Как най-добре да подредим хладилника не само по Коледа
Поддържането на порядък в хладилника може да се окаже трудна задача за някои. Малко хора също знаят как правилно да поставят храната в хладилника. А какво да кажем за Коледа? Коледа е празник на изобилието и добрата храна, затова хладилниците ни се пукат по шевовете и губим представа за храната, която сме купили. Ако искате да поддържате ред, добре е да имате някаква система. Ще се радваме да Ви посъветваме как да го направите.
Правилната подредба в хладилника е необходима не само за запазване на свежестта на храната, но и за подобряване на организацията и лесния достъп до храната.
Ето няколко съвета за ефективна подредба на хладилника не само по Коледа:
1. Почистете хладилника
Преди да започнете подреждането, премахнете всички храни и се отървете от стари, с изтекъл срок на годност и ненужни артикули. Измийте вътрешността на хладилника с топла вода и сапун или използвайте разтвор от вода и оцет. Оцетът неутрализира миризмите и почиства всичко перфектно. Уверете се, че рафтовете и чекмеджетата също са добре почистени. Хладилникът трябва да е чист и хигиеничен.
2. Разделяне на зони
Основното правило е правилното разпределение на суровините по рафтове и отделения. Можете да разделите хладилника на различни температурни зони. Най-студеното се съхранява в долната и задната част на хладилника, а най-топлото ще бъде на горния рафт и на вратата. Поставете храната по подходящ начин в отделните зони, според техните температурни нужди. Зоните обикновено включват горни, средни рафтове, врати на хладилника, долни рафтове и чекмеджета.
Горен рафт:
Тук съхранявайте готови ястия, които планирате да консумирате скоро. Също така е препоръчително да поставите яйца или твърди зреещи сирена и масло на горния рафт, тъй като те не се нуждаят от толкова ниска температура, както другите хранителни продукти.
Среден рафт:
Поставете готовите месни продукти като шунки, салами, колбаси и наденици в центъра на хладилника. Киселото и прясното мляко, сиренето и другите млечни продукти, също трябва да са в средната част, за предпочитане един рафт над месните продукти. Водата, соковете и другите напитки, могат да се поставят и в средната зона или на вратата на хладилника.
Вратата на хладилника:
Тази част от хладилника е най-топлата, така че съхранявайте тук храна, която е издръжлива и не се разваля от по-високата температура. Както вече споменахме, тук е най-подходящо да съхранявате всякакви напитки, сокове, минерална вода, сиропи и други течности. Кетчуп, горчица и различни сосове и дресинги, също е добре да се поставят на вратата. Ако редовно консумирате яйца, дори мястото във вратата е подходящо за тяхното съхранение
Долен рафт:
За сурово месо, птици и риба най-доброто място е в долната част на хладилника, тъй като там е най-студено. Уверете се, че тези храни са правилно отделени от другите, за да избегнете замърсяване. Можете също така да съхранявате храната в затварящи се пластмасови кутии.
Долни чекмеджета:
Долните чекмеджета са подходящи за съхранение на плодове и зеленчуци. Ако е възможно отделете плодовете и зеленчуците. Това е така, защото те имат различни процеси на зреене и е добре да не си взаимодействат. Можете да запазите едно чекмедже за плодове, особено ябълки, горски плодове и грозде. Второто чекмедже е за зеленчуци като марули, моркови, праз, целина, репички и броколи.
Какво няма място в хладилника:
- банани, манго, ананаси, пъпеши и всякакви други екзотични или местни плодове, които все още зреят
- домати, чушки, краставици, тиквички, лук, чесън, патладжан, джинджифил и картофи
- тестени изделия
- бързоразвалящи се храни – мед, затворени консерви и консерви.
3. Съхранявайте продуктите според нуждите
Съхранявайте храната така, че да е лесно достъпна. Поставете продуктите и съставките, които използвате по-често, отпред, така че да са лесно видими и бързо достъпни.
Проследявайте или маркирайте храни със срок на годност, за да избегнете консумацията на храни с изтекъл срок на годност. Това, което е прясно поставете в задната част на хладилника. Съхранявайте по-старите продукти отпред, за да се изразходват възможно най-бързо. Веднага щом наближи срокът на годност на определени храни, преместете тези продукти възможно най-отпред.
4. Редовно преглеждайте продуктите
Веднъж седмично или при необходимост проверявайте съдържанието на хладилника и отстранявайте храните с изтекъл срок на годност и тези, които знаете, че няма да използвате отново.
5. Поддържайте хладилника чист
Почиствайте редовно хладилника, като отстранявате разлято или остатъци от храна, за да предотвратите миризмите и пренасянето на бактерии.
6. Съхранявайте храната в подходящи съдове
Използвайте затварящи се пластмасови кутии, торбички за храна и опаковки, за да предотвратите прехвърлянето на миризми между храните.
7. Използвайте практични органайзери
Използвайте органайзери, пластмасови контейнери, купи и кутии за съхранение, за да организирате и разделите по-добре различните категории храни. Тези продукти ще ви помогнат да поддържате хладилника чист, организиран и ще оползотворите максимално пространството. Практични и много търсени са контейнерите за яйца, прозрачните пластмасови контейнери за сирена, колбаси и готови ястия, чекмеджетата за плодове и зеленчуци.
Поддържането на системата и реда в хладилника е много важна. Благодарение на това ще консумирате цялата храна навреме и ще предотвратите ненужните отпадъци. Правилното организиране на вашия хладилник също ще ви помогне да запазите храната свежа за по-дълго време и ще предотврати риска от болести, причинени от храната.
Успех в поддържането на подреден и организиран хладилник! Ние сме с Вас!
Все още няма коментари за тази статия.