При покупка над 240 лв имате ТРАНСПОРТ и ДО ЕТАЖ на мебели БЕЗПЛАТНО

Как да почистваме матрака у дома?

С течение на времето в матрака се натрупва прах, във вътрешността му се настаняват акари, появяват се петна от различни телесни течности. Минава още време и той пожълтява, развива плесен и започва да мирише неприятно.

Как да почистваме матрака у дома?

За да не се стига до този неприятен сценарий, продуктите за сън трябва да бъдат почиствани и дезинфекцирани редовно. А добрата новина е, че за поддръжката и хигиената им не ни трябват специални препарати или сложни уреди. Почти всичко, от което се нуждаем се намира в шкафовете у дома.

Как да се погрижите за чистотата на матрака в домашни условия?

Почистване с уред за прахосмучене

Добрата стара прахосмукачка е най-добрият помощник в почистването на всички замърсители, които преминават през чаршафите и проникват в повърхностния слой на матрака.

За да почистите добре, свалете спалното бельо от продукта за спане и го сложете в пералнята, за да се изпере. След това включете уреда за прахосмучене и с негова помощ почистете матрака.

Работете прецизно и отделяйте специално внимание на ръбовете и пространството между шевовете, тъй като там се натрупват най-много прах, косми, кожни клетки и мръсотия.

Освежаване и премахване на миризмите със сода за хляб

Обикновената сода бикарбонат е отличен дезинфектант и освежител, който не само почиства ефектно, но помага за отстраняването на акари, алергенни бактерии и миризми. Тя не съдържа химикали, които биха могли да бъдат алергени, не замърсява и можете да си купите пакетчето за по-малко от левче от всеки един магазин за хранителни стоки.

За да освежите и премахнете миризмите, посипете матрака с плътен слой сода, разтъркайте леко с ръка и я оставете да подейства за 24 часа. След това използвайте отново уреда за прахосмучене, за да отстраните содата и почистите добре продукта за сън.

Ако искате да ароматизирате матрака, добавете към 250 грама сода една - две капки масло от лавандула или 4 - 5 капки масло от чаено дърво.

2.jpg (116 KB)

 

Премахване на петна с домашно приготвени препарати

Петна от кръв

За да отстраните петната от кръв, използвайте разтвор от водороден прекис (3%). Поставете кислородната вода в спрей бутилка и напръскайте замърсения участък. Оставете да подейства за малко и забършете с бяла и суха микрофибърна кърпа.

Ако петното е прясно, можете да го заличите с вода и сол. В една чаша вода добавете сол (една лъжица е достатъчна) и разбъркайте добре.

Потопете кърпа в сместа и я изстискайте много добре, след което третирайте петното от кръв. Не търкайте енергично, а нежно и внимателно, за да не разширите участъка. Подсушете добре със сух и чист парцал.

Ако пък е старо и упорито и тези методи не действат, можете да пробвате с малко по-агресивен подход, като смесите царевично нишесте, водороден прекис 3% и сол. За да приготвите сместа, в купа смесете 2 супени лъжици нишесте, една сол и три прекис (кислородна вода).

Нанесете сместа върху петното добре и оставете да изсъхне. После отстранете домашния препарат от матрака с помощта на лъжица.

 

Петна от урина

Това са едни от най-трудните за премахване и заличаване петна, тъй като освен, че от урината повърхностния слой на матрака пожълтява, силната ѝ миризма се пропива дълбоко във вътрешността му.

Ако петното е прясно е важно да действате бързо, за да попречите на течността да попие в матрака. Направете разтвор от вода и няколко капки от продукт за почистване на съдове, който ползвате.

Навлажнете суха кърпа в разтвора и бързо обработвайте петното, за да дезинфекцирате мястото. Накрая ползвайте разтвор от оцет и сок от лимон, за да премахнете миризмата на урина.

Ако петното е старо, опитайте със смес от 3 супени лъжици сода за хляб, 8 унции кислородна вода и малко препарат за съдове или сапун. Навлажнете леко кърпа и без да натискате почистете петното. Веднага след това попийте влагата със суха кърпа.

Ако урината вече е успяла да оцвети участък от матрака, използвайте борна киселина, за да отстраните петното. Третирайте петното добре, след което оставете борната киселина да изсъхне. Накрая я отстранете със суха кърпа. Ако оцветяването не се е махнало от първия път, опитайте отново.

 

Петна от храни и напитки

Ако имате навика да се храните в леглото, то със сигурност поне веднъж - дваж сте разливали някоя напитка върху матрака. За да заличите подобни петна, разбъркайте в купа 2 супени лъжици сух бял прах за пране (в него не трябва да има сини кристали) и една лъжица вода.

Разбъркайте, докато стане суха пяна, след което я нанесете върху петното. Изчакайте 10 минутки и я изстържете с лъжица. Накрая забършете участъка с влажен парцал и го оставете да изсъхне.

Друг начин да премахнете петна от храни и напитки е да направите разтвор от чаша лимонов сок и половин чаша оцет. Поставете разтвора в спрей бутилка и напръскайте хубаво петното. След това подсушете с чиста микрофибърна кърпа и оставете матрака да изсъхне.

3.jpg (137 KB)

Как да поддържате матрака  чист и здрав - полезни съвети

Използвайте протектор

Тези аксесоари са едни от най-добрите начини да предпазите матрака чист по-дълго време и да удължите живота му. Спирайте се на перящи се протектори, които лесно можете да сваляте и да перете в пералнята, когато забележите, че по него има петна или усетите миризма от пот или други телесни течности.

Почиствайте го редовно

За да сте спокойни, че матрака ви е абсолютно чист, поне веднъж в месеца го почиствайте много внимателно и дълбоко с уреда за прахосмучене. А за да не долавяте неприятни миризми, го освежавайте поне на няколко месеца веднъж, като го посипете със сода.

Обръщайте го редовно

Ако имате продукт за легло с едно лице, обръщайте го на 180 градуса на всеки няколко месеца. Ако е двулицев, обръщайте страните му на всеки три или шест месеца.

Проветрявайте матрака

Сутрин, след като станете не оправяйте веднага леглото. Вместо това махнете възглавниците, завивките и чаршафите и отворете прозореца, за да проветрите продукта за сън. Така ще попречите на влагата от потта, която сте отделили през нощта да проникне във вътрешността му и ще намалите разпространението на плесен, мухъл и акари.

Сменяйте чаршафите

Чистите калъфки и чаршафи не само подобряват качеството на съня, но и намаляват натрупването на мъртва кожа, прах и косми върху матрака.

Някои допълнителни съвети, които можем да ви дадем са следните :

  • Почиствайте петната веднага, щом ги забележите.
  • След почистване оставяйте матрака да се изсуши напълно преди да го ползвате.
  • Ако имате възможност, изнасяйте го навън поне веднъж през лятото.

При изнасянето му навън от една страна ще може да се проветри и изсъхне по-добре, а от друга страна ултравиолетовите слънчеви лъчи ще премахнат акарите, ако такива са се настанили в него.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни