Безумни отстъпки 50% на ВСИЧКО + допълнително ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ ДО ЕТАЖ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 23.4.

Домашен офис или място за вдъхновение?

Markéta Etrychová
1.12.2020

Да имате местенце в дома, на което да работите или което да използвате като място за лично вдъхновение не е нещо ексцентрично, странно или супер невероятно.

Домашен офис или място за вдъхновение?

Да имате местенце в дома, на което да работите или което да използвате като място за лично вдъхновение не е нещо ексцентрично, странно или супер невероятно. Напротив. Днес все повече хора избират домашния офис, тъй като работата от вкъщи предлага много предимства, сред които:

  • Гъвкав график
  • Спестяване на време и пари
  • Свободата да изпълняват служебните си задължения в домашна обстановка и по чехли

Как да създадете домашен офис или място за вдъхновение у дома?

За да можете да работите активно или да обмисляте сюжета на бъдещата си книга ви трябва място, на което да можете да се съсредоточите. Ще ви трябва работна зона, която да отделя личния от професионалния ви живот.

Отделна стая само за вас или кътче в голяма стая?

Това е въпрос, пред който се изправят всички, които искат да работят от дома. Сигурни сме, че и вие си го задавате и се питате кое е по-доброто решение. 

Истината е, че няма правилно и грешно решение и всичко зависи както от пространството, което ви е нужно, за да работите комфортно и ефективно, така и от пространството, с което разполагате в жилището си.

Работно пространство

От колко голямо пространство се нуждаете за домашния офис зависи до голяма степен естеството на работа, която упражнявате. Ако работите основно на лаптоп или компютър, тогава и едно кътче в дневната, спалнята или коридора ще ви свърши работа. 

 

Ако обаче се занимавате с изкуство, проектирате или извършвате друг вид дейност, която изисква повече пространство или специфично оборудване, тогава трябва да помислите дали да не преобразувате нишата в спалнята, килера или таванското помещение в самостоятелен офис. А ако ще използвате работния офис като място за вдъхновение, тогава една стилна маса и ергономичен стол до прозореца в дневната или зад дивана ще ви свършат идеална работа.

 

Големина на жилището

Ако живеете в малко жилище и не можете да обособите отделна работна зона, тогава можете да пренаредите всекидневната, за да намерите вашето работно кътче.  Можете например да поставите дивана в средата на стаята, а зад него да поставите бюрото и стола, оформяйки по този начин офиса си. Или да използвате някой от ъглите в помещението. 

В този случай можете да поставите L - образно бюро, върху което да подредите всичко, от което имате нужда, за да работите. “Ъгловият” кабинет можете да отделите от останалата част на стаята с:

 

 

За работно място можете да използвате и свободно кътче в кухнята, ниша в спалнята или да обособите кабинет в коридора, ако пространството ви го позволява. Вариантите са безброй. 

 

Просто огледайте внимателно жилището, преценете от колко голямо пространство за работа или място за вдъхновение се нуждаете и бъдете креативни. А ако разполагате с повече стаи, тавански помещения, килер или имате място под стълбите, можете да обособите самостоятелна стая, в която да работите спокойно.

 

Как да обзаведете домашния офис по най-добрия начин?

Изберете бюрото и стола

 

За да работите продуктивно, бюрото и особено стола трябва да са ви удобни и комфортни. Затова отделете време, за да откриете възможно най-удобните за вас мебели. Не забравяйте, че на стола ще седите с часове наред и за да се чувствате комфортно в него той трябва да е с регулируема височина, с меки подлакътници, ергономичен и да можете да се накланя. 

 

Бюрото трябва да е с удобна за работа височина и да разполага с достатъчно свободно пространство, върху което да поставите лаптопа, принтера или чертежите, върху които работите.

kancl 2.jpg (91 KB)

Не пренебрегвайте организацията

Тъй като работите в домашна среда и пространството, с което разполагате не е голямо, трябва да намерите начин да го използвате максимално. Добавете рафтове над бюрото, използвайте скринове и вертикални шкафове с врати или с чекмеджета, за да организирате работните си материали. 

 

Поставете стелажи или отворени рафтове, върху които да съхранявате документи, по които в момента работите. Ако не разполагате с никакво свободно пространство за стелажи или шкафове, можете да използвате кутии, които да поставите под бюрото.

Помислете за светлината

Имате ли възможност, организирайте домашния си офис на място с прозорци, през които да влиза естествена светлина. Така от една страна ще можете да се откъсвате за няколко минути поглед от монитора и да се насладите на гледката през прозореца, а от друга страна работата на дневна светлина ще подобри продуктивността и производителността на работния ви процес. Да не говорим, че работата в пространство с естествена светлина намалява главоболието и напрежението на очите, което е много полезно за здравето ви в дългосрочен план. 

 

За облачни дни или ако работите вечер, добавете една настолна лампа с насочена студена светлина. По възможност избирайте лампи, специално предназначени да намаляват умората на очите.

kancl3.jpg (99 KB)

Персонализирайте пространството

Въпреки, че е важно да се съсредоточите върху работата си в домашния офис, също така е важно да създадете гостоприемно пространство, в което ви е приятно да работите. Добавете няколко лични щрихи, за да персонализирате работното си място и да го направите по-уютно. Сложете  семейни снимки, любима картина,  рисунката, която детето в нарисувало за вас в училище или да освежете домашния офис със зеленина или ваза с цветя.

 

Помислете за цветовете

Обградете се с цветове, които ви вдъхновяват и мотивират. Такива цветове са жълтото, зеленото и синьото. Ако домашният ви офис е в отделна стая, можете да я боядисате в някой тези цветове и да придадете на работното пространство повече индивидуалност. 

 

Ако сте определили работно кътче в дневната или спалнята, можете да използвате някой от тези цветове като акцент (малък килим под бюрото, шал, преметнат върху стола, възглавница или произведение на изкуството в някой от тези тонове).  

Поддържайте домашния офис в безупречен вид

За да не се разсейвате излишно, опитайте се да поддържате стаята или работното си кътче чисто и подредено. Поставете функционални и практични рафтове за съхранение на документи, а ако планирате да монтирате шкафове се уверете, че имате достатъчно място. Поставете табло в близост до бюрото, за да визуализирате целите и постиженията си и за да следите крайните срокове на проектите и задачите, които трябва да изпълните.

Проектирайте домашния си офис с оглед на техническите нужди

Ако работната зона е кътче от някоя от стаите, трябва да планирате най-безопасния начин, по който могат да минават всички кабели.  Ако се налага поставете допълнителен разклонител, в който да включите захранването на всички устройства, с които работите. Ако домашния офис е в отделна стая, уверете се, че има поставени контакти на удобно място.

kancl4.jpg (115 KB)

Създайте ясни правила

Това може би е най-трудното за постигане. Но за да можете да се концентрирате в работата си, трябва да поговорите с близките си и да установите правила, които да спазват всички. Обяснете им, че дори и да сте в къщи, вие всъщност работите и имате нужда да се изолирате и да се съсредоточите, за да можете да си свършите работата. 

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни