15% отстъпка на всички мебели с код EXPEDO15

Съвети за избор на легло за спалня

Отдавна обмисляте смяната на леглото в спалнята, но все отлагате, защото не сте напълно сигурни как да направите подходящия избор.

Спокойно. Ние сме тук, за да ви споделим няколко идеи и съвети за избор на легло за спалня, с които се надяваме, че ще ви помогнем да се справите по-бързо и лесно при избора и покупката на подходящото легло.

Съвети за избор на легло за спалня

Как да изберете легло за вашата спалня?

Размерът винаги е от значение

Сигурни сме, че вече сте разгледали немалко магазини и сте харесали поне няколко модела легла, които считате, че ще са подходящи за спалнята ви.

Ако това наистина е така, ние ви поздравяваме за бързия избор, но все пак ви съветваме да не бързате със закупуване на леглото.

Казваме това, тъй като в магазина мебелите, включително и леглата за спалня са не само изключително много, но и са подредени едно до друго.

Obrázek2.jpg (301 KB)

Тоест, напълно е възможно размерът на леглото, на което сте спрели в магазина да ви изглежда подходящ за вашата стая, но на практика да се окаже, че не е точно така.

И когато закупите артикула от магазина и го поставите в спалнята да се окаже, че размерът на леглото е прекалено голям или доста по-малък за пространството, с което наистина разполагате.

Затова, преди да се втурнете към касата или към бутона “Купи” на онлайн магазина отстъпете крачка назад и просто влезте в спалнята и огледайте помещението внимателно.

Определете къде искате да поставите леглото, измерете пространство, с което разполагате и запишете на един лист размерите.

Така ще се предпазите от грешката да закупите легло за спалнята, което няма да пасва на нейните размери.

Obrázek3.jpg (279 KB)

Избирайте внимателно материала

Леглото не е сред мебелите, които с лека ръка можете да сменяте всяка година.

Поради това при избора му е добре да обърнете специално внимание на материала и качеството на изработка.

Едва ли е необходимо ние да ви казваме, че в зависимост от материала, от който е произведено леглото зависи до много голяма степен колко ще продължи неговия живот.

Добрата новина е, че в момента по магазините се предлагат легла произведени от разнообразни материали и само от вас зависи на кой от тях ще заложите.

Obrázek4.jpg (218 KB)

Естествена дървесина

Леглата за спалня с основа и табли от естествена дървесина са много популярни както заради здравината и издръжливостта на дървото, така и заради естествения вид на материала, който придава на леглото допълнителен шик и луксозен вид.

Минусите на този материал са няколко.

А именно:

  • Обработва се по-трудно, което оскъпява цената на мебелите, в това число и леглата
  • Моделите легла са доста тежки и трудно се местят
  • Поддръжката на мебелите от естествена дървесина е по-трудна
  • Леглата за спалня от масив не са подходящи за всички стилове на обзавеждане

Obrázek5.jpg (295 KB)

Метал

Моделите с метална конструкция също са доста популярни, тъй като металът е дълготраен и много издръжлив материал.

Минусът на леглата за спалня от ковано желязо е, че въпреки третирането с различни бои против корозия, с течение на времето тя все пак се появява и се налага или рамката и таблите на леглото да се боядисват наново или да се купува ново легло.

ПДЧ или MDF

През последните двадесет и малко повече години все повече производители на мебели предпочитат да използват материали като ламинирано ПДЧ или MDF и това съвсем не е без причина.

И двата материала са здрави и леки, което заедно с по-ниската цена прави мебелите и леглата за спалня от ПДЧ или MDF много предпочитани от купувачите, които търсят добро качество на достъпна цена.

Obrázek6.jpg (212 KB)

Източник  снимка: pixabay.com

Освен това, тъй като тези материали се обработват сравнително бързо и лесно, от тях могат да се произвеждат легла и всякакви други мебели с различни размери, дизайн и цветове.

Ако трябва да споменем някакъв минус на ПДЧ и МДФ то единственото, което можем да кажем е, че в сравнение с естествената дървесина и двата материала имат малко по-кратък експлоатационен живот.

Помислете за функциите на леглото

Преди окончателния избор се запитайте дали искате да използвате леглото за други цели, освен за здравословен сън и релакс.

Например, ако имате нужда от допълнително място за съхранение можете да обмислите покупката на удобно легло в спалнята с допълнителни чекмеджета или с повдигащ механизъм, които ще ви осигурят мястото, от което се нуждаете, за да съхранявате бельо, дрехи и вещи.

Obrázek7.jpg (163 KB)

Ако пък обичате да гледате телевизия, докато лежите удобно на леглото, тогава не е зле да разгледате моделите, които се предлагат в комплект с тв шкафове, скринове или други видове мебели, върху които можете да поставите телевизора.

Обичате да четете преди да заспите? Тогава за вас са доста подходящи високите легла, които допълнени с нощни шкафчета могат да ви предложат удобството и комфорта, от които се нуждаете.

Изберете подходящия тип легло

На пазара се предлага изключително широка гама от видове легла, вариращи от:

  • Класически легла с високи табли
  • Легла без табли
  • Високи легла
  • Ниски модели
  • Модели с балдахин
  • Тапицирани легла
  • Боксспринг и още, и още, и още

Кой е вашият тип легло за спалня трябва сами да определите като вземете под внимание както размера на стаята, така и личните си предпочитания и специфичните си нужди.

Obrázek8.jpg (275 KB)

Не забравяйте матрака и подматрачната рамка

Една от грешките, които не малко хора правят при избора на легло е да подценят избора на матрак.

Не правете и вие тази грешка, тъй като от избора на подматрачна рамка и матрак зависи дали ще ви е удобно и комфортно по време на сън или ще се събуждате недоспали и схванати.

Съветът, който можем да ви дадем тук е да комбинирате  избора на леглото с избора и покупката на нов матрак.

Съветваме ви това, тъй като матраците и леглата трябва да “работят” заедно и е добре да си пасват идеално.

Obrázek9.jpg (278 KB)

Подберете прецизно дизайна и цвета

Леглото е централната мебел в спалнята ви и освен да ви е удобно и да ви осигурява дълбок и здравословен сън, трябва да е и стилно, красиво и с дизайн, който да се съчетава със стила, в който сте решили стаята.

Във физическите и онлайн магазини се предлагат легла в разнообразен дизайн и цветове.

Казано иначе, от вас се иска просто да решите дали да се спрете на легло за спалня в класически, модерен, винтидж или японски стил, или да заложите на скандинавски, арт деко, барок или друг дизайн на леглото.

Obrázek10.jpg (305 KB)

Същото е отнася и за избора на цвят на леглото. Той трябва да се съчетава с цветовете на останалите мебели и едновременно с това да определя цялостната атмосфера в спалнята.

Инвестирайте в качеството на леглото

Както споменахме малко по-горе в материала, не купувате легло, на което ще спите само един сезон.

Вие инвестирате немалко в мебел, която се надявате да ви служи дълги години занапред.

Затова е важно при избора на легло за спалня да вземете под внимание качеството на изработката.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни