БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА и КАЧВАНЕ ДО ЕТАЖ на всичко за поръчки, направени от 10 до 21 април | Пазарувай СЕГА!

Защо цветът на спалнята има значение?

Цветовете имат силна енергия и оказват голямо влияние както на настроението, така и на съня ви.

Неправилният цвят в спалнята може увеличи безпокойството, да ви държи будни и вместо да ви помогне да се отпуснете да ви напрегне още повече.

 

Защо цветът на спалнята има значение?

И обратното.

Правилният цвят, който се комбинира добре с цветовете на мебелите и аксесоарите може да превърне спалнята в едно спокойно и комфортно кътче, в което да се чувствате изключително дзен.

Психология на цветовете: как да ги подберете и съчетаете правилно

Спокойно синьо

Този цвят е цветът на добронамереността и е в първи в списъка ни за подходящи цветове в спалнята, защото излъчва спокойствие и релакс точно както когато лежите в тревата и гледате небето.

През годините са проведени редица проучвания относно психологията на цветовете и влиянието им върху съня и се оказва, че хората, които спят в спални със сини стени спят повече и си почиват по-активно.

Обяснението, което дават експертите по хромотерапия е, че синият цвят влияе върху някой от рецепторите на ретината, което от своя страна оказва влияние върху регулацията на биологичния ритъм на съня.

Успокояващо зелено

Зеленото е често срещан цвят в природата, който има успокояващ ефект, тъй като има способността да намалява нивата на стрес и да насърчава чувството на позитивизъм.

Това е цвят, който създава баланс и може да помогне за подобряване на ефективността и фокуса ви.

Искате ли да спите добре, боядисайте стената, на която е поставено леглото в нюанс на зеленото и ще имате спокоен и дълбок сън.

А ако съчетаете зеления цвят на стените с килим цвят сьомга или поставите в спалнята седалка или удобно кресло в тъмно зелено или светло розово кадифе, съчетанието на цветовете ще превърне спалнята ви в страхотна релакс зона.

Вълнуващо жълто

Жълтото е малко по-ярък цвят, но той е и цветът на слънцето, златистия пясък и на лятото. Този цвят има способността да успокоява и да премахва състоянията на възбуда и стрес.

Ако жълтото е прекалено ярко за вашата спалня, можете да боядисате само едната стена за акцент.

Жълтият цвят се съчетава изключително добре с гълъбово сиви тапицерии и табли на леглата, със сиви или тъмносини фотьойли, както и със спално бельо в светло син или сив цвят.

Obrázek2.jpg (54 KB)

Романтично розово

Според експертите, розовото е един от най-подходящите цветове за спалнята. Благодарение на лекия си нежен и успокояващ ефект, този цвят намалява агресивността и развива емпатията.

Освен това, розовото с всичките му нюанси е свързано с червеното, което пък е цветът на любовта. Разликата между двата цвята е, че червеното е прекалено наситено и ярко и може да наруши съня ви, докато розовото е нежно и романтично и ще ви накара да заспите с усмивка на уста.

Разбира се, не е необходимо спалнята да е изцяло в розово, напротив. Добре е да комбинирате този пастелен, нежен цвят с друг пастелен и неутрален цвят.

Така например, добра идея е да поставите легло със сива тапицерия пред розова стена и допълните с розови възглавници или пуф в наситено розово или тъмно сиво.

Нежно лилаво

Казват, че лилавото е цветът на творчеството и фантазията. Свързан със съня, този цвят има балансиращи способности, успокоява и насърчава бързото заспиване.

Освен това лилавото се свързва с пролетта, любовта, лукса и богатството.

Важно е обаче да не прекалявате с този цвят, тъй като ако решите цялата спалня в лилаво, това може да има прекалено стимулиращ ефект.

Лилавите нюанси се съчетават отлично със сиво, бяло, кафяво и наситено пурпурно.

Деликатно бежово

Бежовото или светло кафявото са земни тонове, които създават перфектна среда за релакс.

Но е добре да внимавате, тъй като ако спалнята е изцяло в бежово или в кафяво тя може да е доста скучна, а понякога дори и потискаща. Затова е много важно да дозирате внимателно тези цветове.

Така например, ако използвате бежово за основен цвят, мебелите, които е добре да поставите в спалнята трябва да са в светли цветове.

Добре е да съчетаете бежовите или кафяви тонове на стените с легло и скрин от ратан и да внесете малко свежест, като допълните интериора със спално бельо, възглавници, килим и други аксесоари в розови, сини, бели или пясъчни цветове.

Obrázek3.jpg (65 KB)

Енергично червено

Червеният цвят е изключително стимулиращ и е страхотен за повишаване на енергията и за създаване на вълнение, но тъй като е много интензивен не е добре идея за основен цвят на спалнята.

Затова и нашият съвет е да го използвате много пестеливо. Ако много държите този цвят да присъства в спалнята ви, най-добре е да го използвате само като акцент или като част от декорацията.

Тъмно кафяво и черно

Тъмните цветове също не са много подходящи за спалня, тъй като правят стаята тъмна и депресираща. А това може да намали енергията ви, да ви накара да почувствате тъга, изолация и да наруши съня ви.

Опитайте се да избягвате тези цветове, а ако все пак държите на тях, използвайте ги само като акцент.

Неутрално сиво

Макар, че този цвят се препоръчва за дневни и кухни, той не е много подходящ за спални. Казваме го, тъй като сивото често се свързва със скука, студенина, тъга и депресия. А това са неща, които няма как да ви успокоят и да ви накарат да се отпуснете.

Въпреки, че не го препоръчваме за основен цвят на спалнята, все пак сивото има място в нея, но само като акцент или в комбинация с други цветове като розово, бледо жълто, портокал или лилаво.

Класическо бяло

Бялото е цвят, използван широко в интериорния дизайн. Това е цвят, който символизира вярата, доброто, светлината и невинността. Ако трябва да се доверим на психологията на цветовете, то бялото е способно да провокира чувство на спокойствие, мир и позитивност.

Ако решите да използвате белия цвят като основен за спалнята е добре да го комбинирате с легло в син или зелен цвят, лилав или розов килим или завеси и мебели в светли тонове.

И още нещо. За основен цвят на спалнята е добре да използвате чисто бяло, слонова кост или шампанско, но не и по-тъмните нюанси на бялото, тъй като те създават подтискаща обстановка.

Obrázek4.jpg (42 KB)

Последни няколко думи

Както и сами видяхте, цветовете са лесен начин да вдъхнете живот на спалнята си и да създадете подходящото настроение. Просто трябва да откриете правилния цвят, който работи за вас и да не се страхувате да експериментирате.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни