Безумни отстъпки 50% на ВСИЧКО + допълнително ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ ДО ЕТАЖ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 23.4.

Топ съвети за комфорт в спалнята

Спалнята е най-интимно помещение и трябва да носи атмосфера, която да ви кара да се чувствате спокойни и освежени през деня, а вечер да ви помага да получите съня, от който тялото ви се нуждае, за да възстанови силите си. 

Топ съвети за комфорт в спалнята

Това е вашето лично местенце, в което оставате насаме със себе си, правейки нещата, които обичате. Това е помещението, в което трябва да се чувствате 100% комфортно и уютно.

6 съвета за комфорт в спалнята

Изберете и разпределете стратегически мебелите

За да имате комфортна и уютна спалня, мебелите в нея трябва да са с размери, които се вписват идеално в пространството. За да направите правилния избор измерете предварително стаята и се спрете на мебели, които нито ще изглеждат твърде големи, нито твърде малки за помещението. 

Ако например стаята е малка и квадратна, би било добре да обмислите покупката на мебели, изпълняващи няколко функции (легло с място за съхранение, гардероб с огледало, скринове с отворени и затворени шкафове и други). Ако помещението е просторно, тогава можете да изберете спален комплект или да допълните основните мебели с удобен шезлонг, диван за четене, тоалетка, тв маса и т. н.

Помислете и как да разпределите обзавеждането по възможно най-удобния, практичен и функционален за вас начин.  Преценете внимателно къде да поставите леглото, дали ще има достатъчно разстояние и от двете му страни, искате ли нощни шкафчета и на каква височина ще са ви най-удобни. Поставете мислено останалите мебели в стаята и пресметнете дали ще можете да стигате лесно до тях, дали вратите им ще се отварят без проблем и т. н. 

Дизайнерите съветват: Обзавеждането трябва да бъде разпределено така, че когато влезете в спалнята да можете да се придвижвате спокойно и стаята да има организиран и приятен вид.  Добра идея е например да поставите леглото в средата на стаята (далеч от вратите и прозорците) и да разделите спалнята на зони (кът за почивка, зона за сън и т. н.).

Поставете меки и топли килими

Спалнята е помещението, в което със сигурност ходите боси. А при положение, че имаме над 7000 рецептора в стъпалата, едва ли е много приятно стъпването на студения гол под веднага след ставане. Да поставите килими в спалнята е отличен начин да направите повърхностите, по които стъпвате по-топли и уютни и едновременно с това да добавите текстура и цвят на помещението.

Дизайнерите съветват: Когато избирате килим, обърнете внимание както на дизайна, така и на  дължината и мекотата на влакната. По възможност избирайте килим с естествени влакна като вълна и избягвайте изкуствените влакна, които са доста твърди и усещането при стъпване не е много приятно. Съобразете килима цветово с останалите цветове в стаята, за да създадете непрекъсната и стилна цветова линия на цялото помещение.

Помислете за приглушено осветление

За да се чувствате комфортно и уютно в спалнята, светлината в нея трябва да е мека и приглушена. Затова и не е добра идея да поставяте централно осветление или тежки полилеи с много крушки, които да осветяват изцяло спалнята. Вместо силната, централизирана светлина можете да “наслоите” осветлението в цялата стая. 

Амбиентното осветление е идеален начин да акцентирате върху определена зона в помещението и да добавите малко повече светлина там, където е необходимо. Можете да добавите и няколко високи абажура или нощна лампа с подвижно рамо, която да използвате за четене. Всички осветителни тела в спалнята е добре да се регулират с димер, което ще ви позволи да контролирате нивата на яркост както ви харесва.

lozn2.jpg (105 KB)

Добавете цветове

Няма правилен или грешен цвят за спалнята. Кои цветове ви носят успокоение и усещане за комфорт  трябва сами да разберете. За някой белият цвят на стените и мебелите са идеал за уютно пространство, докато други предпочитат тъмните цветове, които обгръщат спалнята и създават усещате на топлина, комфорт и удобство. 

Съществуват и теории, според които ако спалнята е обърната на север, топли цветове и тонове като червено, портокал или жълто могат да я направят по-уютна, свежа и комфортна. Ако помещението е с южно изложение, тогава сините и сивите цветове са най-подходящи. На каквито и цветове да се спрете, те трябва да се съчетават с цветовете на останалото обзавеждане и най-важното -  да ви носят комфорта и спокойствието, което търсите. 

Заложете на минимализма

Спалнята трябва да е уютна, просторна и семпла, изискана и елегантна, без значение от стила на мебелите, които сте избрали. За да се придвижвате по-лесно, оставете поне по един метър от леглото, страничните стени и големите мебели и поне по 60 - 70 см между леглото и ниските мебели. 

Оставете спалнята да “диша”. Обзаведете я само с мебелите, от които се нуждаете (легло, удобен матрак, гардероб, скрин, едно или две нощни шкафчета).

Сведете и аксесоарите до минимум. Достатъчно е едно красиво художествено произведение на стената, ваза с цветя на нощното шкафче или масата, стилен свещник и свещи за романтичните нощи.

lozn3.jpg (131 KB)

Направете си Chill out зона

В динамичното време, в което живеем зоната за релакс в спалнята ще ви дойде много добре. Имате ли мъничко място в стаята, задължително си отделете едно местенце специално за релакс. Chill out зоната може да не е голяма. Достатъчно е да поставите удобен стол, стилен диван или дори пуф, малка масичка, скрин или декориран стар куфар за маса, да допълните с естествени цветя, ароматни свещи и вече имате една страхотна релакс зона в спалнята.

Още няколко съвета бонус

Добавете още възглавници

Възглавниците върху спалнята създават допълнителен уют и комфорт в помещението. Добавете няколко пухени възглавници и веднага ще усетите разликата. 

А колкото до това какъв да бъде техният брой можем само да кажем “Колкото повече, толкова повече”. Използвайте възглавници с различни големи, комбинирайте цветове, текстури и дизайн, за да създадете перфектната визия на спалнята.

Експериментирайте с материите

Нещо толкова просто като завивките и спалното бельо може да промени напълно визията на помещението. Няма нищо друго, което да придава такъв комфорт на спалнята както луксозното и качествено спално бельо. 

Експериментирайте с цветове, материи и текстури. А ако искате да постигнете още по-луксозен вид на стаята, можете да допълните акценти като небрежно преметнат шал от кашмир върху някой стол или нежна завивка от мек мохер просната върху леглото. А можете да отидете и по-далеч като покриете стените с копринени или текстурирани покрития.

Не забравяйте тавана

Докато обмисляте цветовете на стените не забравяйте петата стена (тавана). Той също играе много важна роля за вашето спокойствие и комфорт. 

Тази част от помещението можете да  оцветите в един тон по-светъл цвят от цвета на стените, което ще създаде цветова завършеност и ще придаде на пространството усещане за комфорт и интимност. А можете да бъдете и още по-креативни и да поставите тапети, архитектурни елементи като корнизи. Или да използвате ефирни материи, за да го драпирате и да му придадете луксозен и екстравагантен вид.

Поставете огледала

Огледалата са наистина “вълшебни” интериорни елементи. Те правят пространството по-просторно, по-светло и по-уютно. И този вълшебен трик работи, без значение дали ще поставите огледалото на стената, дали е голямо и право или е част от някоя мебел (гардероб, тоалетка, шкаф).

lozn4.jpg (95 KB)

Допълнете със завеси

Спалнята никога няма да е напълно завършена, ако не поставите красиви завеси на прозорците. Завесите са последния щрих, от който имате нужда, за да се почувствате наистина уютно и комфортно в помещението. От една страна тези довършителни елементи ще ви осигурят нужната тъмнина, за да не се будите от първите лъчи на слънцето, а от друга страна допълват цялостната визия на помещението.

Създайте зона без мобилни устройства

Спалнята е място за почивка и релакс, а за да можете да ги постигнете е добре да се опитате да оставяте всички мобилни устройства извън спалнята. В началото може да ви е малко трудно, но веднъж свикнете ли, че установите, че сте създали едно кътче за истинска отмора. И ще ви хареса.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни