

Холна грантитура от естествена кожа или плат?

Холът е такава стая, която  трябва да е обзаведена по такъв начин, че да ни осигурява максимален комфорт и удобство в ежедневието. Съответно, за да имаме резултатите, които желаем в холния интериор,  трябва да  подходим с внимание към обзавеждането  и подбора на мебели и интериорни аксесоари за хола.

Когато говорим за холно обзавеждане, диванът, холната гарнитура, фотьойлът, холната секция,  масичката за кафе са мебелите, които не можем да пропуснем.

След тях идват тв шкафът и табуретките, които можем да изберем да добавим или да пропуснем в зависимост от пространството, с което разполагаме. Холната гарнитура например е един от най-важните елементи, когато става въпрос за избор на основни мебели за хол.

Като композиция от мека мебел сама по себе си тя може да влезе в ролята на централна мебел, по която да се водим при избор на останалите мебели за хола и елементите от обзавеждането. Препоръчва се да вземем някои фактори под внимание, когато избираме холна гарнитура, за да си гарантираме хубав и умело подбран холов интериор.

На кои неща е хубаво да обърнем внимание при избор на холова гарнитура?

Цвят и дизайн

Хубаво е дизайнът на холната гарнитура да съответства на начина ви на живот и на ежедневните ви навици. Тоест е добре да определим какво ще е основното предназначение на холната гарнитура. При избор на холна гарнитура помислете за това колко често ще я използвате, дали имате деца или домашни любимци.

Изборът на  цвят на холовата гарнитура трябва да зависи основно от цвета на подовата настилка, цвета на стените на помещението, както и този на осветителните тела.

colour living room.png (445 KB)

 

За холната гарнитура интериорните дизайнери обикновено препоръчват комбинация от два цвята. Ако пък се спрете на едноцветен дизайн, то това не е проблем, тъй като можете да внесете, когато поискате, свежест и разнообразие в холовата гарнитура чрез добавянето на декоративни възглавници с интересна щампа.

Материал

Когато става въпрос за холна гарнитура, изборът на материал е наистина важен. Видът на дамаската на холовата гарнитура трябва да предлага стилен външен вид и практичност по отношение на поддръжката. Вариантите са основно два - плат или кожа. Нека разгледаме предимствата и недостатъците на всеки тип материал.

leather sofa.png (463 KB)

Защо да изберем холната гарнитура от естествена кожа?

При тапицерията за холова гарнитура имаме два типа кожа-естествена и изкуствена кожа. Кожата в холната гарнитура придава усещане за лукс и класа и представителен вид на всеки хол, с който със сигурност ще впечатлите своите гости.

Тапицерията от естествена кожа в обзавеждането винаги придава уникален стил на интериора на даденото помещение, който никой друг материал не може да предложи. Естествената кожа е  удобна материя, която придава стилен вид на всеки тип холна гарнитура.

Освен красив външен вид и удобство, друго предимство на естествената кожа е нейната хипоалергенност като материал, което значи, че не предизвиква алергични реакции.

Без значение дали говорим за естествена или изкуствена кожа, недостатък на кожената холова тапицерия е фактът, че тя запотява повече при продължително седене през топлите месеци спрямо тапицерията от плат.

Също така поради своята структура за нея е необходима и по-специална поддръжка в сравнение с изкуствената кожа.

Защо да изберем холна гарнитура от плат?

Холната гарнитура от плат е практично решение за тези от вас, които планират често да я ползват в ежедневието си. Тапицерията от текстил за холни мебели се открива в разнообразие от цветове и шарки на пазара, което помага при съчетаването й с различните видове холов интериор.

Тапицерията от плат носи приветливост на холния интериор и ни помага да създадем една предразполагаща атмосфера за всеки наш гост. Тя е мека на допир и е удобна дори при продължително седене.

Предимство на този тип тапицерия е, че тя е на сравнително ниска цена и е лесна за поддръжка. Подходяща е за домакинства с домашни любимци, тъй като е устойчива на механични щети и често почистване.

white sofa.png (520 KB)

Също така естествената кожа е по-уязвима от повреди и надрасквания в сравнение с тапицерията от плат и цената й е по-скъпа от тази на тапицерията от изкуствена кожа и тази от плат.

Местоположение в стаята и размери

Къде ще е разположена холната гарнитура и какви да бъдат нейните размери зависи основно от това с колко общо място разполагаме в хола, както и от размерите на избраната холната гарнитура.

Ако имате малко жилище, например едностаен или двустаен апартамент, в който искате едно от помещенията да приспособите като хол или всекидневна, то мини канапетата и ъгловите дивани са най-подходяща опция, тъй като не заемат много място.

Ако пък жилището ви е просторно и можете да си позволите диван с по-големи размери, то  можете да избирате от различни опции. Важно е да подберете този вид, който най-подхожда на размерите и формата на холното помещение.

На пазара се предлагат различни по вид и размери холни гарнитури :

  • разтегателни холни гарнитури
  • холни гарнитури с място за съхранение
  • L-образни и П-образни холни гарнитури

living room with big window.png (434 KB)

Диванът се явява основен елемент от холната гарнитура, така че определете първо какви да бъдат неговите размери и къде да бъде разположен в хола.

След това вече можете да изберете останалите елементи от холната гарнитура и да подредите спрямо дивана. Това са например фотьойлите, които можете да ги изберете на брой да бъдат един или два в зависимост от това с колко място разполагате, членовете на семейството, както и необходимостта ви от удобство.

Имаме различни варианти по отношение на композицията на холната гарнитура. Класическа комбинация е съчетанието от четириместен диван с два фотьойла и две табуретки.

Други варианти са двуместен или триместен диван в комбинация с две табуретки, както и само диван с фотьойл без табуретки. Някои мебелни магазини например предлагат на своите клиенти опцията сами да съставят своята холна гарнитура по свой вкус.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни