5 различни здравословни закуски
Чудите се какво да направите за закуска и в същото време да бъде лека храна, за да не прекарвате много време в кухнята, при това да бъде здравословна, бърза и балансирана? В тази статия сме включили 5 различни здравословни сладки и солени закуски, които можете да приготвите за няколко минути.

Домашна гранола с орехи
Отлична лека закуска, която можете да вземете на работа, на излет или да подарите на децата в училище, трябва само да я допълните с кисело мляко и пресни плодове, няма ограничения за вашето въображение, а можете и да я украсите според сезона.
Суровини:
- Oвесени ядки 100 гр.
- Бадеми (цели или на парченца) 50 гр.
- Орехи 50 гр.
- Лешници 50 гр.
- Слънчоглед 10 гр.
- Мед 45 гр.
- Олио (или масло) 25 гр.
- Какао 20 гр.
Бадемите, орехите, лешниците се нарязват на по-дребно, добавят се слънчогледовите семки, овесените ядки, какаото и всичко се разбърква. След това добавяте маслото, меда и отново разбърквате всичко добре.
Сместа се разпределя равномерно върху хартия за печене и се пече във фурната за 30 минути на 160°C. Докато гранолата се пече, разбъркайте след 15 минути и допечете. Оставете готовата гранола да изстине.
След това можете да сервирате по ваш вкус. Кисело мляко, кокос или извара, плюс всякакви плодове и закуската е готова.
СЪВЕТ: можете да я приготвите и в чаша или кутия от предния ден, гранолата ще се разтече добре и ще имате перфектна закуска. :)
Фъстъчено мюсли барче
Бърза закуска, пълна с фибри, която можете лесно да опаковате в движение, на работа или училище. Барчето с фъстъци и сушени череши е с балансиран състав, приятно хрупкав и божествен на вкус.
Суровини:
- Фъстъчено масло 180 гр.
- Сироп от фурми 80 гр.
- Овесени ядки 140 гр.
- Семена от Чиа 40 гр.
- Сушени вишни 40 гр.
- Сушени череши 40 гр.
- Печени фъстъци 60 гр.
- Щипка сол
Фъстъците, сушените череши и вишни се нарязват на парчета. Смесете фъстъченото масло със сиропа от фурми до гладкост, добавете овесените ядки, солта, семената чиа и разбъркайте. Към тази смес добавете нарязаните фъстъци и сушените плодове. Сместа трябва да се смеси добре и всички съставки да се покрият с фъстъчено масло, в противен случай тестото няма да се закрепи.
По този начин прехвърлете цялата смес в тава, застлана с хартия за печене и я притиснете на гладък слой с помощта на чаша. Оставете сместа да стегне в хладилник за поне 5 часа
Втвърдената смес извадете от тавата с хартия за печене и нарежете на пръчици колкото ви трябва, трябва да се получат около 10 бр. Приятен апетит!
Кефирови бухти
Суровини:
- Кефир 250 мл.
- Брашно 0,75 гр.
- Яйца 1 бр.
- Грис 1 оп.
- Щипка сол
- Щипка сода бикарбонат
- Олио за пържене
- Плодове, мармалад, кленов сироп, кисело мляко, заквасена сметана....
С бъркалка разбийте яйцата и щипка сол в кефира, след което постепенно разбийте брашното, содата и захарта. Изпържете бухтите до златисто кафяво от двете страни и ги поставете върху хартиена кърпа, за да попие излишната мазнина. Сервира се с кисело мляко, плодове или по ваш вкус.
Пудинг от Чиа
Страхотна, здравословна закуска, която можете да приготвите няколко дни предварително. Чиа пудингът също е без глутен, можете да замените млякото с растително мляко.
Доказано съотношение за приготвяне на чиа пудинг е 2 супени лъжици семена към ½ чаша мляко.
Суровини:
- Кокосово мляко ½ чаша
- Бадемово мляко ½ чаша
- Кленов сироп 1 с.л
- Семена от Чиа ¼ чаша
- Манго 1 бр.
- Банан 1 бр
- Плодове или кокос за украса
Смесете бадемите, кокосовото мляко и кленовия сироп. Добавете семената Чиа, разбъркайте и оставете да престои 10 минути. Разбъркайте отново, покрийте и оставете в хладилника за поне час (най-добре за една нощ). Можете да смесите манго и банан заедно, за да направите пюре, или просто да нарежете на малки парчета, да гарнирате с плодове, кокос и сте готови.
Сандвич с риба тон
Сандвичът с риба тон, е идеален при натоварени дни, засища Ви и пак ще Ви хареса. Като алтернатива можете да промените съставките според това, което имате в момента в хладилника.
Суровини:
- Риба тон в сос/консерва/ 100 гр.
- Извара 50 гр.
- Няколко капки лимон
- Краставица 70 гр.
- Авокадо ½
- Домат 1 бр.
- 1 марула
- Късчета хляб - филии 4 бр.
- Сол
- Пипер
Извадете рибата тон от консервата, отцедете сока и я поставете в купа. Добавете изварата, лимона, солта, черния пипер и разбъркайте всичко. Нарежете краставицата, домата и авокадото на тънки филийки, листата на салатата на по-малки парченца и разпределете мазнината между 2 филийки препечен хляб. Наредете авокадото, краставицата, салатата, покрийте с останалата част от препечения хляб.
Все още няма коментари за тази статия.