БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА и КАЧВАНЕ ДО ЕТАЖ на всичко за поръчки, направени от 10 до 21 април | Пазарувай СЕГА!

Кои цветове са подходящи за всекидневна?

Знаете ли, че цветовете, които подбирате за дневната оказват огромно въздействие не само върху общото настроение на дома ви, но и върху самите вас? Те оказват влияние върху настроението и емоциите на членовете на семейството ви и могат да ви носят както спокойствие, радост и енергия, така и да ви накарат да се чувствате раздразнителни, меланхолични или неспокойни.

Кои цветове са подходящи за всекидневна?

Кои цветове са подходящи за всекидневна?

Ако в момента обмисляте промяна на цветовете в дневната, може да ви е интересно да узнаете значението и ефекта на някой от основните цветове, преди да вземете окончателно решение.

Невинно бяло

Това е цветът на светлината, енергията, жизнеността и простотата. Той носи спокойствие и е символ на гостоприемството и чистотата. Дневни, решени в бяло изглеждат много по-просторни и слънчеви, поради което много голяма част от хората го предпочитат.

Съвет: Ако изцяло бялата дневна ви се струва прекалено стерилна, можете да ѝ “добавите” малко цвят, като допълните  с цветни аксесоари по стените, мебели в ярки цветове или с пъстри килими.

 

Страстно червено

Това е силен и интригуващ цвят, символ на любовта, жизнеността и страстта. Но само ако се използва умерено. Когато е в нежни тонове и нюанси, червеният цвят повдига настроението и носи радостни емоции. Но ако е в наситени и ярки тонове може да стимулира състояние на тревожност, раздразнение и напрежение. Да го кажем така. Това е доста проблемен цвят, затова не препоръчваме да го използвате за всички стени. По-доброто решение е да го използвате само като акцент.

Съвет: Този цвят се съчетава изключително добре с дървени подове и мебели в ретро стил от 60 - те години с интересни геометрични шарки на тапицерията.  Добра е и комбинацията от два цвята на стените (основен бял и вторичен червен).

 

Стилно гълъбово - сиво

Този цвят е доста предпочитан, тъй като се комбинира изключително лесно с останалите аксесоари и обзавеждането на помещението. Освен това “стои” перфектно както в класически обзаведена всекидневна, така и в помещения с модерна визия. Нюансите, в които можете да откриете този цвят са много - от доста близки до кафявото до светло и тъмно сивото. 

Съвет: За дневни в класически стил комбинирайте гълъбово -  сиво с мебели в бял или друг неутрален цвят като бежово или кафяво. За по-модерен и изискан интериор, изберете по-наситени и тъмни нюанси на гълъбово - сивото и ги съчетайте с бели мебели или аксесоари. Ако искате да придадете по-смел и младежки чар на дневната си, съчетайте гълъбово сиво с ефектното и романтично лилаво.

 

Безкрайно синьо

Синьото е цветът на мира и емоционалното спокойствие. Той успокоява, намалява нервността, агресията, действа отпускащо и предразполага към релакс и медитация. Но трябва да  внимавате с наситеността на този цвят, тъй наситено сините тонове предразполагат към изпадане в меланхолични настроения. За дневна са подходящи светло сините нюанси, които според Фън Шуй успокояват очите и действат отпускащо.

Съвет: Синият цвят си “подхожда” с подове от естествена дървесина, плотове от мрамор и модерни и удобни меки мебели в неутрални цветове като бежово или класическо кафяво.

 

Хармонично зелено

Това е цветът на хармонията и природата. Той действа успокояващо, зарежда с положителни емоции и премахва негативните мисли. Казано с други думи, зеленото носи баланс и хармония. Много подходящ цвят за дневни, тъй като създава усещане за сигурност и спокойствие. Но дори и за този цвят важи правилото да се избират по-нежни и светли тонове.

Съвет: Зелените нюанси на стените си “партнират” много добре със светли дървени подове и мебели в светли и земни тонове.

 3b.jpg (116 KB)

Изискано сиво

Сивият цвят е символ на предпазливостта и компромисите. Противно на опасенията, че това е мрачен, безличен и леко потискащ цвят, ако се комбинират различни нюанси на сивото, може да се получи супер стилен, изискан и класически интериор на дневната.

Съвет: Използвайте сивото като вторичен цвят или като акцент, за да придадете класически вид на дневната. Комбинирайте с аксесоари от алуминий и метал, подова настилка с хроматичен ефект и елегантна мека мебел в земни тонове.

 

 Авторитетно черно

Обикновено този цвят се свързва с властта, силата, авторитета и престижа. Но това е и цветът на мистерията и необяснимото. Трудно можем да си представим цялата дневна в черно, но все пак, това е цвят, който присъства в много съвременни домове. Разбира се, черното трябва да се ползва изключително пестеливо и в комбинация с други основни цветове, за да не създава прекалено мрачно настроение.

Съвет: Ако решите да експериментирате с този цвят, комбинирайте го с бели стени и мебели в скандинавски стил. Погрижете се и стаята да е добре осветена, за да не създава прекалено мрачно настроение.

 

Елегантно бежово

Неутралният бежов цвят създава балансирана, хармонична и спокойна среда. Това го прави много подходящ за дневни, решени във всякакви стилове. И преди да си помислите, че този цвят е доста скучен и традиционен, нека ви кажем, че бежовото е класически избор, тъй като можете да го комбинирате буквално с всички цветове. С други думи, ако не можете да изберете подходящи цветове за дневната, няма да сгрешите, ако се спрете на бежовото.

Съвет: А ако искате да придадете на помещението малко повече индивидуалност, съчетайте бежовия цвят на стените с мебели в ярки цветове и ламинат в светли тонове.

 

Искрящо оранжево

Този цвят зарежда не само с много енергия и ентусиазъм, но носи радост, добро настроение и оптимизъм. Това е цвят, който насърчава комуникацията и позитивните мисли. Много подходящ е за дневни, в които не влиза много естествена светлина, тъй като е “весел” и ярък цвят, от който буквално струи светлина.

Съвет: Тъй като това е доста ярък цвят, когато го избирате ви препоръчваме да се спрете на нюанс с няколко тона по-тъмен, отколкото си го представяте. Оранжевото се съчетава много добре както с класически, така и с модерни мебели с метални или алуминиеви елементи.

 

Слънчогледово жълто

Жълтото е много топъл и светъл цвят, който внася повече светлина в помещението. Определено това е цвят, който предава радост и зарежда с добро настроение. Подходящ е за малки дневни или за помещения, в които не влиза много естествена светлина. Комбинира много добре както с  бяло, така и със сиво, гълъбово и други.

Съвет: Ако не харесвате твърде ярките цветове, изберете по-семпъл нюанс на жълтото като охра. Охрата “стои” прекрасно в дневни с класически дизайн и се съчетава с много добре с тъмни подове от ламинат или естествена дървесина.

 3c.jpg (113 KB)

На кои цветове да се спрете и как да ги съчетаете?

Цветовата палитра е безкрайна и няма правилен или грешен избор. На кои цветове ще се спрете зависи най-вече от собствените ви вкусове и предпочитания.

Все пак, ако имате нужда да чуете и нашето мнение, то можем да си посъветваме следното:

  • Ако пространството ви е ограничено, белият цвят е добър избор, тъй като е сред малкото цветове, които придават усещане за простор.
  • Винаги се съобразявайте както със стила, така и с цветовете на обзавеждането на дневната. Комбинирайте цветовете на мебелите и стените по начин, който най-добре показва индивидуалността на дома ви.
  • Добре е цветовете, на които ще се спрете за дневната си хармонират с цветовете в другите помещения. Така ще постигнете съвършен баланс и завършеност на цялото жилище.
  • Ако не сте сигурни кой е най-подходящия цвят, заложете на неутралните цветове като бежово, ванилия или светло гълъбово. Тези цветове се съчетават с всичко и с тях няма да сгрешите.
  • Ако искате да акцентирате и да придадете на дневната по-стилен и елегантен вид, използвайте два цвята за стените. Не забравяйте обаче да следвате правилото 60/30. Или казано иначе - 60% доминиращ цвят и 30% вторичен.
  • Ако не сте сигурни как да съчетаете цветовете на обзавеждането и тези на стените, използвайте т. н.”цветно колело”, за да добиете представа кои цветове се съчетават и кои не.
Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни