Критерии за качествена холна гарнитура

Холът е такава стая, която трябва да ни предлага едновременно хубав дизайн и функционалност, предвид факта, че повечето от нас прекарват значително време от деня си в тази стая.

Следователно  холната гарнитура несъмнено е такава мебел, която не можем да пропуснем при обзавеждането на хола, тъй като на нея се дължи основно чувството за приветливост и уют, което носи холният интериор.

Предвид факта, че тя заема централно място в хола, фокусът е насочен върху нея. Затова и ако искаме да си гарантираме една красива и уютна атмосфера в хола, то не се препоръчва да правим компромис с качеството на холната гарнитура.

Критерии за качествена холна гарнитура

Функционалността и хубавия дизайн вървят ръка за ръка, когато става въпрос за холна гарнитура. Но едно от нещата, които правят една мебел дълготрайна и издръжлива на износване, е именно качеството.

Инвестицията в нова холна гарнитура е сравнително скъпа. Затова и се препоръчва да се подходи с внимание към избора на холна гарнитура, за да си гарантираме качествен избор на мебел.

Следователно, не е добра идея да се прави компромис с качеството на мебелите за хол, тъй като то е едно от най-важните неща, които  да гледаме при избор на мебели за хол.

black and white living room.png (323 KB)

Нивото на качеството се проявява в ежедневната употреба на мебелите.  Ако една мебел ви хареса по външен дизайн и тя се вписва отлично в холния интериор, то това не е ясен признак за високо качество. Но ако усещате висок комфорт, докато я ползвате, то това е показател за качествена изработка.

Що се касае устойчивостта на една мебел, то за нея не можем да съдим в момента, когато гледаме дадената мебел в магазина, тъй като тя се доказва през годините на употреба.

Ако цените качеството и хубавия дизайн в интериора, то следвайки съветите, които ще ви дадем по-долу ще си гарантирате стилен холов интериор, който ще ви радва дълго време.

Кои са факторите, по които трябва да се водим, когато избираме холна гарнитура

rustikal living room.png (503 KB)

Вид на използваните материали

Материалите са може би най-основният показател за това дали дадена мебел е качествена или не. Дори и една мебел да има красив външен вид, то не можем да съдим изцяло по този признак за нейното качество.

Основните суровини използвани в създаването на мебели са естествена дървесина, дървени плоскости, като  всеки тип материал си има характерни черти и своите предимства и недостатъци.

Едни от главните характеристики, по които се определя качеството на даден тип дървен материал са устойчивост на натоварване и натиск, ниво на плътност, влажност и други.

Най-популярните материали, от които се изработва холната гарнитура са МДФ и ПДЧ плоскости, полимерни смеси, стъкло и метал. МДФ и ПДЧ плоскостите  могат да бъдат съответно  ламинирани или гланцирани като и двата типа материали еднакво се характеризират със здравина, стабилност и устойчивост на износване.

По отношение на това кой тип дървен материал е по-добър, то изборът зависи по-скоро от това за какъв тип помещение търсим нови мебели, както и какви са изискванията ни за дизайн и ниво на дълготрайност.

modern living room.png (610 KB)

Начин на изработка

Прецизната изработка на една мебел е ключът към това тя да предлага оптимален комфорт при употреба и да е устойчива на износване във времето.

Производителите на мебели прилагат различни технологии, с които се подобряват характеристиките на материалите на мебелите. Една от тези характеристики е увеличение на нивото на устойчивост на материалите на мебелите.

Посредством третиране на материалите с антисептични, биозащитни и огнезащитни препарати, както и препарати против корозия, в резултат се създават дълготрайни мебели, които имат добра защита срещу корозия, гниене, разрушително действие на насекоми.Тази употреба на защитни препарати несъмнено повишава експлоатационния период на мебелите.

Предвид факта, че някои холни секции имат опция да се монтират към стената, при изработка на холни секции се използват олекотени варианти на МДФ И ПДЧ плоскости.

Начин на сглобяване

Това може да прозвучи изненадващо, но начинът на сглобяване на отделните части на мебелите също може да повлияе тяхното цялостно качество и ниво на устойчивост и стабилност.

Едно от модерните решения, които присъстват при създаването на съвременни холни мебели, са липса на обков, механизми с плавно затваряне, както и наличие на почти незабележими крепежни елементи.

Кои са признаците, по които можем да определим дали една холна гарнитура е качествена?

Има няколко начина, по които можем да съдим за това дали в елементите на една холна гарнитура са вложени качествени суровини. Най-лесният е да седнете на избрания модел холна гарнитура, докато сте в магазина.

scandinavian living room.png (634 KB)

Без значение дали говорим за диван, канапе  или табуретка, самата мебел трябва да се усеща стабилна при сядане.Теглото също може да е показател за качествена изработка. Например не би трябвало да можем много лесно да вдигнем една табуретка или диван в единия му край.

Ако конструкцията на една мебел се усеща лека, то това е знак, че самия производител е спестил от ресурси при изработката й.

Друг детайл, по който да се ориентираме, е изработката на тапицерията. Освен че трябва да има естетичен вид и да осигурява максимален комфорт при продължително седене, тя също така трябва да се характеризира с еластичност и да има способността да възвръща първоначалната си форма след ставане.

Как да направим правилен избор на холна гарнитура?

dark living room.png (551 KB)

Дизайн и предназначение

При покупка на холна гарнитура е важно да изберем такъв тип мебел, която да отговаря на нашия лайфстайл. Съответно от значение е да определим какво ще е предназначението на холната гарнитура и какъв тип дизайн би съответствал на нашия начин на живот.

Наличието на допълнителни екстри и практични функционалности е нещото, което повечето съвременни хора търсят в една мебел.

При някои модели холни гарнитури диваните са оборудвани със специални механизми, които предлагат практичност и удобство в ежедневието. Това могат да бъдат например допълнително пространство за съхранение на вещи, вграден разтегателен матрак или пък вградена ракла, където могат да се съхраняват голям брой спални принадлежности.

Холните мебели с разтегателни механизми са подходящ избор за тези от вас, чийто хол не е с голяма квадратура.

Ако например в апартамента си сте обособили стая за хол, но нямате отделна спалня, където да настаните гостите си, то най-добрата опция за вас е да изберете холна гарнитура, която включва диван, трансформиращ се в легло.

Ако пък разполагате с просторен хол, в който искате да създадете един завършен и стилен интериор, то модулните холни гарнитури са подходяща опция за вас. Тъй като предлагат повече места за сядане, модулните холни гарнитури са отлична опция за многочленни семейства или за тези от вас, които често посрещат гости.

Има различни видове  модулни холни гарнитури- с два фотьойла и две табуретки, такива само с два или един фотьойл без табуретки. Изберете този тип модулна холна гарнитура, която да съответства на размерите на помещението, както и на вашия вкус към интериорната подредба.

white sofa in living room.png (441 KB)

Производител

Както вече споменахме по външен вид не можем да определим с точност колко високо е качеството на една холна гарнитура и доколко ще издържи в хода на експлоатация. Затова и един от сигурните начини да си гарантираме висококачествен избор на холна гарнитура е като заложим на доказал се във времето производител.

Без значение на какъв тип холова гарнитура ще се спрете, важно е да изберете мебелите от доверен производител, който се е доказал с качеството си във времето чрез  влагане на  висококачествени материали в изработката на мебели.

Цена

По отношение на цената на холовите мебели, то изглежда, че изборът на мебелна композиция, каквато е холовата гарнитура е много по-изгодна опция от това да закупим мебелите поотделно. Всъщност понякога цената на холна гарнитура може да бъде еднаква с тази на луксозен няколкоместен диван.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни