15% отстъпка на всички мебели с код EXPEDO15

Съвети за избор на градинска маса и столове

Вашата градина е личното ви пространство на открито. Тя е мястото, на което можете да се отпуснете след дългия работен ден, да релаксирате с книга в ръка или да се насладите на приятна вечеря със семейството и с приятели.

Съвети за избор на градинска маса и столове

За да е възможно да направите всичко това обаче, първо трябва да се погрижите да обзаведете външното си жилищно пространство с подходящите градински мебели.

Защо е важно да обзаведете градината с градински мебели?

Сигурни сме, че сте напълно наясно колко важни са градинските мебели за екстериора на една градина.

Но ако въпреки това имате някакви колебания дали си струва обзавеждането на градината с подобни мебели, нека изброим само някой от основните причини за важността им:

Осигуряват комфорта ви

Градинските мебели осигуряват удобно място за сядане, почивка и отмора.

Без значение дали искате да изпиете чаша вино, да почетете книга или да вечеряте с приятели открито, градинските мебели ви осигуряват комфорта, от който се нуждаете, за да настаните удобно и си изкарате добре.

Практични и  функционални са

Мебелите за градината са не само разнообразни като размери, модели и видове, но са и изключително функционални.

Казано иначе, те могат изпълняват различни функции и да бъдат използвани както за почивка и отмора, така и за хранене, организиране и декорация на пространството и какво ли още не.

Избирайки подходящите мебели за вашата градина можете да направите откритото пространство на дома си много по-практично и функционално.

Придават завършеност на пространството

С правилния избор на градински мебели  можете да създадете красиво и привлекателно открито пространство, което допълва стила и индивидуалността на вашия дом.

garden furniture.jpg (118 KB)

Какви видове градински маси и столове има на пазара?

Градинските маси и столове са едни от ключовите елементи, които трябва да включите при обзавеждането на вашата градина.

Казваме това, тъй като тези мебели не само играят основна роля за вашия комфорт, но и защото от тях до много голяма степен зависи дали външното пространство на дома ви ще изглежда стилно и завършено или не.

Колкото до това какви видове маси и столове се предлагат на пазара, то те са изключително много и всеки един вид е със свой уникален стил, материал и функционалност.

Ето някой от най-често срещаните видове, които се предлагат в почти всички магазини за продажба на градински мебели:

Ратанови маси и столове

Мебелите от ратан към момента са изключително популярни, тъй като самият материал изглежда като плетена тъкан, което прибавя щипка лукс и елегантност.

Освен това се предлагат в голямо разнообразие от цветове и стилове и са подходящи за всички видове външни пространства.

Изработват се от естествен или синтетичен ратан, но тъй като естествения материал не е много устойчив на атмосферни влияния, по-голяма част от ратановите маси и столове, които се предлагат на пазара са от синтетичен ратан.

Предлагат се както като комплекти за хранене за 6, 8 или повече души, така като градински комплекти за кафе за 4 - 6 души.

Градински маси и столове от дърво

Дървото е страхотен избор за външни маси и столове, особено ако темата на градинското ви пространство е естествена или в стил Прованс.

Този вид градински мебели са класически и много издръжливи, особено ако са изработени здрави материали като тиково дърво, кедър или секвоя.

Минусът им е, че искат редовна поддръжка и цената на подобен градински комплект не е никак ниска.

Масите и столовете от дърво се предлагат както като семейни комплекти за хранене, така и като комплекти малки, високи масички с 2 или 4 стола.

Метални маси и столове

Изработени от материали като алуминий, стомана и ковано желязо, тези маси и столове са много здрави и могат да издържат на тежки климатични условия.

Много от комплектите са с минималистичен дизайн, което ги прави много подходящи както за малки градини, така и за открити веранди и балкони.

Градински мебели от пластмаса

Пластмасовите градински мебели са много добър избор, ако имате ограничен бюджет.

Те са леки и много достъпни като цена, предлагат се в голямо разнообразие от форми, цветове и размери и са лесни за почистване и поддръжка.

Минусът им е, че не само много издръжливи на дъжд, слънце и вятър и не е добре идея да бъдат оставяни навън, когато не се използват.

Пластмасовите градински мебели се предлагат в голямо разнообразие от размери и се вписват отлично както в големи градини като семейни комплекти за хранене, така и в малки външни пространства.

Сгъваеми маси и столове

Те са чудесен вариант, ако имате ограничено пространство. Могат да бъдат изработени както от алуминий, така и от пластмаса и дори от дърво.

Плюсовете им са, че се съхраняват лесно, когато не се използват и не заемат много място.

Обикновено са с по-малки размери и комплектите включват малки маси и 2 - 4 четири стола към тях.

Бистро маси и столове

Това са малки, често сгъваеми кръгли или квадратни маси с два стола. Те са идеални за малък балкон или вътрешен двор.

Могат да бъдат изработени както от дърво и метал, така и от пластмаса.

Бар маси и столове

Както подсказва и името им, това са високи маси и столове, които са идеални за забавление на открито.

Те често се изработват от метал или дърво и могат да се използват за случайни или официални събития.

garden furniture 1.jpg (91 KB)

Трябва ли да съобразите дизайна на градинските маси и столове с екстериора на градината?

Въпреки, че никой не може да ви каже как ще обзаведете и декорирате личната си градина нашият съвет е да съобразите дизайна на вашата градинска маса и столове със стила и темата, на които сте се спрели при оформянето на екстериора на градината.

Казваме това, тъй като градината ви е продължение на вътрешното пространство на дома ви и е добре обзавеждането ѝ да е не само удобно и комфортно, но и придава цялостен и завършен вид на външното пространство.

Основни критерии при избор на градински маси и столове

Когато избирате градинска маса и столове, трябва да имате предвид няколко фактора като размер, материал, стил и функционалност.

Ето няколко стъпки, които ще ви помогнат да изберете правилната градинска маса и столове:

Съобразете се с наличното пространство

Дори да откриете най-прекрасната градинска маса, ако тя не се вписва в пространството, с което разполагате няма да можете да я използвате пълноценно.

Затова е добре преди покупката да се съобразите както с пространството, с което разполагате, така и с останалите градински мебели, които искате да поставите.

Така ще сте наясно дали масата ще се побере удобно и около нея и столовете ще има достатъчно място за движение.

Определете броя на местата

Тази точка може би е най-важната, тъй като от нея зависи дали гостите ви ще се чувстват удобно и комфортно.

В този ред на мисли, преди да направите избора си е добре внимателно да помислите какъв ще е максималния брой хора, които най-често ще се забавляват в градината ви.

Знаете ли това, можете да изберете размер и форма на градинската маса. А според размера на масата можете да определите и броя столове, които ще са ви необходими.

Изберете материала

Както вече споменахме, градинските мебели се предлагат в различни материали, включително дърво, метал, пластмаса и ракита.

Всеки материал има своите предимства и недостатъци, така че съобразете вашите предпочитания и нужди.

Така например, дървото е издръжливо и естествено изглеждащо, но е податливо на влага и се налага всяка година да нанасяте върху мебелите защитно покритие.

Металът е здрав и устойчив на атмосферни влияния, но може да бъде тежък. Ако се спрете на мебели за градината от метал, то нашият съвет е да се спрете на алуминий.

Пластмасата е лека и не се нуждае от поддръжка, но може да не е толкова издръжлива, колкото другите материали.

Мебелите от ратан са стилни и удобни, но се влияят от атмосферни влияния и изискват доста голяма поддръжка.

garden furniture 2.jpg (112 KB)

Помислете за стила

Изберете стил, който допълва вашето външно пространство и подчертава индивидуалния ви вкус.

Така например, ако сте избрали модерен стил за градината си, една елегантна минималистична маса и столове ще се впишат идеално.

Ако пък предпочитате да имате традиционно обзаведена градина, класическите мебели като маси и столове от дърво с изчистен дизайн ще придадат автентична и естествена атмосфера.

Заключение

Изборът на точните градински мебели не е лесна, но не е и невъзможна задача.

Просто трябва да вземете под внимание личните си вкусове и предпочитания, да се съобразите с наличното пространство и да се опитате да съчетаете дизайна на мебелите с екстериора на градината.

А най-важното от всичко е, градинската маса и столове да си ви удобни, комфортни и всеки път, щом излезете в градината си да се радвате, че сте направили правилния избор.

Често задавани въпроси

Мога ли да смесвам материали и стилове на градинските мебели?

През последните години комбинирането на мебели от различни материали и стилове се приветства от екстериорните дизайнери.

Единственото, за което трябва да внимавате е комбинацията да е целенасочена и да се вписва в цялостния стил, в който е оформена градината.

Предлагате ли отделно маси и столове или само комплекти?

В нашия онлайн магазин Експедо можем да ви предложим широка гама както от единични бройки столове и маси за градината, така и пълни комплекти.

Мога ли да поръчам градински мебели директно?

Ако решите, че имате въпроси или искате да поръчате директно, можете да ни пишете през чат платформата на магазина или да ни се обадите напълно безплатно  на телефон  +359 32 571 201.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни