ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 02.05

Стилът Нордик - естественият избор на домошарите

Изчистени линии, шикозен минимализъм, естествена хармония и топлина. С тези думи може да се опише стилът Нордик. Наричан още скандинавски, защото смесва различни стилове и влияния, характерни за северните страни, днес Нордик е един от най-харесваните стилове за интериорно обзавеждане в целия свят.

Стилът Нордик - естественият избор на домошарите

Какво представлява този стил?

Дизайнерското движение се появява в началото на 20 - ти век в Швеция, Дания, Финландия, Исландия и Норвегия. Суровият климат кара жителите на тези страни да се обединят, за да могат да създадат възможно най-уютната и комфортна среда на живот.

До края на Втората Световна Война стилът е познат основно в скандинавските страни, но след края ѝ набира бърза популярност първо в Европа, а след това и по целия свят.

Голямата популярност на Нордик се дължи на простотата на мебелите, на използването на естествени материали и текстури, на внасянето на много естествена светлина и най-вече на  идеята, че формата на дизайна трябва да следва функцията.

Казано иначе, скандинавският интериорен дизайн съчетава изчистените линии и минималистичната естетика с традиционната изработка и многофункционалните елементи.

Това е универсален стил, който предлага много възможности за себеизразяване. Красив, уютен и без нищо излишно, Нордик е подходящ за всички, които държат на домашния уют и искат да внесат в дома си „hygge“ (думата е датска и с нея датчаните определя усещането си за спокойствие и комфорт).

Как да обзаведете жилището си в скандинавски стил?

Заложете на белите и светли цветове

Цветовете са изключително важни за всеки интериорен стил. Те действат като фон за останалата част от дизайна и помагат за хармонията между останалите елементи в обзавеждането.

В скандинавския стил доминиращият цвят е белият. Ако той не присъства, просто няма да постигнете точно този стил.

Разбира се, не е задължително всичко в жилището ви да е решено в бяло. Съвсем не.  Можете да използвате освен бяло и светли неутрални и приглушени цветове. В момента много популярни са цветове като Millennial Pink, светло бежово, светло гълъбово, шампанско.

Изберете мебели с изчистени линии

Мебелите са едни от най-определящите Нордик стила. Ще ги познаете по опростените силуети, геометрията, изчистените линии и акцента върху естествените материали.

Сред тях няма да откриете обемни гардероби, декорации в стил Барок или сложни футуристични форми. Не. Дизайнът на мебелите в скандинавски стил е напълно изчистен, изключително функционален, ергономичен и може би с щипка ретро акцент.

Основният материал, използван при изработката на мебелите е дървото (бук, ясен, бор), цветовете са сурови и естествени, формите - изчистени и прости, а размерите разумни.

Едни от най-ярките представители на Нордик стила са :

  • трансформиращите се дивани
  • стилните отворени рафтове
  • минималистичните масички за кафе
  • модулните мебели
  • плетените мебели и аксесоарите от ратан

Добавете топлина чрез акценти

Ключова разлика между скандинавския и останалите минималистични стилове е нивото на комфорт.

Докато много други минималистични интериорни дизайни изглеждат малко студени и стерилни, Нордик придава на пространството топлина и истински домашен уют. Това се дължи на успокояващи акценти, които стоят в основата на скандинавската концепция „hygge“ .

За да внесете ху - га и във вашия дом, добавете цветни възглавници по диваните, меки вълнени одеяла, много зеленина (по пода и по стените), дебели, пухкави килими на пода и пищни полилеи.

Декорирайте стените с пъстри картини на флорална тематика, свежи постери в рамки или семейни снимки, за да внесете още повече домашен уют и топлина.

1.jpg (137 KB)

Не претрупвайте пространството

Една от основните характеристики на скандинавския стил е функционалността на пространството и вниманието към най-малкия детайл. Казано по друг начин, основното правило при обзавеждане в Нордик стил е да следвате максимата “по-малкото е повече”.

Затова е добре да се фокусирате върху същественото и простите форми вместо върху редките материали и сложните форми. Спирайте се на семпли, но ергономични и функционални мебели, които се допълват и не претрупват излишно пространството.

Няколко практични идеи за обзавеждане в стил Нордик

Кухня

Ако имате малка кухня и се налага да оползотворите максимално всеки сантиметър от пространството, този стил на обзавеждане е тъкмо за вас. За да придадете по-голям простор на помещението, заложете на бялото не само по стените.

Нека този цвят присъства по пода, кухненското обзавеждане, трапезната масата и столовете. За да намалите усещането за студенина и стерилност, добавете цветни акценти по стените и пода. Няма да сгрешите и ако използвате мъничко черно, просто за акцент или контраст.

Поставете модулни шкафове, отворени рафтове по стените, добавете ергономични кухненски плотове, трапезна маса от суров естествен материал, а около нея подредете прости дървени столове или елегантни столове Egg.

3.jpg (57 KB)

Всекидневна

Дневната е една от най-подходящите стаи за обзавеждане в скандинавски стил. И тук трябва да следвате правилото  бяло, дърво и геометрични линии, но не бива да изпадате в крайности.

Тъй като дневната е помещението, в което се събира цялото семейство, то трябва да носи най-много уют, топлина и комфорт. Затова е добре да “затоплите” стаята, като добавите мебели в светли нюанси и топли тонове.

Добре е мебелите, на които се спрете за дневната да са многофункционални, ергономични и най-вече удобни.

Много добре се вписват :

  • разтегателните дивани
  • минималистичните масички за кафе с отделение за съхранение
  • една - две табуретки или фотьойл в ярък цвят за акцент
  • дървените библиотеки
  • комбинираните мебели с отворени рафтове и чекмеджета

За да придадете още повече топлина и домашен уют, допълнете интериора с полилей с опростена форма, висока лампа до дивана, мек килим в светли тонове. За да постигнете цялостен завършек, не забравяйте меките възглавници, саксиите със зеленина, плетените кошници и цветните картини по стените за акцент.

Спалня

Концепцията „hygge“ се вписва най-добре в обзавеждането на спалнята. И в това помещение властват светлите цветове, дървото и функционалните мебели с изчистени форми и линии.

За да обзаведете спалнята си в скандинавски стил няма да сгрешите, ако се спрете на удобно, широко легло от светло дърво или ламинирано ПДЧ, нощни шкафчета от същия материал, няколко подови или нощни лампи и многофункционален гардероб.

Ако помещението е малко по-голямо можете да поставите някоя стенна мебел с отворени рафтове, плетен стол или удобен фотьойл до стената или прозореца. За спалнята е допустимо декорацията да е с по-ярки и топли цветове.

И тук присъстват пъстрите обемни картини по стените, възглавниците в ярки цветове, светлите килими, плетените кошници по пода и вълнените одеяла, небрежно преметнати върху рамката на леглото или върху фотьойла.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни