Безумни отстъпки 50% на ВСИЧКО + допълнително ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ ДО ЕТАЖ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 23.4.

Как най-добре да подредим хладилника не само по Коледа

Поддържането на порядък в хладилника може да се окаже трудна задача за някои. Малко хора също знаят как правилно да поставят храната в хладилника. А какво да кажем за Коледа? Коледа е празник на изобилието и добрата храна, затова хладилниците ни се пукат по шевовете и губим представа за храната, която сме купили. Ако искате да поддържате ред, добре е да имате някаква система. Ще се радваме да Ви посъветваме как да го направите.

Как най-добре да подредим хладилника не само по Коледа

Правилната подредба в хладилника е необходима не само за запазване на свежестта на храната, но и за подобряване на организацията и лесния достъп до храната.

Ето няколко съвета за ефективна подредба на хладилника не само по Коледа:

1.      Почистете хладилника

Преди да започнете подреждането, премахнете всички храни и се отървете от стари, с изтекъл срок на годност и ненужни артикули. Измийте вътрешността на хладилника с топла вода и сапун или използвайте разтвор от вода и оцет. Оцетът неутрализира миризмите и почиства всичко перфектно. Уверете се, че рафтовете и чекмеджетата също са добре почистени. Хладилникът трябва да е чист и хигиеничен.

washing the fridge.png (897 KB)

2.      Разделяне на зони

Основното правило е правилното разпределение на суровините по рафтове и отделения. Можете да разделите хладилника на различни температурни зони. Най-студеното се съхранява в долната и задната част на хладилника, а най-топлото ще бъде на горния рафт и на вратата. Поставете храната по подходящ начин в отделните зони, според техните температурни нужди. Зоните обикновено включват горни, средни рафтове, врати на хладилника, долни рафтове и чекмеджета.

Горен рафт:

Тук съхранявайте готови ястия, които планирате да консумирате скоро. Също така е препоръчително да поставите яйца или твърди зреещи сирена и масло на горния рафт, тъй като те не се нуждаят от толкова ниска температура, както другите хранителни продукти.

Среден рафт:

Поставете готовите месни продукти като шунки, салами, колбаси и наденици в центъра на хладилника. Киселото и прясното мляко, сиренето и другите млечни продукти, също трябва да са в средната част, за предпочитане един рафт над месните продукти. Водата, соковете и другите напитки, могат да се поставят и в средната зона или на вратата на хладилника.

Вратата на хладилника:

Тази част от хладилника е най-топлата, така че съхранявайте тук храна, която е издръжлива и не се разваля от по-високата температура. Както вече споменахме, тук е най-подходящо да съхранявате всякакви напитки, сокове, минерална вода, сиропи и други течности. Кетчуп, горчица и различни сосове и дресинги, също е добре да се поставят на вратата. Ако редовно консумирате яйца, дори мястото във вратата е подходящо за тяхното съхранение

Долен рафт:

За сурово месо, птици и риба най-доброто място е в долната част на хладилника, тъй като там е най-студено. Уверете се, че тези храни са правилно отделени от другите, за да избегнете замърсяване. Можете също така да съхранявате храната в затварящи се пластмасови кутии.

meat and fish in the fridge.png (1.44 MB)

Долни чекмеджета:

Долните чекмеджета са подходящи за съхранение на плодове и зеленчуци. Ако е възможно отделете плодовете и зеленчуците. Това е така, защото те имат различни процеси на зреене и е добре да не си взаимодействат. Можете да запазите едно чекмедже за плодове, особено ябълки, горски плодове и грозде. Второто чекмедже е за зеленчуци като марули, моркови, праз, целина, репички и броколи.

Какво няма място в хладилника:

  • банани, манго, ананаси, пъпеши и всякакви други екзотични или местни плодове, които все още зреят
  • домати, чушки, краставици, тиквички, лук, чесън, патладжан, джинджифил и картофи
  • тестени изделия
  • бързоразвалящи се храни – мед, затворени консерви и консерви.

3.      Съхранявайте продуктите според нуждите

Съхранявайте храната така, че да е лесно достъпна. Поставете продуктите и съставките, които използвате по-често, отпред, така че да са лесно видими и бързо достъпни.

Проследявайте или маркирайте храни със срок на годност, за да избегнете консумацията на храни с изтекъл срок на годност. Това, което е прясно поставете в задната част на хладилника. Съхранявайте по-старите продукти отпред, за да се изразходват възможно най-бързо. Веднага щом наближи срокът на годност на определени храни, преместете тези продукти възможно най-отпред.

4.      Редовно преглеждайте продуктите

Веднъж седмично или при необходимост проверявайте съдържанието на хладилника и отстранявайте храните с изтекъл срок на годност и тези, които знаете, че няма да използвате отново.

5.      Поддържайте хладилника чист

Почиствайте редовно хладилника, като отстранявате разлято или остатъци от храна, за да предотвратите миризмите и пренасянето на бактерии.

6.      Съхранявайте храната в подходящи съдове

 Използвайте затварящи се пластмасови кутии, торбички за храна и опаковки, за да предотвратите прехвърлянето на миризми между храните.

7.      Използвайте практични органайзери

Използвайте органайзери, пластмасови контейнери, купи и кутии за съхранение, за да организирате и разделите по-добре различните категории храни. Тези продукти ще ви помогнат да поддържате хладилника чист, организиран и ще оползотворите максимално пространството. Практични и много търсени са контейнерите за яйца, прозрачните пластмасови контейнери за сирена, колбаси и готови ястия, чекмеджетата за плодове и зеленчуци.

Поддържането на системата и реда в хладилника е много важна. Благодарение на това ще консумирате цялата храна навреме и ще предотвратите ненужните отпадъци. Правилното организиране на вашия хладилник също ще ви помогне да запазите храната свежа за по-дълго време и ще предотврати риска от болести, причинени от храната.

Успех в поддържането на подреден и организиран хладилник! Ние сме с Вас!

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни