ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 02.05

Кои са най-актуалните тенденции при обзавеждането на кухнята?

Планирате да осъвремените кухнята или ви предстои да се нанесете в ново жилище и търсите модерни идеи за интериора на кухненското помещение? Тогава сигурно ви се иска да узнаете кои са актуалните тенденции при проектирането и дизайна на кухнята за 2023 година
За да ви спестим часове в търсене на информация се допитахме до водещи експерти и интериорни дизайнери, които споделиха кои ще са най-актуалните тенденции в обзавеждането на кухнята.

Кои са най-актуалните тенденции при обзавеждането на кухнята?

8 актуални тенденции в кухнята през 2023 година

1. Естествените цветове и материали са във възход

Желанието да приветстваме природата в домовете си несъмнено е една от най-големите тенденции в интериорния дизайн през последните години.

Ето защо не е никак изненадващо, че една от ключовите тенденции при обзавеждането на кухнята през 2023-та продължава да е използването на 

естествените цветове и материали както при декорацията, така и при кухненските модули.

Затова, действайте смело и с размах. Комбинирайте бели, бежови, зелени и други земни тонове по стените, вратите и чекмеджетата на кухните, с кухненски плотове от естествени материали като дърво, камък, кварц и мрамор, за да постигнете уютна атмосфера в кухнята.

През 2023 година като най-популярен и модерен цвят остава зеленото във всичките му варианти (от градинско, до горско зелено). Причината е, че този цвят се съчетава изключително добре с топлите тонове и естествените материали на плотовете. Ако зеленото не ви допада особено, може да изберете друг актуален цвят. 

Другите актуални за 2023-та цветове са естествените цветове:

  • Жълто
  • Корал
  • Кремаво
  • Розово
  • Синьо
  • Еклектичен шафран
  • Охра

Що се отнася до кухненските плотове, материали като дърво, камък и кварц все още продължават да са изключително модерни и актуални. За разлика от предходни години обаче се забелязва разлика в дебелината и покритието на плотовете.

През 2023-та година ще са модерни кухните с малко по-тънки плотове с матово покритие. А ако се спрете на плотове с метални елементи ще сте в топ тренда.

2. Кухненските острови са с фокус към семейството

Освен, че отворената концепция продължава да е актуална, на преден план излизат дизайнерските кухненски острови, които се превръщат в събирателна фокусна точка на дома.
Според водещи експерти по интериор, през 2023 година дизайнът на кухненските острови ще бъде разработен така, че да има както зона за готвене, така и зона за хранене и повече места за сядане.

 

kitchen2.jpg (60 KB)

3. Скритите килери са сред топ тенденциите

Наричани още килери на иконома Бътлър, скритите помещения са във възход, който се очаква да продължи и през 2023-та. Тези малки помещения служат като допълнително място за съхранение на храни, но могат да служат и за място за приготвяне на храна и дори като малък, миниатюрен бар.

Те се отличават от популярните през последните години отворени помещения или складове със стъклени врати за съхранение на храни. Новият им дизайн ги прави наистина скрити зад плъзгаща врата и се отварят с натискане на бутон, скрит в кухненския шкаф.

4. Интелигентни технологии превземат кухните

Навлизането на все повече технологии в кухнята означава пестене на енергия, оптимизация на времето и най-вече възможност за приготвяне на изискани ястия с помощта на професионални уреди

Затова и не е чудно, че технологичните кухни са в абсолютния тренд за 2023-та. Във време, в което всяка минута е ценна, какво по-добро от това да имате под ръка в кухнята всички уреди и джаджи, с които разполагат и професионалните готвачи.

Според експертите в средите на интериорния дизайн, тази година в кухните ще доминират мултикукърите, бързите охладители, високотехнологичните “винарски изби” и още много други професионални уреди за готвене. Тенденциите са всички интелигентни кухненски уреди да са свързани помежду си и да могат да се управляват чрез приложение за смартфони.

И още нещо. Познатите ни досега абсорбатори, без които не може нито една кухня, са вече скрити в панел в кухненския плот или в тавана. Интелигентно интегрирани в дизайна на кухнята, абсорбаторите се “появяват” само когато се налага. Те ефективно елиминират нежеланите миризми и също толкова незабележимо и елегантно изчезват в работния плот.
Сред технологичните разработки при обзавеждането на кухнята за 2023 година откриваме и мобилните работни плотове. Само с едно натискане на копче, плотовете на кухнята се преместват по хоризонталната си ос, като по този начин увеличават работната повърхност или осигуряват по-голяма площ за хранене.

 

kitchen3.jpg (54 KB)

5. Гъвкави кухненски модули създават усещане за компактност

Една от страхотните новости при обзавеждането на кухнята за тази година са модулите с ширина 75 см. Това решение се оказва интересна алтернатива на стандартните модули с ширина 60 см и е горещо приветствано от интериорните дизайнери.

Според експертите, по-широките модули дават възможност в кухните да се вградят хладилници и фурни с по-голям обем, като по този начин не се налага да се прибягва до свободно стоящи решения и не се нарушава усещането на компактност и завършеност на интериора на кухнята.

6. Изявление за стил чрез осветление

Кухнята вече не се възприема като място само за приготвяне на храна, а като място за социални контакти и общуване.

Поради което тази година все по-често при обзавеждането на това помещение ще виждаме ефектни полилеи и висящи осветителни тела, които добавят стилни, завършващи щрихи и превръщат кухнята в изискано място, на което ти се иска да останеш.

7. Ръчно изработената декорация добавя шик и елегантност

Кухненските пространства все повече се превръщат в място за демонстриране на индивидуалност и собствен стил.

В този ред на мисли, добавянето на ръчно изработени занаятчийски елементи като декорация на кухненското помещение ще бъде една от водещите тенденции при обзавеждането на кухните за 2023-та.

Според интериорните дизайнери, в тренда ще са както ръчно изработените дръжки на вратите на кухненските шкафове, така и декоративната керамика, металните осветителни тела в индустриален стил, както и всеки друг ръчно изработен декоративен елемент.

8. Биофилният дизайн продължава да е сред топ тенденциите

Този дизайн ще продължи да бъде “задължителен” при обзавеждането на кухнята. Това е начин да създадете релаксираща атмосфера, като поканите природата във вашия дом и вашата кухня.
Можете да го постигнете както като използвате много зелени декоративни растения или саксии с подправки, така и като включите в обзавеждането елементи от дърво, камък и други естествени материали. Голям плюс е, ако кухнята ви има изглед към двора или ако от нея може да се излиза на тераса.

4 тенденции, които ще изчезнат през 2023-та

1. Изцяло белите кухни

През последното десетилетие бялото бе на мода при обзавеждането на кухните. Е, за 2023 година дизайнерите прогнозират, че бялото все по-малко ще присъства в интериора на кухненските помещения, тъй като хората просто са уморени от този цвят и жадуват за по-наситени палитри в кухненския дизайн.

2. Горните затворени шкафове

Дните за стандартните затворени горни кухненски шкафове, които бяха актуални и през 2022 година са преброени и ще бъдат заменени от отворени рафтове.


През 2023-та тенденцията е всичко в кухнята да е на показ. Затова не се страхувайте да замените затворените шкафове с отворени, стилни кухненски рафтове, на които можете гордо да подредите всичко, което използвате в кухнята.

 

kitchen1.jpg (71 KB)

3. Кухните със студен, ултра модерен дизайн

Немалко европейски и световни дизайнери и експерти по кухненско обзавеждане са на мнение, че модерните лъскави покрития и острите ръбове ще бъдат заменени с по-меки форми и матови покрития.

Все по-често ще виждаме кухненски модули и острови с извити ръбове, в дървесни, естествени тонове и с матово покритие.

4. Гърбовете от плочки “рибя кост”

Гърбовете на кухненските модули от плочки, наредени като “рибя кост” ще останат в миналото, тъй като според експертите този начин на поставяне е по-подходящ за нареждане на теракотни плочки по пода, отколкото на стената на кухнята.
Ако все пак не ви се иска да използвате цял гръб, можете да замените плочите “рибя кост” с висококачествени пъстри тапети, устойчиви на топлина и влага (Backsplash).

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни