Безумни отстъпки 50% на ВСИЧКО + допълнително ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ ДО ЕТАЖ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 23.4.

Видове трапезни маси и кой е най-подходящият за вашата кухня

Markéta Etrychová
11.1.2021

Масата за хранене е един от най-важните елементи във всеки дом. Всъщност, тя е незаменима мебел и когато ви предстои покупката ѝ държите да направите възможно най-добрия избор.

Видове трапезни маси и кой е най-подходящият за вашата кухня

Но в момента се предлагат толкова много модели трапезни маси, че невинаги е лесно да изберете идеалната за вашата кухня или трапезария.

Видове трапезни маси или как да изберете правилната форма

Изборът на подходящия вид маса за хранене не приключва с избора на размера и материала. Тези критерии разбира се са много важни, но ако искате трапезната мебел да си хармонира с пространството, в което е поставена, формата ѝ е от изключителна важност. Положителното е, че въпреки голямото разнообразие от материали и размери, в които се предлагат, трапезните маси са основно в четири форми:

Правоъгълна

Масите за хранене в правоъгълна форма са класически и са сред най-търсените видове при обзавеждане на трапезариите в съвременните жилища. Първо, защото геометрията им е много подходяща за помещения със същата форма (каквито са повечето съвременни стаи) и второ - функционални са и осигуряват повече места за сядане.

 

Казано иначе, ако трапезарията ви е тясна и дълга и търсите удобна маса, на която да посрещате повече гости, класическата правоъгълна трапезна маса е перфектният избор. Дългият ѝ и тесен дизайн позволява край нея да се настанят удобно между 6 и 8 души, а ако има разтегателен механизъм, спокойно можете да наредите от двете ѝ дълги страни по 6 или повече души и двама да заемат централните места.

Размери на класическите маси

Препоръчително е ширината на масата да е между 80 и 100 см. Що се отнася до дължината, това зависи от броя на местата, които искате да имате около масата. Така например, ако искате около трапезната мебел да седнат спокойно 6 души, дължината ѝ трябва да е поне 120 - 130 см.

Ако искате да имате 8 места, тогава дължината на масата е добре да 180 см минимум. За да настаните повече души ще ви трябва разтегателен модел, с който можете да увеличите дължината до 270 см, която е достатъчна, за да настаните 12 души.

Кръгла

Кръглите маси за хранене обикновено заемат по-малко място и са с много приятен от естетическа гледна точка дизайн. Формата им позволява да бъдат поставяни в помещения с различни геометрични форми. А това, че нямат остри ръбове гарантира баланса между естетиката и удобството при хранене.

Трапезните маси с кръгла форма са много добър избор, ако имате малка по размери кухня или трапезария, в които искате да създадете по-елегантна и интимна атмосфера. Липсата на ръбове позволява да настаните около масата повече хора и помага на вечерящите да се чувстват уютно и в неформална обстановка, която предразполага към разговори.

Размери на кръгли маси

  • За да се настанят удобно четирима души около кръглата трапезна мебел е достатъчно тя да е с диаметър от 80 см.
  • Ако искате да настаните шест души, тогава ще ви трябва маса с диаметър от 120 см.
  • Ако искате край нея да могат да седнат 8 души, подходящият диаметър е 150 см.

2a.jpg (205 KB)

Квадрат

Квадратните маси са идеалната форма за малки кухни или трапезарии в същата геометрична форма. Този вид трапезни мебели са подходящи за семейства от четири души или малък кръг от приятели, тъй като формата на самата маса не позволява край нея да се наредят повече от четири души. Затова експертите препоръчват, ако държите да поставите квадратна маса в кухнята или трапезарията да се спрете на модел, който при необходимост може да се разтяга и да се превръща с класическа правоъгълна маса.

Размери на маси “квадрат”

Подходящите размери на квадратната маса за четирима души са между 80 - 90 см от всяка страна. Ако искате да настаните 8 души, тогава ще ви е нужна разтегателна маса с дължина на  всяка от страните до 140 см.

Овал

Овалните трапезни маси съчетават линейното оформление на правоъгълната маса за хранене с интимността и гъвкавостта на моделите с кръгла форма. А това превръща този вид в маса, която може да намери мястото си както в малки, така и в големи помещения с тясна и дълга геометрия.

Около овалните маси могат да се настанят удобно повече хора, които да се хранят в спокойна и непринудена обстановка, приканваща към интимност. Размерите на овалните маси се припокриват с размерите на мебелите за хранене с правоъгълна форма.

3a.jpg (162 KB)

Разтегателен или неразтегателен модел?

След като се спрете на подходящата форма на масата сигурни сме, че следващият въпрос, който си задавате е дали да се спрете на модел, който има разтягащ механизъм. Ние не можем да ви дадем точен отговор, но можем да ви кажем какво споделят експертите и дизайнерите.

А според тях, винаги е по-добре трапезната маса да може бъде разтеглена при необходимост. Така няма да се притеснявате, че ако трябва да посрещнете повече гости няма да има достатъчно място около масата.

Определихте вида, ами стила?

Когато избирате трапезна маса трябва да вземете под внимание останалия интериор в дома и да съобразите стила ѝ с него. Ако пък тепърва ви предстои да обзавеждате кухнята или трапезарията, стиловете, които най-често ще срещнете са следните:

Традиционен

Този стил е класически и на практика вечен. Подходящ е за маси с правоъгълна или овална форма. Моделите в този стил най-често се изработват естествено дърво или ламинирано ПДЧ. Отличават се с по-големи размери, дебел плот и струговани крака.

Модерен

Масите в този стил са с изчистени линии, опростен дизайн и в кръгла или квадратна форма. Модерните маси внасят ефирност и непринуденост във всяко пространство.

4a.jpg (175 KB)

Рустик

Масите в рустикален стил обикновено са с масивни дървени плотове и в класически или нестандартни форми. Подходящи са за просторни вили, селски къщи или романтични хижи в планината.

 

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни