ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 02.05

Как да засадите дърво: Обикновен метод

Markéta Etrychová
1.3.2022

Дърветата са съществена част от нашата планета. Заедно с организмите и водата, тя създава най-сложните екосистеми, които познаваме досега. Най-важната функция на гората несъмнено е производството на кислород. Освен производството на дървесина – възобновяеми суровини, изпълнява, климатични, биологични, противонаводнителни, но и рекреационни функции. Дърветата осигуряват сянка, подслон за животните и понижават температурата.

Как да засадите дърво: Обикновен метод

Знаете ли, че: Възрастно широколистно дърво, произвежда в рамките на деня кислород за приблизително 3 човека?

Разсад цъфтящи фиданки

Идеалното време за засаждане на дървета е пролетта или есента. Получихте от нас така наречените цъфтящи фиданки, които не са толкова чувствителни към влиянието на околната среда. Интересното в природата е, че някой разсади могат да се засаждат в различни райони целогодишно. Разсадът на цъфтящите фиданки се отглежда на закрито в специални сеялки, под които въздухът тече свободно. Това е така наречената въздушна възглавница, която осигурява изсушаване на растящите корени. Създава се така нареченото въздушно срязване, което води до плътно кореново топче без деформации.

bg expedo.jpg (35 KB)

Как да засадим дърво 9 точки

1. Изберете подходящо място 

За да засадите дърво, изберете място, където може да расте през следващите наколко години. Дъбът и елата са много адаптивни към околните условия, но виреят най-добре във влажни почви. Елата е една от най-засажданите дървесни растения в гората, но и двата вида са подходящи, и за градини.

2. Уверете се, дали е необходимо разрешение за засаждане

Най-добре е да засадите дървото в собствената си градина, където може да се грижите за него и да се наслаждавате на растежа му. Но бъдете внимателни извън собствената си градина. Не можете да засадите дърво на чужда земя без съгласието на собственика. Въпреки това, можете да засадите дърво на територията на града или селото с предварителна уговорка и разрешение. В този случай се информирайте за възможностите, за засаждане в съответната общинска служба.

                             

3. Засаждането трябва да се направи максимум 1 седмица от доставката

Веднага щом шофьорът на Expedo ви достави дървото, препоръчваме да го засадите възможно най-скоро. Междувременно съхранявайте дървото на студено и сянка. Въпреки това, пазете го от силното слънце и замръзване.

4. Подгответе за дървото, лопата и вода за поливане

Всичко сте приготвили и търсете място за засаждане? Подгответе необходимите неща – лопата или мотика, вода за поливане и ръкавици.

5. Изкопайте яма

Ямата за дървото не трябва да е твърде дълбока. Идеално дълбоко е на височината на корена и 5 пъти по-широко от диаметъра му. Почвата трябва да покрива целия корен. Ако имате възможност, можете да изсипете компост на дъното на ямата.

DSC06980.jpg (7.53 MB)

6. Засаждане на дървото

Почистете разсада от опаковката и го поставете в ямата. Дървото трябва да стои право. Ако е необходимо, използвайте дървена пръчка, която ще поддържа дървото през първите няколко месеца.

7. Засипете ямата

След като поставите разсада на дървото, започнете да пълните ямата и да пристъпвате леко, така че корените да залепнат за почвата. Всички корени трябва да бъдат скрити под земята. Горния слой на почвата оставете го оставете рехав.

8. Zalití

Налейте горния слой на почвата с достатъчно количество вода. Обикновено се посочва около 3 литра вода на 15 см дърво. Ако част от почвата се измие след поливането, не се страхувайте да я полейте. Подходящ вариант е и да полейте кората.

9. Необходими грижи

През следващите дни можете да проверите дървото и да го полейте по подходящ начин. В градината можете да му осигурите мрежесто покритие, което ще го предпази от дивеча.

DSC07327.jpg (4.48 MB)

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни