При покупка над 240 лв имате ТРАНСПОРТ и ДО ЕТАЖ на мебели БЕЗПЛАТНО

Съвети за избор на мебели за обзавеждане на спалня

Вашата спалня е най-интимното помещение в къщата. Тя е оазисът, в който можете да останете насаме със себе си, да се отпуснете истински и да оставите всички тревоги и притеснения отвън.

За да релаксирате пълноценно обаче, трябва да подходите с голямо внимание към мебелите, които избирате при обзавеждането ѝ.

Съвети за избор на мебели за обзавеждане на спалня

Обзавеждане на спалня: Съветите, които ще направят избора ви на мебели по-лесен

Помислете за размера и пропорциите

Предполагаме и сами се досещате, че първото нещо, което трябва да направите е да измерите квадратурата на стаята, която сте определили да бъде вашата спалня.

След това не е зле да подредите мислено основните мебели (леглото и гардероба) и да начертаете план на тяхното разположение. Така ще добиете малко по-ясна представа какви мебели биха се вписали в свободното пространство, с което разполагате.

Ще ви стане и по-ясно в какви размери трябва да търсите леглото, гардероба и дали ще има място за допълнителни мебели като скрин, нощни шкафчета или друга мебел, за която сте си мечтали да присъства в обзавеждането на вашето най-интимно помещение.

green bedroom.jpg (304 KB)

Комплект или отделни мебели?

Ако разполагате с достатъчно място, искате да спестите някой лев или не ви се занимава да търсите и съчетавате мебелите, покупката на комплект мебели за спалня може да е добро решение за вас.

Стандартно комплектите включват всичко необходимо като удобно легло, гардероб и две нощни шкафчета. На пазара се предлагат и разширени комплекти, които освен основните мебели за спалня включват и скринове, етажерки, тоалетки, пейки и други.

Ако пък искате да подходите малко по-артистично и да внесете в помещението повече индивидуалност, можете да комбинирате мебелите сами. Просто трябва да сте наясно от какви мебели имате нужда и да купувате мебел по мебел.

Тук е мястото да отворим една скоби и да ви кажем, че не бива да се притеснявате, ако мебелите в спалнята не са в един стил или цвят. Казваме това, тъй като според интериорните дизайнери даже е за предпочитане да има леко разминаване в стила на леглото и останалите мебели.

big bedroom.jpg (42 KB)

Обърнете внимание на качеството

Спалнята е мястото, на което ще прекарвате доста време. Затова и качеството на мебелите, с които ще я обзаведете е от изключителна важност.

Нашият съвет е да обърнете особено внимание на качеството на леглото и съответно матрака. Казваме това, тъй като леглото е не само фокусната точка на стаята, но и е и мястото, на което човек прекарва ⅓ от живота си.

Поради тази причина трябва да сте напълно сигурни, че леглото, на което ще спите и отпочивате отговаря на специфичните ви нужди, подходящо е за вашите размери, а матракът му е с точната твърдост и може да ви осигури необходимия комфорт и подкрепа на гърба и тялото ви по време на сън.

Да го кажем по друг начин: При избор на легло никога не правете компромиси с качеството, дори и бюджетът ви да е ограничен. Можете да си позволите да закупите тоалетка, нощни шкафчета или някоя друга мебел с малко по-ниско качество, но не и легло и матрак.

white bedroom.jpg (45 KB)

Материалите са много важни

Всъщност, от материалите до голяма степен зависи и качеството на обзавеждането, което ще закупите за спалнята. Затова е много важно преди покупката да се запознаете с основните видове материали за производство на мебели, за да вземете информирано решение кой е най-подходящия избор за мебелите за вашата спалня.

В този ред мисли, материалите, които се използват при производството на мебели за спалня са основно няколко:

  • дърво
  • ламинирано ПДЧ и MDF

Дървото е екологичен, издръжлив, много красив, но и доста скъп материал. Що се отнася до мебелите от дърво, то те са масивни, класически стилни, но се нуждаят специални грижи, за да запазят безупречния си външен вид.

Ако разполагате с голям бюджет и спалнята ви е с голяма квадратура, мебелите от масивно дърво като бук, дъб, орех не само ще паснат идеално в стаята, но и ако са изработени качествено ще им се радвате не само вие, но и децата ви, че и техните деца.

От своя страна мебелите от ламинирано ПДЧ и MDF (в интерес на истината) са предпочитани от 95% от купувачите, тъй като са доста качествени, предлагат се в много голямо разнообразие от размери, дизайн и цветове и цените им са много достъпни.

Плюс това се поддържат много лесно, доста по-леки са от масивните мебели и можете да ги местите и размествате, както и когато пожелаете.

modern bedroom.jpg (53 KB)

Не подценявайте стила

Наистина, спалнята е стаята, която е предназначена единствено за вас и вашият партньор (ако имате такъв). В нея няма да посрещате гости, нито ще я отстъпвате, ако приятели или роднини останат у вас за пренощуване.

Това обаче в никакъв случай не означава, че стилът, в който ще я обзаведете няма значение, напротив. Всъщност, тъкмо в спалнята можете спокойно да развихрите въображението си и да се спрете на стил, който най-много ви допада. И няма никакво значение дали това ще е класически, модерен, ретро, японски, скандинавки, индустриален или шаби шик.

Важното е той да ви допада и да се чувствате удобно и комфортно сред мебелите, които сами сте подбрали и с които сте обзавели своя домашен оазис.

bedroom.jpg (76 KB)

Изберете внимателно цветовете

Спалнята, както вече споменахме няколко пъти е вашият оазис и само от вас зависи на какви цветове ще се спрете.

Но ако все пак се нуждаете и от нашето мнение, то нашият съвет е, ако стаята е малка да се спирате по-светли и свежи цветове на мебелите. Казваме това, тъй като светлите цветове като бяло, екрю, шампанско и други не само увеличават визуално пространството, но и придават на стаята по-светъл и отворен вид.

Ако пък искате спалнята ви да има класически, уютен и топъл вид, тогава добър избор биха били мебели с цвят на естествено дърво.

А ако сте бохемски настроени и искате да внесете малко повече романтика, лежерност и весело настроение, съветът ни е да не се страхувате от по-ярките и експресивни цветове като тюркоаз за леглото, средиземноморско зелено за нощните шкафчета и бяло за гардероба.

scandinavian bedroom.jpg (61 KB)

Определете ориентировъчен бюджет

Това е наистина важно, тъй като знаете ли с какъв бюджет разполагате можете да ограничите търсенето си, като се насочите към покупка на мебели в ценовия клас, който отговаря на бюджета ви.

Така например, ако не разполагате с много голям бюджет, но държите на качеството на мебелите за спалня, можете да потърсите индивидуални мебели или комплекти за спалня от магазини като Expedo, които предлагат доказано качествени мебели на много достъпни цени.

tea in bed.jpg (58 KB)

Съхранението трябва да бъде приоритет

Говорихме колко са важни леглото и матрака и не се отмятаме от думи си. Но ако няма къде да приберете дрехите си, що за спалня ще е това? Ето за това ви съветваме при избор на обзавеждане за спалня да не забравяте да помислите за покупка на мебели, които предлагат достатъчно място за съхранение.

Така например, ако спалнята ви е с прилични размери можете да се спрете на три или четирикрилен гардероб, за да сте спокойни, че всичките ви дрехи ще бъдат прибрани на едно място и стаята винаги ще изглежда спретната и подредена.

Ако нямате този късмет и стаята е с по-малки размери, тогава можете да помислите за легло с място за съхранение и за по-малък гардероб, който да съчетаете с един или два скрина.

В случай, че нямате място за гардероб, тогава можете да помислите за легло с място за съхранение, хоризонтален скрин с повече чекмеджета и към тях да добавите два - три по-малки вертикални скрина с чекмеджета.

cosy bedroom.jpg (61 KB)

Добавете допълнителни аксесоари

Важното е да не забравяте, че спалнята е вашето лично местенце и за да се чувствате удобно и комфортно в него, то трябва да отговаря на вашата индивидуалност.

Затова е добре, без значение на какъв стил на обзавеждане сте се спрели да добавите нещо, дори да е нещо съвсем мъничко, което добавя нотка индивидуалност на пространството.

Това може да е някакъв аксесоар като стилна нощна лампа до леглото, ценна статуетка или любима картина.

А може да е пъстър килим на пода, люлеещ се стол до прозореца, импровизиран кът за релакс и четене, елегантно спално бельо, небрежно преметнато през рамката на леглото одеяло или голямо, подвижно огледало, което визуално увеличава пространство.

bed Dota.jpg (232 KB)

Още няколко бонус съвета

Проверявайте за инструкции

Почти всички мебели, които се предлагат днес пристигат при вас разглобени, което налага или да наемете професионалисти, които да ги сглобят или да се пробвате сами, следвайки инструкциите.

Ако се спрете на втория вариант, при получаването на леглото, гардероба или срина не забравяйте да проверите дали в пакета заедно с елементите на мебелите има инструкция и всичко необходимо за сглобяване.

Обърнете внимание на крачетата на мебелите

Както и сами знаете, в апартаментите подовете не винаги са идеално равни и това доста често създава проблеми. Ето защо ви съветваме, ако имате възможност да се спирате на мебели, крачетата на които могат да се регулират.

Добре е също така чекмеджетата да са с плавно затваряне, а шкафовете да имат стопери на вратичките.

Пазарувайте от проверени магазини

В днешно време има изключително много магазини, в които се предлага обзавеждане за спални и на практика можете да изберете да пазарувате в този магазин, който ви предлага мебелите, които ви допадат и стилово и ценово най-много.

Но ако искате да сте спокойни за качеството на обзавеждането, което купувате, ви съветваме да пазарувате само от проверени магазини, които са се доказали като търговски обекти, които не правят компромиси с качеството.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни