15% отстъпка на всички мебели с код EXPEDO15

Кога е време за смяна на детското легло?

Креватчето, в което сложихте вашето бебе не много отдавна, изглеждаше огромно за него, нали?

И все пак, само няколко месеца по-късно малкото ви съкровище не само не иска да стои в него, но и често прави опити да прескача през решетките.

Кога е време за смяна на детското легло?

Източник снимка: unsplash.com

Затова сега се чудите дали не е време да го преместите от кошарата в детско легло и се питате как да го направите напълно безопасно и без да разстройвате излишно мъничето.

Не се притеснявайте. В тази статия сме се опитали да дадем отговори на всички въпроси, свързани със смяната на детското легло в детската стая.

Как да разберете, че наистина е дошъл моментът за смяна на бебешката кошара с детско легло?

Според специалистите, преминаването от бебешкото креватче към “голямото” детско легло варира в доста широки граници - от 18 месеца до 3,5 годишна възраст.

Obrázek1.jpg (37 KB)

Източник снимка: unsplash.com

Казано иначе, няма точно определено време или възраст, в които вашето дете задължително трябва да започне да спи в детско легло вместо в бебешкото креватче.

Все пак има някои знаци, които показват, че детето е готово да бъде преместено в леглото за “големи деца”

Прави опити да излиза от кошарата

Ако забелязвате, че бебето ви все по-често не само прави опити, но и прескача решетките на креватчето, това е ясна индикация, че е готово за ново легло в детската стая.

Видите ли, че това наистина се случва и детето може все по-бързо да прескочи и излезе от кошарата е добре да побързате със смяната на леглата.

Даваме ви този съвет, тъй като при всяко прескачане на решетките вероятността мъничето  да падне от леглото е доста голяма.

Obrázek3.jpg (44 KB)

Източник снимка: unsplash.com

Мъничето е достигнало височина до 89 сантиметра

Според експертите, щом децата достигнат височина до 89 см са достатъчно високи, за да не може преградната решетка да ги спре да излязат от леглото.

В този ред на мисли, ако детето се изправи в кошарата и решетките стигат до гърдите или кръста му, това означава, че вече е достатъчно високо и е надраснало бебешкото легло.

Казано по друг начин, време е за смяна на мебелите в детската стая и по-специално за смяна на креватчето с детско легло за “големи деца”.

Snímek obrazovky 2022-09-26 072856.jpg (106 KB)

Главата и краката на малчо достигат до таблите на леглото

Този знак също показва, че детето ви вече е пораснало до степен, в която бебешкото легло вече доста му е отесняло и едва ли се чувства много удобно и комфортно по време на сън.

Детето само иска да спи в легло за големи деца

Не се случва много често, но все пак може да се случи мъничето само да ви попита за смяната на леглото.

Ако наистина го направи, не е зле да му се доверите, тъй като това означава, че е наистина готово за промяната и съответно за спането в новото легло.

Obrázek4.jpg (40 KB)

Източник снимка: unsplash.com

Детето ви вече може да ходи самостоятелно до тоалетна

Щом малкото ви слънчице вече може да ходи само до тоалетната е време да помислите за смяна на леглото в детската стая.

Казваме го, тъй като ако детето сяда само на гърнето, то ще започне да става и нощем и решетките на бебешкото креватче ще му пречат и ще го притесняват.

Кога е време за смяна на детското легло на по-големите деца?

Много родители си задават въпроса: Кога е време за смяна на едно детско легло с друго.

Истината е, че ако детето вече не е толкова малко и от известно време спи на легло за големи деца е малко по-трудно да се определи времето, което леглото в детската стая трябва да бъде сменено с ново.

Obrázek5.jpg (54 KB)

Източник снимка: unsplash.com

И все пак, има няколко признака, които ясно показват, че може би е време да бъде извършена подобна смяна.

Основни причини за смяна на детското легло в стаята на детето

Износване на отделни елементи

Ако детето ви е “наследило” детското си легло от по-голямото ви дете или от роднини, много е възможно леглото да е към края на експлоатационния си живот и някой от елементите му да са доста износени.

В този ред на мисли, ако доловите скърцане и други странни шумове, когато мъничето ляга или става от леглото, или ако забележите, че материала, от който е произведено е напукан, това е индикация, че не бива да се бавите със смяната.

Obrázek6.jpg (42 KB)

Източник снимка: unsplash.com

Счупване на отделни елементи

Смяната е наложителна и ако някой от елементите от конструкцията на леглото се счупи. Това е доста опасно и ако не предприемете спешни мерки по смяна на леглото с ново можете да застрашите дори живота на детето си.

Казваме това, тъй като, докато детето спи спокойно в леглото си и някой от елементите внезапно поддаде и се счупи, това може да доведе до пропадане на цялото детско легло, което да нарани детето.

Износена или повредена подматрачна рамка

Ако детското легло е използвано повече време е възможно подматрачната рамка да се износи, ламелите ѝ да се огънат неправилно или да се счупят.

Напълно е възможно и някой от елементите за захващане да се разхлабят и рамката вече да не може да осигурява сигурна опора на детския матрак.

Затова е добре от време на време да проверявате състоянието на подматрачната рамка и ако забележите нещо нередно да я смените, докато е време.

Obrázek7.jpg (38 KB)

Източник снимка: unsplash.com

А в случай, че сте се спрели на детско легло в комплект с подматрачна рамка, тогава няма как да смените само рамката и трябва да смените детското легло с ново.

Проблеми с детския матрак

Както и сами знаете, добрият матрак е от много голямо значение за качествения сън и правилното развитие на вашето дете.

Благодарение на матрака телата на децата получават максимално добра опора и подкрепа на гръбначния стълб и спят непробудно.

Obrázek8.jpg (33 KB)

Източник снимка: unsplash.com

За съжаление, освен ако матрака на детското легло не е толкова много амортизиран, че с просто око виждате, че е изкривен или износен е трудно да разберете, че има проблем.

Затова и нашият съвет е, дори и да не виждате някакви видими проблеми да извършвате смяна на матрака с нов на всеки 5 - 6 години.

Така ще сте сте спокойни, че той ще може да осигури подходящата опора на крехкото, растящо тяло на вашето дете.

В зависимост от това какъв е вида на матрака и колко бързо се амортизира е напълно възможно да се наложи да смените детския матрак дори по-рано от 5 - 6 години.

Очаквате ново дете в семейството

Ако първото ви дете е готово да премине от бебешката кошара към леглото за “големи батковци и каки”, а вие очаквате второ бебе, можете да спестите малко пари, като освободите бебешкото креватче на бебето и преместите баткото или каката в детското легло за големи.

Obrázek9.jpg (55 KB)

Източник снимка: unsplash.com

Обзавеждате наново детската стая

Децата растат и през няколко години се налага наново да обзавеждате детската им стая.

Тогава, искате или не ще ви се наложи да смените не само цвета на стаята, но и почти всички мебели, в това число и детското легло.

В този случай на какво легло ще се спрете едва ли ще имате думата, тъй като децата ви сами ще изберат модела и цвета детско легло, на което искат да спят.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни