15% отстъпка на всички мебели с код EXPEDO15

Правилна грижа за спалното бельо в хотелите

Максималният комфорт на гостите е мисия номер едно за хотелиерите. Доволният гост с удоволствие ще се върне в обекта за настаняване. Тяхната удовлетвореност се влияе основно от състоянието на стаята, освен качествените мебели, легло и матрак, не трябва да забравяме спалното бельо.

Правилна грижа за спалното бельо в хотелите

Спалното бельо може да промени своя размер, форма и външен вид при честото пране. За да може вашето спално бельо да издържи и да ви служи добре, трябва да му обърнете необходимото внимание, а не само да го изперете правилно първия път. Всеки материал има своите специфични свойства и се нуждае от малко по-различно третиране. Ще ви кажем как в днешната статия.

1. Пране на спалното бельо преди първа употреба

 

От голямо значение е материала, спалното бельо може да бъде лен, памук, фланела или креп. Винаги трябва да следвате конкретните инструкции на продукта. Препоръчва се, винаги да перете спалното бельо с обърнатата страна, за да избегнете повреда.

  • Лененото спално бельо, трябва да се пере при 40–60 °C – зависи от цветовете и препоръките, директно от производителя, по-наситените цветове могат да се повредят.
  • Памучните чаршафи перете при 40-60 °C.
  • Спалното бельо от фланела, трябва да се пере при 40 °C, за да не се наруши мекотата на власинките, както и цвета.
  • Спалното бельо от креп също перете на ниска температура около 40 °C.

hotel bedding1.jpg (1.95 MB)

2. Пране на чаршафи и спално бельо

При многократно пране, използвайте температура между 40-60 °C, в зависимост от материала. Винаги перете спалното бельо с обърнатата страна и го проверявайте, преди да го поставите в пералнята. Не трябва да има разкъсвания, а ципът или копчетата трябва да са на мястото си. Изберете нежен препарат и следвайте инструкциите за дозиране. Правилната грижа също включва, пропускане на омекотител за тъкани, тъй като той покрива влакната и може да увреди дишането или способността за абсорбиране на влага.

hotel bedding2.jpg (448 KB)

3. Гладене и сушене на спалното бельо

Ако трябва да изсушите спалното бельо в сушилнята, изберете ниски температури, веднага след изпиране, изсушете прането, както е наопаки. Високите температури могат да повредят влакната и да повлияят на цвета на спалното бельо. Идеално е, изсушаването на открито, на чист въздух, където изсъхва по-бързо и няма опасност от запарване. Материи като лен или креп не се нуждаят от гладене, спалното бельо, трябва само да се по изтърси и вече е спретнато за  сгъване, други могат да се гладят на по-ниска температура - отново наопаки. Ако искате да улесните гладенето, центрофугирайте на по-ниска скорост.

bedding.jpg (98 KB)

Комплект спално бельо SEAT

4. Петна по чаршафите и как да се отървете от тях

Може да ви бъде от полза яйчният сапун или праха за ръчно пране при класическо замърсяване, но какво да правите, когато замърсяването е по-голямо:

Други съвети:

  • Грим – тези петна са много устойчиви и видими предимно върху тъмни тъкани. В този случай ще ви помогне класическият почистващ препарат за прозорци и кърпичка. Навлажнете петното с препарат за почистване на прозорци и използвайте нежни кръгови движения, за да отстраните грима от тъканта.
  • Червило – в този случай шампоанът за коса ще ви свърши чудесна работа. Просто направете смес от вода и шампоан и отново отстранете петното с леки движения.
  • Шоколад – петното трябва по най-бързия начин да се изплакне с хладка сапунена вода, ако вече е втвърдено, намажете го с лимонов сок и оставете да подейства. След това изплакнете отново.
  • Червено вино – поръсете обилно петното със сол и изтъркайте петното с половин лимон, след което просто изплакнете.
  • Плодове – могат да оставят много забележими петна, особено когато става въпрос за ягоди, боровинки и подобни плодове. Можете лесно да ги премахнете със смес от вода, оцет и лимонов сок.
Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни